Pulmoner rehabilitasyon programına alınan aksiyel spondiloartrit hastalarında serum kalprotektin düzeyinin değişimi ve serum kalprotektin düzeyinin inflamatuvar parametreler ve hastalık verileri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1009594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN KASAP, DR. ÖĞR. ÜYESİ RUHSEL CÖRÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: aksiyel spondiloartrit, pulmoner rehabilitasyon, hastalık aktivitesi, kalprotektin, hematolojik indeksler, Spondilit-ankilozan, axial spondyloarthritis, pulmonary rehabilitation, disease activity, calprotectin, hematologic indices, Spondylitis-ankylosing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, axSpA hastalarında dört haftalık pulmoner rehabilitasyon programının hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, spinal mobilite, solunum fonksiyonları, yaşam kalitesi ve sistemik inflamatuvar biyobelirteçler ile serum kalprotektin düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve kalprotektin ile inflamasyon parametreleri ve hastalık aktivite skorları arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ASAS sınıflama kriterlerine göre axSpA tanısı alan, 18–65 yaş aralığında, dört hafta süreyle, haftada üç gün uygulanan bir PR (Pulmoner rehabilitasyon) programı (solunum egzersizleri, aerobik egzersiz, germe, postür ve kuvvetlendirme egzersizleri) uygulanan toplam 30 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar PR öncesi ve sonrasında spinal mobilite (parmak-zemin mesafesi, oksiput-duvar mesafesi, göğüs ekspansiyonu, BASMI), hastalık aktivitesi (BASDAI, ASDAS-CRP, MASES), fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi (BASFI, HAQ, NSP), egzersiz kapasitesi (6 dakikalık yürüme testi), solunum fonksiyonları (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC, FEF₂₅–₇₅), St George Solunum Anketi ve Modifiye Borg Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Sistemik inflamasyon göstergeleri olarak CRP, ESH, NLR, PLR, SII, SIRI ve serum kalprotektin düzeyleri ölçülmüştür. PR öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılmış, kalprotektin ile klinik ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle incelenmiştir. Bulgular: Dört haftalık PR programı sonrasında BASDAI (p<0,001), BASFI (p<0,001), BASMI (p=0,002), ASDAS-CRP (p<0,001) ve MASES (p=0,013) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Parmak-zemin mesafesinde anlamlı azalma (p=0,034) ve göğüs ekspansiyonunda belirgin artış (p=0,031) izlendi. Altı dakikalık yürüme mesafesi yaklaşık %9,5 oranında artarak ortalama 43,2 m'lik anlamlı bir gelişme gösterdi (p<0,001). SGRQ toplam skorunda anlamlı iyileşme (p<0,001) elde edildi; aktivite (p<0,001) ve etki (p<0,001) alt alanları anlamlı düzeyde düştü. NSP toplam skorunda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı (p<0,001); ayrıca NSP'nin ağrı (p<0,001), duygusal tepkiler (p<0,001) ve uyku (p=0,004) alt alanlarında belirgin düzelme izlendi. Solunum fonksiyon testlerinde FEV₁ (p<0,001),FVC (p<0,001) ve referans yüzdelerinde anlamlı artış görülürken, FEV₁/FVC oranı (p=0,478) ve FEF₂₅–₇₅ (p=0,215) değerlerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. CRP (p=0,662), ESH (p=0,115), NLR (p=0,217), PLR (p=0,310), SII (p=0,089), SIRI (p=0,284) ve serum kalprotektin düzeylerinde (p=0,452) PR sonrasında program öncesine göre anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Kalprotektinin BASDAI, ASDAS-CRP, CRP, NLR, PLR ve SIRI ile anlamlı korelasyonu bulunmazken; hem PR öncesi (r=0,403, p=0,027) hem PR sonrası (r=0,576, p<0,001) SII ile pozitif korelasyon gösterdiği ve PR sonrası dönemde ESH ile anlamlı ilişki içinde olduğu belirlendi (r=0,553, p=0,002). Sonuç: Bu çalışmada dört haftalık PR programının axSpA hastalarında spinal mobilite, göğüs ekspansiyon, egzersiz kapasitesi, hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerinde anlamlı iyileşmeler sağladığı; buna karşın CRP, ESH, NLR, PLR, SII, SIRI ve serum kalprotektin gibi sistemik inflamasyon belirteçlerinde kısa dönemde belirgin bir değişiklik oluşturmadığı gösterilmiştir. Kalprotektin ile SII ve ESH arasındaki pozitif ilişkiler, bu biyobelirtecin sistemik inflamatuvar yükü yansıtan hematolojik indekslerle kısmen uyumlu olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, kısa süreli PR uygulamasının, özellikle anti-TNF tedavisi altında ve başlangıç inflamatuvar düzeyi düşük