Enformasyon toplumunda biyopolitika üzerine kavramsal bir analiz:Güvenliğin mekansal izdüşümü
A conceptual analysis on biopolitics in the information society: Spatial projection of security
- Tez No: 1009269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Denetim toplumları, Enformasyon sistemleri, Gözetim, Güvenlik, İktidar, Biopolitics, Societies of control, Surveillance, Security, Government
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada iktidar bağlamında gözetleyen ve gözetlenen arasındaki hiyerarşik ilişkinin güvenlik ekseninde uğradığı mekânsal dönüşüm çok boyutlu olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Edilgen bir eylem olan izlemenin aksine kontrol ilişkisine gönderme yapan gözetleme, özneleri nesnelere çeviren bir normalleştirme aracı işlevi görmüştür. 11 Eylül saldırılarından sonra yükselen güvenlik ihtiyaçları, bireylerin mahremiyet ve özgürlük haklarına tercih edilerek salt kamusal alanların değil, özel alanların da gözetimin konusu haline gelmesine sebep olmuştur. Küresel risk ve tehdit algılamalarının iktidar tarafından medya yoluyla ihraç edilmesiyle güvenlik küresel bir mesele haline gelmiştir. Çalışmada Jeremy Bentham'ın Panoptikon hapishane modelinden hareketle Foucault'nun biyoiktidar olarak kavramsallaştırdığı iktidar kuramı, disiplin toplumu ve gözetleme kavramı tartışmaya açılmıştır. Öznelerin kapatma ve gözetleme mekanlarına girmeden yaptıkları otokontrol dolayısıyla özneliklerini yitirerek nesnelere dönüşmesine sebep olan duvarların olmadığı yeni mekansallık anlayışında iktidarın güvenlik bağlamındaki çalışma sahası öznenin kendisi olmaktadır. Post modern toplumda gelişen gözetim teknolojileri sayesinde Bauman'ın akışkan modernite kuramından hareketle iktidar ilişkisi mekanın duvarlarını yıkarak beden üzerinde tahakküm kuracak şekilde genişlemektedir. Bu tahakkümün normalleşme toplumuna götürdüğü süreci ortaya koyarken bir mekansızlaşma aracı olarak özel alana sirayet eden biyoiktidar gözetiminin korkunç Büyük Birader figüründen bireyin kendini ve özel alanını ifşa etme arzusuna olan dönüşümü etik bağlamıyla birlikte irdelemek, çalışmanın konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the spatial transformation of the hierarchical relationship between the observer and the monitored in the context of power is attempted to be presented in a multidimensional way. Observation, which refers to the control relationship, unlike tracking, which is a passive act, served as a normalization tool that transforms subjects into objects. The security needs that increased after the September 11 attacks, preferred to the privacy and freedom rights of individuals, causing not only public spaces but also private spaces to become the subject of surveillance. Security has become a global issue with the government's spread of global risk and threat perceptions through the media. In the study, the power theory conceptualized by Foucault as biopower, the disciplinary society and the concept of surveillance are discussed based on the Panopticon prison model of Jeremy Bentham. In the new spatiality understanding where there are no walls that cause the subjects to lose their subjectivity and turn into objects due to the auto-control they make without entering the closure and surveillance spaces, the field of work of the power in the context of security becomes the subject himself/herself. Because of the surveillance technologies developed in post-modern society, starting from Bauman's fluid modernity theory, the relationship of power expands in a way to dominate the body by destroying the walls of the space. While revealing the process that this domination leads to the normalization society, the transformation of the biopower oversight, which spreads to the private sphere as a means of decentralization, from the horrible Big Brother figure to the individual's desire to reveal himself/herself and his/her private sphere will be explored within the context of this study in its ethical context.