Çocuk acil servisine febril konvülziyon ile başvuran hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients presenting to the pediatric emergency department with febrile seizures
  1. Tez No: 1009222
  2. Yazar: ZELİHA KÜBRA ANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, çocuk acil, komplike febril konvülziyon, nöbet, EEG, nörogörüntüleme, çocukluk çağı nöbetleri, Febrile seizure, pediatric emergency department, complex febrile seizure, seizure, electroencephalography, neuroimaging, childhood seizures
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Febril konvülziyon (FK), çocukluk çağında en sık görülen nöbet tipi olup genellikle 6–60 ay arasındaki çocuklarda ateşle ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla benign seyir göstermesine rağmen, bazı olgularda komplike nöbet özellikleri, nöbet tekrarı ve ileri tetkik gereksinimi nedeniyle klinik açıdan önem taşımaktadır. Febril konvülziyonların demografik özellikleri, klinik seyri ve yönetimine ilişkin verilerin değerlendirilmesi, uygun tanı ve tedavi yaklaşımının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada, çocuk acil servisine febril konvülziyon nedeniyle başvuran hastaların demografik özelliklerinin, klinik bulgularının, nöbet özelliklerinin, uygulanan ileri tetkiklerin ve izlem süreçlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmaya, çocuk acil servisine febril konvülziyon tanısıyla başvuran 530 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, aile öyküsü, ateş derecesi, eşlik eden semptomlar, nöbet süresi ve tipi, nöbet tekrarı, hastaneye yatış durumu, uygulanan ileri tetkikler (EEG, nörogörüntüleme, lomber ponksiyon) ve bu tetkiklerin sonuçları hasta kayıtlarından elde edildi. Hastalar basit febril konvülziyon ve komplike febril konvülziyon olarak gruplandırılarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler uygun yöntemlerle yapıldı ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 530 hastanın yaş ortancası 22 (15–35) ay olup olguların %55,5'i erkekti. En yüksek başvuru oranı %41,1 ile 1–2 yaş grubunda saptandı. Hastaların büyük çoğunluğunda ateş derecesi 38,0–38,9 °C aralığında bulundu (%75,1). En sık eşlik eden semptom öksürük (%50,1) olarak belirlendi. Ailede febril konvülziyon öyküsü %29,0, epilepsi öyküsü ise %8,4 oranında saptandı. Nöbetlerin %88,7'sinin 5 dakikanın altında sürdüğü görüldü. Olguların %79'u basit febril konvülziyon, %21'i komplike febril konvülziyon olarak değerlendirildi. Komplike febril konvülziyon grubunda en sık özellik nöbet tekrarıydı. Komplike grup hastalarında yaş ortancasının daha düşük olduğu ve hastaneye yatış oranlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Hastaların %11,8'i hastaneye yatırılırken, %2,4'ü yoğun bakım ünitesinde takip edildi. EEG hastaların %16,6'sına uygulanmış ve %9,1 oranında patolojik bulgu saptanmıştır. Nörogörüntüleme %8,8 oranında uygulanmış olup %23,4 oranında patoloji belirlenmiştir. Lomber ponksiyon ise %2,6 hastada gerçekleştirilmiş ve %14,3 oranında patolojik bulgu elde edilmiştir. İleri tetkiklerin komplike febril konvülziyon grubunda daha sık kullanıldığı görülmüştür. Sonuç: Febril konvülziyonlar erken çocukluk döneminde sık görülen ve çoğunlukla benign seyirli nöbetlerdir. Çalışmamızda olguların büyük kısmının kısa süreli ve basit febril konvülziyon niteliğinde olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, komplike febril konvülziyonlu hastalarda daha küçük yaş, daha yüksek hastaneye yatış oranı ve ileri tetkik gereksinimi dikkat çekmiştir. Bulgularımız, febril konvülziyon yönetiminde seçici ileri tetkik yaklaşımının önemini desteklemekte olup, özellikle komplike olgularda yakın klinik izlemin gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Febrile seizures (FS) are the most common type of seizures in childhood and typically occur in children between 6 and 60 months of age in association with fever. Although they generally have a benign course, they remain clinically important due to the presence of complex seizure features, recurrence, and the need for further diagnostic evaluation in some patients. Evaluating the demographic characteristics, clinical course, and management of febrile seizures is essential for establishing appropriate diagnostic and therapeutic approaches. This study aimed to evaluate the demographic characteristics, clinical findings, seizure features, advanced diagnostic investigations, and follow-up outcomes of patients presenting to the pediatric emergency department with febrile seizures. Materials and Methods: This retrospective descriptive study included 530 patients who presented to the pediatric emergency department with a diagnosis of febrile seizure. Data regarding age, sex, family history, body temperature, accompanying symptoms, seizure duration and type, seizure recurrence, hospitalization status, advanced diagnostic investigations (EEG, neuroimaging, lumbar puncture), and investigation results were obtained from medical records. Patients were classified into simple febrile seizure and complex febrile seizure groups and compared accordingly. Statistical analyses were performed using appropriate methods, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The median age of the 530 patients included in the study was 22 (15–35) months, and 55.5% of the patients were male. The highest presentation rate was observed in the 1–2 years age group (41.1%). Most patients had a body temperature between 38.0–38.9 °C (75.1%). Cough was the most common accompanying symptom (50.1%). A family history of febrile seizures was present in 29.0% of patients, whereas a family history of epilepsy was found in 8.4%. Seizure duration was less than 5 minutes in 88.7% of cases. Among all patients, 79% were diagnosed with simple febrile seizures and 21% with complex febrile seizures. Seizure recurrence was the most common feature in the complex febrile seizure group. Patients with complex febrile seizures had a lower median age and significantly higher hospitalization rates compared to those with simple febrile seizures (p<0.05). Overall, 11.8% of patients required hospitalization, while 2.4% were admitted to the intensive care unit. Electroencephalography (EEG) was performed in 16.6% of patients, with pathological findings detected in 9.1%. Neuroimaging was performed in 8.8% of patients, revealing pathology in 23.4%. Lumbar puncture was performed in 2.6% of patients, with pathological findings identified in 14.3%. Advanced diagnostic investigations were used more frequently in patients with complex febrile seizures. Conclusion: Febrile seizures are common in early childhood and generally have a benign clinical course. In our study, most seizures were short-lasting and classified as simple febrile seizures. However, patients with complex febrile seizures were younger, had higher hospitalization rates, and required more advanced diagnostic evaluation. Our findings support the importance of a selective approach to advanced investigations in the management of febrile seizures and highlight the need for closer clinical follow-up in complex cases.