Romantik ilişkide yetkinlik ölçeği geliştirme çalışmaları; sürekli kaygının aracılık rolü ile mükemmeliyetçilikle romantik ilişki yetkinliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Development of the romanti̇c relati̇onshi̇p competence scale: exami̇ni̇ng the relati̇onshi̇p between perfecti̇oni̇sm and romanti̇c relati̇onshi̇p competence wi̇th the medi̇ati̇ng role of trai̇t anxi̇ety
  1. Tez No: 1009307
  2. Yazar: BUSE ARPAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli kaygı, Trait anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma üç amaçtan oluşmaktadır. Bu bağlamda ilk amaç, çiftler için geçerli ve güvenilir“Romantik İlişkilerde Yetkinlik Ölçeği”ni geliştirmektir. İkinci amaç bu ölçeği kullanarak çiftlerin romantik ilişkilerdeki yetkinlik düzeylerinin kişisel özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve üçüncü amacı ise mükemmeliyetçilik ile yetkinlik arasındaki ilişkide sürekli kaygının aracılık rolünü incelemektir. İkinci amaç ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışma 1 kapsamındaki ölçek geliştirme sürecinde madde havuzu oluşturmak için 343 kadın ve 335 erkekten, toplam 678 kişiden veri toplanmıştır. Çalışma 2'de ise çalışma 1'den farklı olarak 20-48 yaş arasında 124 kadın ve 115 erkek olmak üzere 239 kişiye ulaşılmıştır. Tüm çalışma için toplam 917 kişi (467 kadın, 450 erkek) veri sağlamıştır. Verilerin analizinde ilk aşamada ölçme aracının psikometrik özellikleri için içerik geçerliliği, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, çoklu grup doğrulayıcı analizi, yakınsak geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. İkinci aşamada ise betimsel ve fark analizleri, Pearson Moment Çarpımlar Korelasyonu ve yapısal eşitlik modeli üzerinde analizler kullanılmıştır. Çalışma 1 sonuçları, Romantik İlişkilerde Yetkinlik Ölçeğinin 12 madde ve iki boyuttan oluştuğunu, cinsiyete bağlı ölçüm değişmezliğine sahip olduğunu ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir. Çalışma 2 sonuçlarına göre ise yetkinlik düzeyleri cinsiyet ve yaşa göre farklılık göstermezken, medeni durum ve öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca sürekli kaygının, mükemmeliyetçilik ile yetkinlik arasındaki ilişkide aracılık rolü oynadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular, literatür ışığında tartışılmış ve yorumlanmış, gelecekteki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research consists of three main objectives. In this context, the first aim is to develop a valid and reliable“Romantic Relationship Competence Scale”for couples. The second aim is to determine whether couples' levels of competence in romantic relationships differ according to their personal characteristics using this scale. The third aim is to examine the mediating role of trait anxiety in the relationship between perfectionism and competence. The second aim was designed as a descriptive study based on the relational survey model. Within the scope of Study 1, data were collected from a total of 678 individuals (343 women and 335 men) to create an item pool for the scale development process. In Study 2, different from Study 1, a total of 239 individuals aged between 20 and 48 (124 women and 115 men) were reached. Overall, a total of 917 participants (467 women and 450 men) provided data for the entire study. In the first stage of data analysis, content validity, exploratory and confirmatory factor analyses, multi-group confirmatory analysis, convergent validity, and reliability analyses were conducted to examine the psychometric properties of the measurement tool. In the second stage, descriptive and difference analyses, Pearson Product-Moment Correlation, and structural equation modeling were employed. The results of Study 1 indicated that the Romantic Relationship Competence Scale consists of 12 items and two dimensions, demonstrates measurement invariance across gender, and is a reliable measurement tool. According to the results of Study 2, competence levels did not differ by gender or age, but showed differences based on marital status and educational level. Additionally, trait anxiety was found to play a mediating role in the relationship between perfectionism and competence. The findings were discussed and interpreted in light of the literature, and suggestions for future research were provided.