​Bingöl il merkezinde yaşayan gebelerin beslenme bilgi düzeyleri ve ilişkili faktörler: Devlet hastanesi örneği
Nutritional knowledge levels of pregnant women living in Bingöl city center and related factors: State hospital example
  1. Tez No: 1009223
  2. Yazar: ESRA ŞENYUVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZEL BİLGE YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme bilgi düzeyi, gebe beslenmesi, gebe sağlığı, Nutrition knowledge level, pregnant nutrition, pregnant health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Bingöl Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran gebe kadınların gestasyon döneminde beslenme konusundaki bilgi düzeylerini tespit etmek ve ilişkili faktörleri incelemek amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmamız tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Bingöl Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran tüm gebeler ve araştırmanın örneklemini ise belirtilen sağlık kuruluşuna başvuran ve 1., 2. veya 3. trimesterda olan gönüllü gebeler oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebe kadınların yaş ortalaması 29.87 ± 5.1'dir. Gebe kadınların en yüksek oranda %42'sinin üniversite mezunu olduğu, eşlerinde ise bu oran %49.6'dır. Gebe kadınların %28'inin çalıştığı, buna karşılık eşlerinin %95.2'sinin aktif olarak çalışma hayatında yer aldığı belirlendi. Gelir düzeyi açısından değerlendirildiğinde ise katılımcıların %60'ının orta gelir grubunda bulunduğu görüldü. Katılımcıların %21.2'sinin gebelik öncesinde takviye kullandığı, bu takviyeler arasında en yaygın olanın %70.8 ile folik asit olduğu tespit edildi. Folik aside başlama süresinin ortalama 1.3 ± 0.6 ay olduğu belirlenirken, gebelik süresince folik asit kullananların oranı %85.2'dir. Gebelerin %71.6'sının gebelik süresince demir takviyesi kullandığı ve demir takviyesine başlama zamanının ortalama 3.3 ± 1.7 ay olduğu belirlendi. Bununla birlikte, katılımcıların %89.2'sinin besin dışı madde (kil, toprak, buz vb.) tükettiği tespit edildi. Sonuç: Gebelerin beslenme bilgi puanlarının orta düzeyde olduğu ve ilk gebelik yaşı ve ilk evlilik yaşı daha yüksek olan, eğitim düzeyi iyi, çalışan ve gelir durumu yüksek olan, gebeliğini planlayan, gebelik öncesinde doktor kontrolüne giden, diyet uygulayan, takviye kullanan ve gebelik süresince demir ile folik asit desteği alan gebelerin beslenme bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to determine the level of knowledge about nutrition during gestational period of pregnant women who applied toto the Obstetrics and Gynecology Polyclinic of Bingöl State Hospital and to examine the related factors. Material and Method: Our research is a descriptive cross-sectional study. The population of the study consists of all pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Polyclinic of Bingöl State Hospital, and the sample of the study consists of volunteer pregnant women who applied to the specified health institution and were in the 1st, 2nd, or 3rd trimester. Results: The average age of the pregnant women participating in the study is 29.87 ± 5.1. The highest percentage of pregnant women, 42%, were university graduates, while this rate was 49.6% for their spouses. It was determined that 28% of the pregnant women were working, while 95.2% of their spouses were actively involved in working life. In terms of income level, 60% of the participants were found to be in the middle income group. It was determined that 21.2% of the participants used supplements before pregnancy, with folic acid being the most common at 70.8%. The average time to start folic acid was 1.3 ± 0.6 months, while 85.2% used folic acid during pregnancy. 71.6% of pregnant women used iron supplements during pregnancy, with an average initiation time of 3.3 ± 1.7 months. Furthermore, it was found that 89.2% of the participants consumed non-food substances (clay, soil, ice, etc.). Conclusion: The nutritional knowledge scores of pregnant women were found to be at a moderate level, while those with a higher age at first pregnancy and first marriage, higher education levels, employment status, higher income, those who planned their pregnancy, those who had pre-pregnancy check-ups, those who followed diets, those who used supplements, and those who received iron and folic acid supplementation during pregnancy showed higher levels of nutritional knowledge.