Osteosentez sağladığımız femur boyun kırığı tanılı hastaların takiplerinde gelişen femoroasetabular sıkışma sendromu yönetimi ve bu kırıkların spinopelvik parametreler üzerine etkisi
Management of femoroacetabular impingement developing during follow-up of femoral neck fractures treated with osteosynthesis and the effect of these fractures on spinopelvic parameters
  1. Tez No: 1009644
  2. Yazar: BEDİRHAN TATLIDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ TALMAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur boyun kırığı, femoroasetabular sıkışma, head-neck offset, femoral anteversiyon, spinopelvik denge, Femoral neck fracture, femoroacetabular impingement, head–neck offset, femoral anteversion, spinopelvic alignment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
OSTEOSENTEZ SAĞLADIĞIMIZ FEMUR BOYUN KIRIĞI TANILI HASTALARIN TAKİPLERİNDE GELİŞEN FEMOROASETABULAR SIKIŞMA SENDROMU YÖNETİMİ VE BU KIRIKLARIN SPİNOPELVİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Femur boyun kırıkları sonrası osteosentez ile anatomik kaynama sağlansa dahi femoral baş–boyun morfolojisinde gelişen değişikliklerin femoroasetabular sıkışma sendromuna (FAIS) zemin hazırlayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, bu kırıkların spinopelvik parametreler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi önemlidir. Femur boyun kırıkları sonrası osteosentez uygulanan hastalarda femoral morfolojik değişikliklerin ve spinopelvik parametrelerdeki olası değişimlerin femoroasetabular sıkışma sendromu ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Internal tespit ile tedavi edilmiş femur boyun kırığı hastaları retrospektif olarak değerlendirildi. Opere ve sağlam kalça karşılaştırılarak alfa açısı, kollodiafizer açı, baş-boyun offset ve femoral anteversiyon ölçüldü. Spinopelvik parametreler pelvik insidans, pelvik tilt, sakral slope ve lomber lordoz açıları üzerinden analiz edildi. Klinik değerlendirmede VAS, Harris ve Oxford kalça skorları ile FADIR testi kullanıldı. Bulgular: Opere kalçalarda alfa açısı anlamlı derecede yüksek, kollodiafizer açı düşük bulundu. Femoroasetabular sıkışma gelişen hastalarda baş-boyun offset ve femoral anteversiyon değerleri anlamlı derecede düşük saptandı. Spinopelvik değerlendirmede pelvik insidans değişmezken pelvik tilt azalması, sakral slope ve lomber lordoz artışı gözlendi. Klinik sonuçlar genel olarak iyi olmakla birlikte FADIR pozitifliği belirli oranda mevcuttu. Sonuç: Femur boyun kırıkları sonrası osteosentez uygulanan hastalarda femoral morfolojik değişiklikler posttravmatik femoroasetabular sıkışma ile ilişkili bulunmuştur. Alfa açısı artışı ile birlikte baş-boyun offset azalması ve femoral anteversiyon düşüklüğü impingement gelişimi açısından belirleyici olabilir. Ayrıca kalça biyomekaniğindeki değişiklikler spinopelvik sagittal dengede adaptif değişimlere yol açabilir.
Özet (Çeviri)
MANAGEMENT OF FEMOROACETABULAR IMPINGEMENT DEVELOPING DURING FOLLOW-UP OF FEMORAL NECK FRACTURES TREATED WITH OSTEOSYNTHESIS AND THE EFFECT OF THESE FRACTURES ON SPINOPELVIC PARAMETERS ABSTRACT Objective: To evaluate femoral morphological changes and spinopelvic parameter alterations following osteosynthesis for femoral neck fractures and to investigate their association with the development of femoroacetabular impingement (FAI). Materials and Methods: Patients treated with internal fixation for femoral neck fractures were retrospectively analyzed. Operated and contralateral hips were compared regarding alpha angle, neck–shaft angle, head–neck offset, and femoral anteversion. Spinopelvic parameters, including pelvic incidence, pelvic tilt, sacral slope, and lumbar lordosis, were assessed using standing lateral radiographs. Clinical evaluation included VAS, Harris Hip Score, Oxford Hip Score, and the FADIR test. Results: Operated hips showed significantly higher alpha angles and lower neck–shaft angles compared with the contralateral side. Patients diagnosed with FAI had significantly reduced head–neck offset and femoral anteversion. Pelvic incidence remained unchanged, whereas pelvic tilt decreased and sacral slope and lumbar lordosis increased postoperatively. Overall clinical outcomes were favorable, although FADIR positivity suggested subclinical impingement in some patients. Conclusion: Femoral morphological changes after osteosynthesis for femoral neck fractures may predispose to post-traumatic femoroacetabular impingement. Increased alpha angle, reduced head–neck offset, and decreased anteversion appear contributory, and associated alterations in spinopelvic alignment should be considered during follow-up.