Çevresel sorunlar ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında Kırgızistan
Kyrgyzstan in the context of environmental issues and sustainable development goals
- Tez No: 1009221
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, çevre sorunları, uluslararası aktörler, kalkınma işbirliği, Kyrgyzstan, Sustainable Development Goals, environmental problems, international actors, development cooperation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası ilişkiler perspektifinden Kırgızistan'da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) uygulanmasını incelemekte ve uluslararası aktörlerin rolüne ve faaliyetlerinin sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarına dağılımına odaklanmaktadır. Tez, üç analitik düzey etrafında yapılandırılmıştır: küresel çevresel sorunlar ve sürdürülebilir kalkınma kavramsal ve politika çerçevesi; Kırgızistan'ın özel çevresel zorlukları ve SKA uygulama geçmişi; ve uluslararası aktörlerin ülkenin kalkınma gündemine katkılarının sistematik bir analizi. Birinci bölüm, küresel çevresel sorunların kavramsal çerçevesini (hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği) oluşturmakta, 1972 Stockholm Deklarasyonu'ndan 2015 Paris Anlaşması'na kadar uluslararası çevre politikasının tarihsel evrimini izlemekte ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinin mimarisini incelemektedir. İkinci bölüm, Kırgızistan'ın coğrafi ve sosyoekonomik bağlamını, başlıca çevresel zorluklarını, uluslararası antlaşma taahhütlerini ve SKA uygulamasının mevcut durumunu analiz etmektedir. Üçüncü bölüm, belge analizi yoluyla 19 temel uluslararası aktörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG) ile ilgili faaliyetlerini haritalandırarak dört önemli bulgu ortaya koymaktadır: ekonomik boyut tüm aktör kategorilerinde baskın konumdadır; sosyal boyut, ikili bağışçıların birincil alanıdır; çevresel boyut, Kırgızistan'ın belgelenmiş iklim kırılganlığına kıyasla orantısız bir şekilde yetersiz fonlanmaktadır; ve Çin, Rusya ve Türkiye'nin Kalkınma Ortakları Koordinasyon Konseyi'nden dışlanması, koordinasyon mimarisinde önemli bir yapısal boşluk yaratmaktadır. Tez, uluslararası aktörlerin SDG'ye katılımının, ülkenin nesnel kalkınma ihtiyaçlarından ziyade stratejik çıkarları ve jeopolitik konumlanmayı yansıttığı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the implementation of the Sustainable Development Goals (SDGs) in the Kyrgyz Republic from an international relations perspective, analyzing the contributions of international actors to the country's development processes across economic, social, and environmental dimensions, and investigating the extent to which these contributions correspond to the country's objective development needs and are shaped by strategic interests and geopolitical dynamics. The first chapter establishes the conceptual framework of global environmental problems — air pollution, water pollution, soil contamination, biodiversity loss, and climate change — traces the historical evolution of international environmental policy from the 1972 Stockholm Declaration to the 2015 Paris Agreement, and examines the architecture of the 2030 Agenda for Sustainable Development. The second chapter analyzes Kyrgyzstan's geographical and socioeconomic context, the country's principal environmental challenges — urban air pollution, water resource pressures, waste management, mining impacts, and land degradation — its international treaty commitments, and the current state of SDG implementation. The third chapter maps the activities of 19 principal international actors across the three dimensions of sustainable development through document analysis. Four key findings emerge: the economic dimension predominates across all actor categories; the social dimension is the primary domain of bilateral donors; the environmental dimension is disproportionately underfunded relative to the country's documented climate vulnerability; and the exclusion of China, Russia, and Turkey from the Development Partners Coordination Council creates a significant structural gap in the coordination architecture. The thesis concludes that the distribution of international actors' SDG-related activities is shaped primarily by strategic interests and geopolitical positioning rather than by the country's objective development needs.