Latent tüberküloz taraması yapılan erişkin romatoloji hastalarında QuantiFERON testinde belirsiz sonuç sıklığı ve belirleyici klinik faktörler: Retrospektif tek merkezli çalışma
Frequency of indeterminate results and determinant clinical factors in the QuantiFERON test among adult rheumatology patients undergoing latent tuberculosis screening: A retrospective single-center study
- Tez No: 1009497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE KENAR ARTIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: inflamatuvar romatizmal hastalıkları, latent tüberküloz enfeksiyonu, interferon gama testi, tüberküloz, serum albümin, inflammatory rheumatic diseases, interferon-gamma release test, latent tuberculosis infection, serum albumin, tuberculosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inflamatuvar romatizmal hastalığı olan erişkin hastalarda latent tüberküloz enfeksiyonu taraması amacıyla kullanılan QuantiFERON-TB Gold Plus testinde belirsiz sonuç görülme sıklığını belirlemek ve bu sonuçlarla ilişkili klinik, laboratuvar ve demografik risk faktörlerini değerlendirmektir. Ayrıca belirsiz sonuçların altında yatan olası inflamatuvar ve immünolojik belirleyicilerin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif kohort çalışmasına, 2020–2025 yılları arasında immünsüpresif tedavi öncesi LTBE taraması amacıyla QFT-Plus testi yapılmış 518 erişkin romatoloji hastası dahil edildi. Demografik veriler, hastalık kategorileri, tedaviler ve laboratuvar parametreleri hastane bilgi sisteminden elde edildi. Belirsiz QFT sonuçları ile ilişkili faktörler tek değişkenli ve Firth cezalandırılmış çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Model performansı ROC eğrisi altında kalan alan ile analiz edildi ve nedensel aracılık analizi uygulandı. Bulgular: QFT-Plus sonuçları %80,7 negatif, %11,4 pozitif ve %7,9 belirsiz olarak saptandı. Belirsiz sonuç oranı sistemik vaskülit, bağ dokusu hastalıkları ve otoinflamatuvar hastalıklarda daha yüksek bulundu. Çok değişkenli analizde, düşük serum albümin düzeyi (<3,5 g/dL) belirsiz QFT sonucunun tek bağımsız belirleyicisi olarak saptandı (ayarlanmış OR 7,27; p<0,001). Her 1 g/dL albümin artışı belirsiz sonuç olasılığını yaklaşık %80 azalttı. Glukokortikoid kullanımı tek değişkenli analizde risk artışı ile ilişkiliydi ancak çok değişkenli modelde bağımsız belirleyici değildi. ROC analizinde albümin, nötrofil-lenfosit oranı ve glukokortikoid kullanımını içeren model en yüksek ayırt edici performansı gösterdi (AUC=0,757). Sonuç: İRH hastalarında QFT-Plus testinde belirsiz sonuçlar esas olarak sistemik inflamasyon ve azalmış immün rezerv ile ilişkilidir. Hipoalbüminemi, belirsiz IGRA sonuçlarının en güçlü bağımsız belirleyicisidir ve kronik inflamatuvar yükün hücresel immün yanıt üzerindeki etkisini yansıtabilir. IGRA sonuçları yorumlanırken hastanın inflamatuvar durumu ve immün profili mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu çalışma, farklı romatizmal alt gruplarda QFT belirsizlik oranlarını karşılaştırmalı olarak ortaya koyarak literatüre özgün katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the frequency of indeterminate results in the QuantiFERON-TB Gold Plus test used for latent tuberculosis infection screening in adult patients with inflammatory rheumatic diseases and to evaluate the clinical and laboratory risk factors associated with these results. Materials (Patients) and Methods: In this single-center retrospective cohort study, 518 adult rheumatology patients who underwent QFT-Plus testing for LTBI screening prior to immunosuppressive therapy between 2020 and 2025 were included. Demographic data, disease categories, treatments, and laboratory parameters were obtained from the hospital information system. Factors associated with indeterminate QFT results were analyzed using univariable and multivariable Firth penalized logistic regression models. Model performance was evaluated using the area under the receiver operating characteristic curve (AUC). Results: QFT-Plus results were negative in 80.7%, positive in 11.4%, and indeterminate in 7.9% of patients. The rate of indeterminate results was higher in systemic vasculitis, connective tissue diseases, and autoinflammatory diseases. In multivariable analysis, low serum albumin level (<3.5 g/dL) was the only independent predictor of indeterminate QFT results (adjusted OR 7.27; p<0.001). Each 1 g/dL increase in albumin reduced the probability of indeterminate results by approximately 80%. Glucocorticoid use was associated with increased risk in univariable analysis but was not an independent predictor in the multivariable model. The model including albumin, neutrophil-to-lymphocyte ratio, and glucocorticoid use demonstrated the highest discriminative performance (AUC=0.757). Conclusion: In patients with IRD, indeterminate QFT-Plus results are associated with systemic inflammation and reduced immune reserve. Hypoalbuminemia is the strongest independent predictor of indeterminate IGRA results. The inflammatory status of the patient should be considered when interpreting IGRA results.