Üstün yetenekli öğrencilerde okula bağlılık ve dijital bağımlılık: Aileyle kaliteli zamanın aracı rolü üzerine bir yapısal eşitlik modeli
The mediating role of quality family time in the relationship between digital addiction and school engagement among gifted students
  1. Tez No: 1009200
  2. Yazar: İBRAHİM CAN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE LAÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul bağlılığı, Çocuklar-üstün yetenekli, İnternet bağımlılığı, School attachment, Child-gifted, Internet addiction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Üstün yetenekli bireyler toplumun yaklaşık %2'lik bir dilimini oluşturmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte bu bireylerin dijital ortamlara yönelimi artmış ve dijital bağımlılık önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Ancak üstün yetenekli öğrencilerde dijital bağımlılık, aileyle kaliteli zaman ve okula bağlılık değişkenlerini birlikte ele alan çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, üstün yetenekli öğrencilerde dijital bağımlılığın okula bağlılık üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide aileyle kaliteli zaman geçirme değişkeninin aracılık rolünü test etmektir. Araştırma, Hatay ilinde bulunan BİLSEM'lerde öğrenim gören 374 üstün yetenekli öğrenci ve ebeveynleri ile yürütülmüştür. Yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre dijital bağımlılığın aileyle kaliteli zaman geçirme üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisi olduğu (β = -.695, p < .001), aileyle kaliteli zaman geçirmenin okula bağlılığı pozitif ve anlamlı olarak yordadığı (β = .541, p < .001) ve dijital bağımlılığın okula bağlılık üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisinin bulunduğu (β = -.437, p < .001) belirlenmiştir. Ayrıca bootstrap analizi sonucunda dolaylı etkinin anlamlı olduğu (β = .484, %95 GA [.290, .680]) tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, aileyle kaliteli zaman geçirme değişkeninin dijital bağımlılık ile okula bağlılık arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü oynadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, aile içi etkileşimin güçlendirilmesinin öğrencilerin okula bağlılıklarının artırılmasında önemli bir faktör olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Gifted individuals constitute approximately 2% of the general population. With the rapid advancement of technology, their engagement with digital environments has increased, making digital addiction an important area of research. However, studies examining digital addiction together with quality family time and school engagement among gifted students remain limited in the literature. The aim of this study is to examine the effect of digital addiction on school engagement among gifted students and to test the mediating role of quality family time within the framework of a structural equation model (SEM). The study was conducted with 374 gifted students attending Science and Art Centers (BILSEM) in Hatay, Türkiye, and their parents. The results of the structural equation model indicated that digital addiction had a significant negative effect on quality family time (β = -.695, p < .001), while quality family time had a significant positive effect on school engagement (β = .541, p < .001). Additionally, digital addiction had a significant negative direct effect on school engagement (β = -.437, p < .001). Bootstrap analysis further revealed a significant indirect effect (β = .484, 95% CI [.290, .680]). These findings indicate that quality family time plays a partial mediating role in the relationship between digital addiction and school engagement. The results suggest that strengthening family interactions may serve as an important protective factor in enhancing school engagement among gifted students.