"karadut (morus nigra L.) ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ve serum paraoksonaz1 arilesteraz katalaz ve miyeloperoksidaz enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
The antioxidant activities of black mulberry (morus nigra L.) extracts andtheir effects on serum paraoxonase-1, arylesterase, catalase, and myeloperoxidase enzyme activities: an investigation
- Tez No: 1009413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Arilesteraz, Karadut, Katalaz, Miyeloperoksidaz, Paraoksonaz, Antioksidan kapasite, Enzim aktivitesi, Antioxidant, Arylesterase, Blackberry, Catalase, Myeloperoxidase, Paraoxonase, Antioxidant capacity, Enzyme activity, Black mullberry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Paraoksonaz (PON) aynı zamanda arilesteraz (ARE) aktivitesine de sahip olan, lipoprotein metabolizmasında aterorpotektif role sahip klinik bir enzimdir. Katalaz (CAT) hidrojen peroksitin bertaraf edilmesinde rol oynarken, Miyeloperoksidaz (MPO) ise bakteriyel enfeksiyonlarda nötrofillerce salınan bakterisidial etkiye sahip bir enzimdir. Bu koruyucu etkisine rağmen prooksidan etkisi kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda önemli bir tıbbi bitki olan karadut (Morus nigra L) meyvesinin yüksek polifenolik içeriği ve antioksidan özelliğine bağlı olarak bu enzimlerin in vitro şartlarda serum aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Etik izinle biyokimya laboratuvarından hasta serum serum havuzu oluşturuldu. Karadut meyvesinin sulu ve etanolik ekstraktlarında toplam fenolik madde (TPC), toplam flavonoid madde (TFC) içerikleri ile FRAP, DPPH, ABTS, total oksidan durum (TOS) ve total antioksidan durum (TAS) aktiviteleri belirlendi. Ayrıca karadut ektraktlarının HPLC ile fenolik bileşik içeriği analiz edildi. Ekstrakların serumla beraber 25,50,75,100 ve 200 µg/mL'lik konsantrasyonları oluşturuldu ve bunların PON, ARE, CAT ve MPO enzim aktiviteleri üzerine etkileri spektrofotometrik ve kinetik belirlendi. Ektraktlar genel olarak PON, ARE, MPO ve TOS aktivitelerini kontrol serumuna göre anlamlı ölçüde azaltırken, TAS, ve CAT değerlerinde ise artış görüldü (p<0.05). Artış ve azalış miktarlarının özellikle 100 ve 200 µg/mL konsantrasyonlarda anlamlı olduğu görüldü HPLC analizinde toplam sulu çözeltide 5 adet, etanolik çözeltide 7 fenolik bileşik tespit edildi. Bunlar içinde Protokatekuik asit en yüksek konsantrasyona sahipti.
Özet (Çeviri)
Paraoxonase (PON) is a clinical enzyme that also possesses arylesterase (ARE) activity and plays an atheroprotective role in lipoprotein metabolism. While catalase (CAT) plays a role in the elimination of hydrogen peroxide, myeloperoxidase (MPO) is an enzyme with bactericidal effects released by neutrophils during bacterial infections. Its pro-oxidant effect has been associated with cardiovascular diseases. In our study, we aimed to investigate the effects of the high polyphenolic content and antioxidant properties of the black mulberry (Morus nigra L) fruit—an important medicinal plant—on the serum activities of these enzymes under in vitro conditions. With ethical approval, a serum pool was established using patient serum from the biochemistry laboratory. Total phenolic content and total flavonoid content of all extracts of black mulberry fruit, as well as their FRAP, DPPH, ABTS, total oxidant status (TOS), and total antioxidant status (TAS) activities, were determined. Additionally, the phenolic compound content of extracts was analyzed by HPLC. Extracts were prepared at concentrations of 25, 50, 75, 100, and 200 µg/mL in serum, and their effects on PON, ARE, CAT, and MPO enzyme activities were determined spectrophotometrically and kinetically. In general, the extracts significantly reduced PON, ARE, MPO, and TOS activities compared to the control serum, while increases were observed in TAS and CAT values (p<0.05). It was observed that the extent of these increases and decreases was particularly significant at concentrations of 100 and 200 µg/mL. A total of 7 phenolic compounds were identified in the HPLC analysis. Among these, protocatechuic acid had the highest concentration.