Arazi toplulaştırma projelerinde mülakat esaslı ve blok esaslı dağıtım modellerinin başarı analizi: Kahramanmaraş örneği
Success analysis of interview-based and block-based distribution models in land consolidation projects: Sample of Kahramanmaraş
- Tez No: 1009319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİLİBRAHİM İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Land consolidation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Arazi toplulaştırma çalışmaları sürdürülebilir kalkınma ve arazi yönetimi için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş ili Narlı Ovası'nda yürütülen arazi toplulaştırma projelerinde mülakat esaslı dağıtım modeli ile blok esaslı dağıtım modelinin teknik başarılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Narlı Ovası Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) Projesi çalışma alanında yer alan tüm köyler incelenmiş, toplulaştırma oranı en yüksek olan Akdemir ile en düşük olan Salmanıpak köyleri örnek alan olarak seçilmiştir. Projede resmî olarak mülakat esaslı dağıtım uygulanmış, aynı veriler kullanılarak blok esaslı dağıtım modeliyle alternatif parselasyon planları oluşturulmuştur. Karşılaştırma için toplulaştırma literatüründe yaygın kullanılan göstergeler esas alınmıştır. Bu kapsamda her iki model için toplulaştırma öncesi ve sonrası durumlar; ortalama parsel büyüklüğü, parsel şekil analizi, toplulaştırma oranı, tarımsal alan kaybı, şekil indeksi, fraktal büyüklük indeksi, şekil faktörü ve kare piksel ölçeği kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, mülakat esaslı dağıtımın çiftçi tercihlerini yansıtması nedeniyle sosyal kabul düzeyini artırdığını, ancak parsel sayısının azaltılması, parsel şekillerinin iyileştirilmesi ve tarımsal alan kaybının düşürülmesi bakımından sınırlı bir başarı sağladığını göstermiştir. Buna karşılık blok esaslı dağıtım modeli, daha yüksek toplulaştırma oranları, daha büyük ve homojen parseller, daha düşük tarımsal alan kaybı ve şekil indekslerinde belirgin iyileşme üretmiştir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş örneğinde blok esaslı dağıtımın teknik açıdan daha etkin olduğu, mülakat esaslı dağıtımın ise sosyal boyutu güçlendiren tamamlayıcı bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Land consolidation efforts are of great importance for sustainable development and land management. This study aimed to compare the technical success of the interview-based allocation model and the block-based allocation model in land consolidation projects carried out in the Narlı Plain of Kahramanmaraş province. All villages within the Narlı Plain Land Consolidation and TİGH Project study area, carried out by the 20th Regional Directorate of State Hydraulic Works, were examined, and Akdemir, with the highest consolidation rate, and Salmanıpak, with the lowest, were selected as sample areas. Official interview-based allocation was implemented in the project, and alternative subdivision plans were created using the block-based allocation model using the same data. Comparison was based on indicators commonly used in the consolidation literature. In this context, pre- and post-consolidation conditions for both models were evaluated based on the criteria of average parcel size, parcel shape analysis, consolidation ratio, agricultural land loss, shape index, fractal dimension index, shape factor, and square pixel scale. The findings indicate that interview-based allocation increased social acceptance because it reflected farmers' preferences. However, it achieved limited success in reducing the number of parcels, improving parcel shapes, and reducing agricultural land loss. In contrast, the block-based allocation model produced higher consolidation rates, larger and more homogeneous parcels, lower agricultural land loss, and significant improvements in shape indices. In conclusion, in the Kahramanmaraş case, block-based allocation is technically more efficient, and interview-based allocation should be considered a complementary tool that strengthens the social dimension.