Acil servise epistaksis nedeniyle başvuran hastalarda klinik özellikler, risk faktörleri ve tedavi yaklaşımlarının incelenmesi; retrospektif bir analiz
Clinical characteristics, risk factors and management strategies in patients presenting to the emergency department with epistaxis; a retrospective analysis
  1. Tez No: 1009534
  2. Yazar: BÜŞRA ADANUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÇIKRIKLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, epistaksis, nazal tampon, Emergency department, epistaxis, nasal packing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne (AS) epistaksis nedeniyle başvuran hastaların demografik özelliklerini, klinik bulgularını, risk faktörlerini, uygulanan tedavi yöntemlerini ve sonlanım biçimlerini retrospektif olarak incelemek ve elde edilen verileri güncel literatürle karşılaştırmaktır. Geniş örneklem hacmi ve kapsamlı veri seti sayesinde çalışma, AS'te epistaksis yönetimine yönelik mevcut bilgi birikimini güçlendirmeyi ve klinisyenlere güncel, güvenilir veri sunmayı hedeflemektedir. Gereç-Yöntem Bu araştırma retrospektif, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. 01.01.2020–25.04.2025 tarihleri arasında BUÜ AS'ne epistaksis şikâyeti ile başvuran hastalara ait kayıtlar elektronik hasta bilgi yönetim sistemi üzerinden geriye dönük olarak taranmıştır. Bulgular Toplam 1062 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Yaş ortalaması 54,10±18,29 yıl olup olguların %53,1'inde en az bir komorbidite mevcuttur. Tedavi edilen olgularda en sık uygulanan yöntem anterior nazal tamponlamadır; posterior tampon ise sınırlı sayıda kullanılmıştır. Antihipertansif düzenleme, soğuk uygulama ve farmakolojik tedaviler destekleyici yaklaşımlar arasında yer almıştır. Hastaların %94,6'sı AS'te başarıyla tedavi edilerek taburcu edilmiştir. Laboratuvar parametrelerinde hematolojik değişkenlerde normal aralık dışı değerler gözlenebilmekle birlikte, elektrolit ve koagülasyon testlerinde çoğunluğun normal sınırlarda olduğu belirlenmiştir. Sonuç Bu çalışma, olguların büyük çoğunluğunun konservatif yöntemlerle etkili biçimde yönetilebildiğini ve AS'teki sonlanım oranlarının yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışma; epistaksisli hastaların değerlendirilmesi ve tedavi planlamasında yol gösterici güncel ve kapsamlı bir veri seti sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to evaluate the demographic characteristics, clinical features, risk factors, treatment approaches, and outcomes of patients presenting with epistaxis to the Emergency Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. Additionally, the findings were compared with data reported in the current literature. With its large sample size and comprehensive dataset, this study aims to contribute to the understanding of epistaxis management in the emergency department and to provide clinicians with up-to-date and reliable data to support daily clinical practice. Material-Method: This study was designed as a retrospective, descriptive, cross-sectional analysis. Medical records of patients who presented to the Emergency Department of Uludağ University Faculty of Medicine Hospital with epistaxis between January 1, 2020, and April 25, 2025, were reviewed retrospectively using the hospital information system. Results: A total of 1,062 patients were included in the analysis. The mean age was 54.10 ± 18.29 years, and at least one comorbid condition was identified in 53.1% of the patients. Among those who required intervention, anterior nasal packing was the most commonly employed treatment modality, whereas posterior nasal packing was rarely required. Supportive management strategies included adjustment of antihypertensive therapy, cold application, and pharmacological treatments. Overall, 94.6% of patients were successfully managed in the emergency department and discharged without the need for hospitalization. Although abnormalities were detected vii in certain hematological parameters, electrolyte levels and coagulation profiles were within normal limits in the majority of cases. Conclusion: The findings of this study indicate that most cases of epistaxis can be effectively managed with conservative treatment methods and that patient outcomes in the emergency department are highly favorable. This comprehensive and contemporary dataset may serve as a valuable reference for clinicians in the evaluation and management of patients presenting with epistaxis.