Uzaktan çalışma modelinde fazla çalışma ve dinlenme süreleri
Overtime and rest periods in remote working models
- Tez No: 1009198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİDE MERVE GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Tele Çalışma, İşverenin Borçları, Kişisel Verilerin Korunması, Ulaşılamama Hakkı, Fazla Çalışma, Remote Work, Telework, Employer's Obligations, Protection of Personal Data, Right to Disconnect, Overtime Work
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, iş hukuku bakımından işyeri ve çalışma süresi kavramlarını dönüştürmüş; Endüstri 4.0 ve COVID-19 pandemisi ile birlikte uzaktan çalışma modeli yaygınlaşmıştır. Esneklik sağlamasına rağmen uzaktan çalışma; özel hayatın gizliliği, veri güvenliği, dinlenme süreleri ve fazla çalışma gibi konularda yeni hukuki sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada uzaktan çalışma ilişkisi; tarafların borçları, çalışma süreleri ve denetimin sınırları çerçevesinde incelenmiştir. İlk bölümde uzaktan çalışmanın kavramsal çerçevesi ve hukuki altyapısı ele alınmıştır. İkinci bölümde uzaktan çalışma türleri ile işverenin araç sağlama, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alma ve kişisel verileri koruma yükümlülükleri ile işçinin sadakat ve sır saklama borçları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde çalışma sürelerinin belirlenmesi, fazla çalışmanın ispatı ve denetim mekanizmaları incelenmiş; dijital gözetim ve ulaşılamama hakkı bağlamında çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological developments and globalization have transformed the concepts of workplace and working hours in labor law. With Industry 4.0 and the COVID-19 pandemic, remote work has become widespread. While offering flexibility, it has also created legal issues regarding privacy, data protection, rest periods, and overtime work. This thesis examines remote work within the framework of the parties' obligations, working hours, and limits of supervision. The first chapter outlines the conceptual framework and legal basis of remote work. The second chapter analyzes types of remote work and the obligations of employers and employees. The third chapter focuses on determining working hours, proving overtime, and supervision mechanisms, and discusses digital surveillance and the right to disconnect with proposals for add-ressing legal gaps.