Benign prostat hiperplazisinde thulium fiber lazer ve bipolar enerjinin etkinlik ve güvenilirlik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the efficacy and safety of thulium fiber laser and bipolar energy in the surgical treatment of benign prostatic hyperplasia
  1. Tez No: 1009336
  2. Yazar: ONUR ZEYTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM BATURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi, kapsüler perforasyon, komplikasyon, prostat enükleasyonu, stres üriner inkontinans, Benign prostatic hyperplasia, capsular perforation, complications, enucleation, stress urinary incontinence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Benign prostat hiperplazisi (BPH) cerrahisinde enükleasyon teknikleri etkin ve güvenilir tedavi seçenekleridir. Bu çalışmanın amacı, thulium fiber lazer enükleasyonu (ThuFLEP) ile bipolar enükleasyon (BipoLEP) yöntemlerinin fonksiyonel ve komplikasyon sonuçlarının karşılaştırılması ve fonksiyonel komplikasyonların belirleyicilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2023–2025 yılları arasında BPH nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan ve en az 1 yıl takip edilen 165 hasta (ThuFLEP: n=89, BipoLEP: n=76) değerlendirildi. Demografik veriler, fonksiyonel sonuçlar (IPSS, Qmax, QoL, IIEF) ve komplikasyonlar karşılaştırıldı. Stres üriner inkontinans (SUI) ve erektil fonksiyon değişimini etkileyen faktörler univariate ve multivariate analizlerle incelendi. Bulgular: Her iki grupta IPSS, Qmax ve QoL skorlarında anlamlı iyileşme izlenmiş olup gruplar arasında fark saptanmamıştır (p>0.05). Toplam ve fonksiyonel komplikasyon oranları benzer bulunmuştur (p>0.05). SUI oranlarının zamanla azaldığı ve gruplar arasında benzer olduğu görülmüştür. Univariate analizde kapsüler perforasyonun SUI gelişimi ile anlamlı ilişkili olduğu saptanırken, multivariate analizde kapsüler perforasyonun hem erken hem de uzun dönemde bağımsız ve güçlü bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir (p<0.05). Erektil fonksiyon değişimi analizinde kapsüler perforasyonun ΔIIEF skor değişimi üzerinde bağımsız ve anlamlı düzeyde azalma ile ilişkili olduğu saptanmıştır (β = 2.70; %95 GA: -4.28 – -1.13; p=0.001). Sonuç: ThuFLEP ve BipoLEP yöntemleri benzer fonksiyonel sonuçlar ve komplikasyon profiline sahiptir. Fonksiyonel sonuçların yalnızca enerji kaynağı ile açıklanamayacak kadar kompleks olduğu ve cerrahi tekniğin belirleyici rol oynadığı görülmektedir. Kapsüler perforasyonun hem kontinans hem de erektil fonksiyon üzerinde belirleyici olması, anatomik kapsül planının korunmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Enucleation techniques are effective surgical options for benign prostatic hyperplasia (BPH). This study aimed to compare functional outcomes and complications of thulium fiber laser enucleation (ThuFLEP) and bipolar enucleation (BipoLEP), and to evaluate predictors of functional complications. Materials and Methods: In this retrospective study, 165 patients who underwent surgery for BPH between 2023 and 2025 with at least 1-year follow-up were included (ThuFLEP: n=89; BipoLEP: n=76). Demographic data, functional outcomes (IPSS, Qmax, QoL, IIEF), and complications were analyzed. Predictors of postoperative stress urinary incontinence (SUI) and erectile function changes were evaluated using univariate and multivariate analyses. Results: Both groups showed significant improvements in IPSS, Qmax, and QoL, with no significant intergroup differences (p>0.05). Overall and functional complication rates were comparable (p>0.05). SUI rates decreased over time and were similar between groups. In univariate analysis, capsular perforation was associated with SUI development, while in multivariate analysis it remained an independent predictor in both early and late periods (p<0.05). Capsular perforation was also an independent predictor of decreased erectile function (β = -2.70; 95% CI: -4.28 to -1.13; p=0.001). Conclusion: ThuFLEP and BipoLEP yield comparable functional and complication outcomes. Functional results depend more on surgical technique than energy source. Capsular perforation significantly impacts continence and erectile function, underscoring the importance of preserving the anatomical capsular plane.