Bir rulman montaj presinin gövdesine ait topoloji optimizasyonu
Topology optimization of the bearing press machine body
- Tez No: 1009306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ONUR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Servo mekanizmalar, Servo sistem, Statik analiz, Topoloji optimizasyonu, Servo mechanisms, Servo system, Static analysis, Topology optimization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmalat ve Konstrüksiyon Bilim Dalı
Özet
Sıkı geçme, ilave bağlantı elemanına ihtiyaç duyulmadan kuvvet aktarımı sağlayan ve imalat sektöründe yaygın olarak kullanılan bir montaj yöntemidir. Özellikle otomotiv endüstrisinde, sıkı geçme işlemleri servolu pnömatik pres sistemleriyle gerçekleştirilmekte olup, bu sistemler kuvvet-yol eğrilerinin anlık izlenmesine olanak tanıyarak çap sapmaları ve montaj hatalarının tespitinde önemli avantajlar sunmaktadır. Rekabetin yüksek, operasyonel maliyetlerin ise baskın olduğu üretim ortamlarında, yapısal verimlilik ve maliyet optimizasyonu kritik bir gerekliliktir. Bu çalışmada, bir rulman montaj presine ait gövde tasarımının 3 boyutlu modeli INVENTOR yazılımı ile oluşturulmuş, St 37 ve St 52 malzemeleri kullanılarak ANSYS yazılımı ile topoloji optimizasyonu yeniden değerlendirilmiş, malzeme ve yapısal iyileştirmelerin sayısal analizlerle doğruluğu ele alınmıştır. Sonuç olarak, yazılımın bize sunduğu topolojik optimizasyon ile hem boyutsal hem de malzemesel iyileştirmeler belirlenmiştir. Hedeflenen güvenlik şartları sınırları içerisinde gövde kalınığı azaltılmış, Statik yükün az olduğu kısımlar boşaltılmış, toplam gövde ağırlığı 218 kg'dan 147 kg'a indirilmiş, maliyet %37,5 azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
Press fit is an assembly method that transfers force without the need for additional fasteners and is widely used in the manufacturing industry. Especially in the automotive industry, press fit operations are performed using servo pneumatic press systems, which enable real-time monitoring of force-distance curves and provide significant advantages in detecting diameter deviations and assembly errors. In production environments where competition is high and operational costs are dominant, structural efficiency and cost optimisation are critical requirements. In this study, a 3D model of the body design of a bearing assembly press was created using INVENTOR software. Topology optimisation was re-evaluated using ANSYS software with St 37 and St 52 materials, and the accuracy of material and structural improvements was addressed through numerical analysis. As a result, both dimensional and material improvements were determined using the topological optimisation provided by the software. Within the targeted safety limits, the body thickness was reduced, sections with low static load were removed, the total body weight was reduced from 218 kg to 147 kg, the cost was reduced by 37,5%.