olan hasta grubunda biyokimyasal parametreler üzerinde ek bir azalma sağlamaması beklenen bir bulgu olarak değerlendirilebilir. Elde edilen sonuçlar, kişiye özel planlanmış PR'nin inflamatuvar süreci artırmadan güvenle uygulanabileceğini, klinik, fonksiyonel ve solunumsal açıdan anlamlı kazanımlar sağlayabileceğini ve farmakolojik tedaviye tamamlayıcı nitelikte önemli bir tedavi bileşeni olduğunu ortaya koymaktadır. PR'nin inflamatuvar biyobelirteçler ve kalprotektin üzerindeki potansiyel etkilerin daha net ortaya konabilmesi için daha uzun süreli, kontrollü ve geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of a four-week pulmonary rehabilitation (PR) program on disease activity, functional status, spinal mobility, respiratory functions, quality of life, systemic inflammatory biomarkers, and serum calprotectin levels in patients with axial spondyloarthritis (axSpA), and to examine the relationships between calprotectin, inflammatory parameters, and disease activity scores. Materials and Methods: A total of 30 volunteer patients aged 18–65 years who met the ASAS classification criteria for axSpA and participated in a four-week PR program performed three days per week (breathing exercises, aerobic exercise, stretching, posture, and strengthening exercises) were included. All patients were evaluated before and after PR in terms of spinal mobility (finger-to-floor distance, occiput-to-wall distance, chest expansion, BASMI), disease activity (BASDAI, ASDAS-CRP, MASES), functional status and quality of life (BASFI, HAQ, NSP), exercise capacity (six-minute walk test), respiratory functions (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC, FEF₂₅–₇₅), the St George's Respiratory Questionnaire, and the Modified Borg Scale. Systemic inflammation was assessed using CRP, ESR, NLR, PLR, SII, SIRI, and serum calprotectin levels. Pre- and post-PR values were compared, and correlations between calprotectin and clinical and laboratory parameters were analyzed. Results: After the four-week PR program, significant reductions were observed in BASDAI (p<0.001), BASFI (p<0.001), BASMI (p=0.002), ASDAS-CRP (p<0.001), and MASES (p=0.013). Finger-to-floor distance decreased significantly (p=0.034), while chest expansion increased (p=0.031). The six-minute walking distance improved by approximately 9.5%, showing a mean increase of 43.2 m (p<0.001). A significant improvement was found in the SGRQ total score (p<0.001), with significant reductions in the activity (p<0.001) and impact (p<0.001) subdomains. The NSP total score showed a significant decrease (p<0.001), with improvements in the pain (p<0.001), emotional reactions (p<0.001), and sleep (p=0.004) subdomains. Respiratory function vii tests demonstrated significant increases in FEV₁ (p<0.001), FVC (p<0.001), and their reference percentages, while FEV₁/FVC (p=0.478) and FEF₂₅–₇₅ (p=0.215) did not show significant changes. No significant differences were detected in CRP (p=0.662), ESR (p=0.115), NLR (p=0.217), PLR (p=0.310), SII (p=0.089), SIRI (p=0.284), or serum calprotectin levels (p=0.452) after PR. Calprotectin showed no significant correlation with BASDAI, ASDAS-CRP, CRP, NLR, PLR, or SIRI; however, it demonstrated a positive correlation with SII both before (r=0.403, p=0.027) and after PR (r=0.576, p<0.001), and with ESR in the post-PR period (r=0.553, p=0.002). Conclusion: This study demonstrated that a four-week PR program provides significant improvements in spinal mobility, chest expansion, exercise capacity, disease activity, functional status, and quality of life in axSpA patients, while not producing significant short-term changes in systemic inflammatory biomarkers such as CRP, ESR, NLR, PLR, SII, SIRI, or serum calprotectin. The positive associations between calprotectin, SII, and ESR suggest that this biomarker may partially reflect systemic inflammatory burden. The absence of biochemical improvement may be expected in this patient group, characterized by low baseline inflammation and frequent anti-TNF therapy use. Overall, the findings indicate that individualized PR can be safely implemented without increasing inflammatory activity and may serve as an important complementary component to pharmacological treatment. Longer-term, controlled studies with larger samples are needed to clarify the potential effects of PR on inflammatory biomarkers and calprotectin.