Siyasal iletişimde kadın imajı: Seçmen algısına yönelik Türkiye üzerine bir araştırma
The image of women in political communication: A study on voter perception in Türkiye
  1. Tez No: 1009199
  2. Yazar: TUUBA KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE EVRİM GÜLSÜNLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Kadın politikacılar, Siyasi seçimler, Perception, Women policians, Political elections
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Özet Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de seçmenlerin kadın siyasetçilere yönelik algılarını, kadınların liderlik kapasitesine ilişkin değerlendirmelerini ve cinsiyetin oy verme davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada ayrıca kadın siyasetçilerin seçmenler nezdindeki imajı, siyasal iletişim sürecindeki temsilleri ve bu algıların seçmen davranışları üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırma, Türkiye'de kadınların siyasetteki konumuna ilişkin toplumsal algıları ampirik verilerle ortaya koymayı ve kadın siyasetçilerin seçilebilirlik algısını belirleyen faktörleri açıklamayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de 18 yaş ve üzerindeki seçmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 519 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler yüz yüze uygulanan anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik kişisel bilgi formu, Kadınların Siyasetteki Konumuna Yönelik Tutum Ölçeği (ATWPS) ve Aday İmajı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı aracılığıyla analiz edilmiş; verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenerek bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre katılımcıların kadın aday imajı algılarının ve kadın siyasetçilere yönelik tutumlarının genel olarak orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kadın katılımcıların kadın siyasetçilere yönelik algı ve tutumlarının erkeklere göre daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Yaş arttıkça kadın siyasetçilere yönelik olumlu tutumların azaldığı, genç katılımcıların ise daha olumlu yaklaşımlar sergilediği görülmüştür. Bekâr katılımcıların evli ve dul katılımcılara göre kadın siyasetçilere yönelik daha olumlu algılara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kadın aday imajı ile kadın siyasetçilere yönelik tutumlar arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract The aim of this study is to examine voters' perceptions of women politicians in Türkiye, their evaluations of women's leadership capacity, and the extent to which gender influences voting behavior. The study also analyzes the image of women politicians in the eyes of voters, their representation in the process of political communication, and the effects of these perceptions on voter behavior. The study aims to empirically reveal societal perceptions regarding the position of women in politics in Türkiye and to explain the factors that shape the perceived electability of women politicians. The study was conducted using a quantitative research method and adopted the relational survey model. The population of the research consists of voters aged 18 and above in Türkiye. The sample of the study includes 519 participants selected through convenience sampling. The data were collected through a face-to-face questionnaire. As data collection instruments, a personal information form designed to determine the demographic characteristics of the participants, the Attitudes Toward Women in Politics Scale (ATWPS), and the Candidate Image Scale were used. The obtained data were analyzed using the SPSS 26.0 statistical software package. After confirming that the data demonstrated a normal distribution, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis were employed. According to the findings of the research, participants' perceptions of women candidates' image and their attitudes toward women in politics were found to be at a moderate level overall. It was determined that female participants had significantly more positive perceptions and attitudes toward women politicians compared to male participants. The results also revealed that positive attitudes toward women politicians decreased as age increased, while younger participants demonstrated more favorable attitudes. In addition, single participants were found to have more positive perceptions of women politicians than married and widowed participants. Furthermore, a positive and significant relationship was identified between the perceived image of women candidates and attitudes toward women.