Sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında internet bağımlılığının çocukluk çağı travmatik deneyimleri ve dissosiyasyon ile ilişkisi
The relationship between internet addiction and trauma and dissociation in patients with social anxiety disorder
- Tez No: 1009455
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Travması, Dissosiyasyon, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Anksiyete Bozukluğu, Childhood Trauma, Dissociation, Internet Addiction, Social Anxiety Disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sosyal Anksiyete Bozukluğu olan bireylerde çevrimiçi ortamlar, yüz yüze sosyal etkileşimlerde ortaya çıkan olumsuz değerlendirilme korkusundan uzaklaşma, sosyal teması daha kontrollü sürdürme ve duygusal sıkıntıyı düzenleme açısından işlevsel bir alan gibi kullanılabilir. Bu nedenle problemli internet kullanımı/internet bağımlılığı belirtileri, Sosyal Anksiyete Bozukluğu olan bireylerde yalnızca kullanım süresiyle değil, kaçınma, çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif belirtilerle ilişkili klinik bir örüntü olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada, Sosyal Anksiyete Bozukluğu tanılı erişkinlerde problemli internet kullanımı/internet bağımlılığı belirtilerinin düzeyi ile çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif belirtilerin bu belirtilerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya bir psikiyatri kliniğine başvuran 156 Sosyal Anksiyete Bozukluğu hastası ve 157 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Liebowitz Sosyal Anksiyete Bozukluğu Ölçeği (LSFÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28), Dissosiyasyon Ölçeği (DIS-Q) ve Young İnternet Bağımlılığı Testi (YİBT) uygulanmıştır. Veriler grup karşılaştırmaları, korelasyon ve regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Sosyal Anksiyete Bozukluğu grubunda Young İnternet Bağımlılığı Testi, Dissosiyasyon Ölçeği, Liebowitz Sosyal Anksiyete Bozukluğu Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği toplam puanları ile CTQ alt boyut puanlarının sağlıklı kontrollerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (tüm karşılaştırmalar için p<0,001). Vaka grubunda YİBT toplam puanı ile dissosiyasyon puanı arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulundu (r=0,272; p=0,001); buna karşılık YİBT toplam puanı ile Sosyal Anksiyete Bozukluğu şiddeti ve çocukluk çağı travması toplam puanı arasındaki ilişkiler anlamlı değildi. Çoklu doğrusal regresyon analizinde, modele alınan değişkenler arasında yalnızca dissosiyatif belirtilerin YİBT toplam puanı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu görüldü (β=0,276; p=0,002). Sonuç: Çalışmanın bulguları, Sosyal Anksiyete Bozukluğu hastalarında problemli internet kullanımı/internet bağımlılığı belirtileri, çocukluk çağı travmaları ve dissosiyatif belirtilerin sağlıklı kontrollere göre daha yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, Sosyal Anksiyete Bozukluğu grubunda problemli internet kullanımıyla en belirgin ilişki dissosiyatif belirtiler düzeyinde saptanmıştır. Bu sonuç, Sosyal Anksiyete Bozukluğu hastalarında problemli internet kullanımını değerlendirirken yalnızca sosyal kaygı şiddetinin değil, dissosiyatif belirtiler ve travma öyküsünün de dikkate alınmasının yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Online environments may provide individuals with Social Anxiety Disorder a more controllable area for social interaction and temporary relief from distress related to negative evaluation. In this context, problematic internet use/internet addiction symptoms may be associated not only with social anxiety severity but also with childhood traumatic experiences and dissociative symptoms. This study aimed to evaluate problematic internet use/internet addiction symptoms in adults with Social Anxiety Disorder and to examine their relationship with childhood trauma and dissociative symptoms. Materials and Methods: The study included 156 patients diagnosed with Social Anxiety Disorder who presented to a psychiatry clinic and 157 healthy controls. Participants completed the Sociodemographic Data Form, Liebowitz Social Anxiety Scale, Childhood Trauma Questionnaire-28, Dissociation Questionnaire, and Young's Internet Addiction Test. Group comparisons, correlation analyses, and multiple linear regression were performed. Results: Compared with the control group, patients with Social Anxiety Disorder had significantly higher scores on the Internet Addiction Test, Dissociation Questionnaire, Liebowitz Social Anxiety Scale, total Childhood Trauma Questionnaire, and childhood trauma subscales (all p<0.001). In the patient group, YIAT total scores were positively correlated with dissociation scores (r=0.272, p=0.001). Correlations with Social Anxiety Disorder severity and total childhood trauma were not statistically significant. In multiple linear regression analysis, dissociative symptoms were the only variable independently associated with YIAT total scores (β=0.276, p=0.002). Conclusion: Problematic internet use/internet addiction symptoms, childhood trauma, and dissociative symptoms were more prominent in patients with Social Anxiety Disorder than in healthy controls. Within the patient group, dissociative symptoms showed the most consistent association with problematic internet use. These findings suggest that the evaluation of problematic internet use in patients with Social Anxiety Disorder should not be limited to social anxiety severity alone. Considering dissociative symptoms and trauma history may contribute to a more comprehensive clinical assessment.