Güvenç Abdal Ocağı
The Güvenç Abdal Ocağı (Dervish Lodge)
  1. Tez No: 1009567
  2. Yazar: SÜMEYRA GÜVENDİ İDRİSOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AYDINLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aleviler, Din, Mezhepler tarihi, Alawis, Religion, Sect history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma geleneği devam ettirenler ve devam ettirmeyenlerle beraber geçmişten günümüze Güvenç Abdal Ocağını ele almaktadır. Ocağın doğrudan ana tekkeye bağlı olması ve günümüzde ocakzâde ailenin geleneği devam ettirmiyor oluşu Güvenç Abdal Ocağının diğer ocaklardan farkını oluşturmaktadır. Bu anlamda Ocağın, İslam Tarihinde ortaya çıkan tasavvufî gelenekler ile ilişkisini, diğer ocaklarla olan bağlantısını ve kendi içindeki değişim ve dönüşümünü birincil kaynaklar vasıtasıyla tespit etmek önemlidir. Araştırmanın genel hipotezi Güvenç Abdal Ocağının tasavvuf karakterli, soya dayalı bir tarikat olduğu ve çağımızda birçok sahaya etki eden değişim ve dönüşümden doğal olarak etkilendiğidir. Araştırmanın amacı tasavvufî gelenek ile iç içe geçmiş Güvenç Abdal Ocağının tarihini, belgelerini, yaşadığı dönüşümü, kendine özel kabul, anlayış, örf ve âdetlerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda fikri yapıya etkisi anlamında tarihî gelişim ele alınmış, Anadolu'da oluşan tasavvufî zümrelerin etkilerine dair bir çerçeve çizilmiştir. Devamında ocak yapılanması, bu yapılanmanın tekke bağlantısı, Güvenç Abdal'ın kimliği ve Hacı Bektaş Veli ile olan doğrudan ilişkisi, Güvenç Abdal Ocağı ve ocaklıların değişim ve dönüşümü günümüz durumu açısından ele alınmıştır. Son olarak yaşayan birincil kaynaklardan elde edilen veriler ile Güvenç Abdal Ocağının tasavvuf karakterli iman esasları, kabulleri, anlayışları, örf ve âdetleri ele alınmıştır. Amaçlı örnekleme ile belirlenen yirmi erkan yürüten yirmi erkan yürütmeyen olmak üzere toplamda“kırk Güvenç Abdal Ocaklı”vasıflı katılımcı ile alan araştırması yapılmıştır. Araştırmada literatür taraması ve doküman analizinden sonra yarı yapılandırılmış görüşme kılavuzu kullanılmış ve elde edilen veriler İslam Mezhepleri Tarihinde yaygın olarak uygulanan zihniyet analizi esasları çerçevesinde deskriptif/betimleyici ve fenomenolojik yaklaşım ile incelenmiştir. Bu yaklaşım ile hem tasavvuf geleneği hem de Alevî nitelemeli ocakların kabulleri ve Güvenç Abdal Ocaklılarının kabulleri mukayeseli olarak incelenerek içerik analizi yapılmıştır. Sonuç olarak Güvenç Abdal Ocağının tarih ile bağları kuvvetli, soya dayalı bir tarikat özelliği gösterdiği, son dönemde birçok etken ile olağan değişim, dönüşüm yaşadığı ve bu durumun bazı kabullere yansıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Güvenç Abdal Ocağı from past to present, including those who maintain the tradition and those who do not. The fact that the Ocağ is directly connected to the main tekke (central lodge) and that the ocakzâde (descendant) family does not continue the tradition today distinguishes the Güvenç Abdal Ocağı from other Ocağs. In this sense, it is crucial to identify the relationship of the Ocağ with the Sufi traditions that emerged in Islamic history, its connections with other Ocağs, and its internal change and transformation through primary sources. The general hypothesis of the research is that the Güvenç Abdal Ocağı is a Sufi-oriented, lineage-based tariqa (order), and that it has naturally been influenced by the changes and transformations affecting many fields in our age. The aim of the research is to reveal the history, documents, transformations, and unique acceptances, understandings, customs, and traditions of the Güvenç Abdal Ocağı, which is intertwined with the Sufi tradition. In this context, the historical development has been discussed in terms of its impact on the intellectual structure, and a framework regarding the effects of Sufi groups formed in Anatolia has been drawn. Subsequently, the Ocağ structure, its connection to the lodge system, the identity of Güvenç Abdal and his direct relationship with Hacı Bektaş Veli, and the current state of change and transformation of the Güvenç Abdal Ocağı and its members have been addressed. Finally, the Sufi-characterized principles of faith, acceptances, understandings, and customs of the Güvenç Abdal Ocağı have been examined using data obtained from primary living sources. Field research was conducted with a total of“forty Güvenç Abdal Ocağ members”—determined through purposive sampling—consisting of twenty individuals who perform the rituals (erkân) and twenty who do not. Following a literature review and document analysis, a semi-structured interview guide was used. The data obtained were analyzed through descriptive and phenomenological approaches within the framework of mindset analysis principles commonly applied in the History of Islamic Sects. With this approach, a content analysis was performed by comparatively examining the acceptances of the Sufi tradition, the Alawi-characterized Ocağs, and the members of the Güvenç Abdal Ocağı. Consequently, it has been determined that the Güvenç Abdal Ocağı exhibits the characteristics of a lineage-based order with strong historical ties, and that it has undergone a natural change and transformation in the recent period due to various factors, which has been reflected in certain acceptances.