Sezaryen doğum öncesi gebelere verilen bilgilendirme eğitiminin preoperatif anksiyete ile doğum sonu ağrı ve konfor üzerine etkisi
The effect of pre-cesarean section information education on preoperative anxiety, postpartum pain and comfort
- Tez No: 1009643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN AYDIN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel video, Sağlık anksiyetesi, Educational video, Health anxiety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Sezaryen doğum oranlarının dünya genelinde artış göstermesi, bu doğum biçiminin yalnızca obstetrik sonuçlar değil, maternal psikolojik iyilik hali ve doğum sonrası uyum üzerindeki etkilerinin de değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Sezaryen doğum süreci; cerrahi girişim olması, ağrı, anksiyete, belirsizlik ve kontrol kaybı algısı gibi nedenlerle annelerin doğum deneyimini çok boyutlu olarak etkileyebilmektedir. Bu araştırma, sezaryen doğum yapan kadınlarda QR kod destekli görsel ve video temelli bilgilendirmenin, preoperatif anksiyete düzeyi, doğum sonrası ağrı deneyimi, konfor düzeyi ve ebelik bakımından memnuniyetleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla deneysel tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini sezaryen doğum yapan kadınlar oluşturmuş, örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.2 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam (n= 88) kadın çalışmaya alınmış ve basit randomizasyon yöntemi ile müdahale grubu (n= 44) ve kontrol grubu (n= 44) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubuna sezaryen doğum öncesinde QR kod aracılığıyla hazırlanan görsel bilgilendirme eğitimi uygulanmış, kontrol grubuna ise kurumun rutin bakım uygulamaları sunulmuştur. Veriler Kişisel Veri Toplama Formu, Durumluk-Sürekli Anksiyete Envanteri (STAI), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS Statistics 25.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiş olup tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Fisher's Exact testi, Independent Samples t-Test, Paired Samples t-Test ve ön test- son test puanlarının kontrol edildiği ANCOVA analizleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, eğitim ve kontrol gruplarının sosyodemografik ve obstetrik özellikler açısından homojen bir yapı göstermiştir. Eğitim grubunda preoperatif anksiyete ve depresyon puanlarında anlamlı azalma saptanırken, kontrol grubunda anlamlı değişim görülmemiştir. ANCOVA sonuçları eğitimin anksiyete düzeyi üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Konfor değerlendirmelerinde eğitim grubunun fiziksel konfor, sosyokültürel konfor ve toplam konfor puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Psiko-spiritüel konfor alt boyutunda gruplar arasında fark saptanmamıştır. Doğum sonrası ilk 24 saatlik ağrı düzeyi ve analjezik gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Buna karşın ebelik bakımından memnuniyet düzeylerinin eğitim grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca eğitim alan annelerde doğumla ilgili endişe düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, sezaryen doğum öncesi verilen bilgilendirme eğitiminin ağrı düzeyi üzerinde sınırlı etkisi olmakla birlikte, maternal anksiyete ve depresyon düzeylerini azaltmada, doğum sonrası konforu artırmada ve bakım memnuniyetini yükseltmede etkili olduğu görülmüştür. Bu bulgular, sezaryen doğum bakımında bilgilendirme eğitiminin ebelik uygulamalarının önemli bir bileşeni olarak yapılandırılması gerektiğini göstermektedir. Anne merkezli ve bütüncül bakım anlayışı doğrultusunda planlanan eğitim girişimlerinin doğum deneyimini olumlu yönde desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing rate of cesarean section worldwide necessitates an evaluation of the effects of this delivery method not only on obstetric outcomes but also on maternal psychological well-being and postpartum adjustment. The cesarean delivery process, due to its surgical nature, pain, anxiety, uncertainty, and perceived loss of control, can affect mothers' birthing experience in multifaceted ways. This research was conducted using an experimental design to determine the effect of QR code-supported visual and video-based information on preoperative anxiety levels, postpartum pain experience, comfort levels, and satisfaction with midwifery care in women undergoing cesarean delivery. The study population consisted of women who underwent cesarean delivery, and the sample size was calculated using the G*Power 3.1.9.2 program. A total of 88 women meeting the inclusion criteria were included in the study and divided into two groups using a simple randomization method: an intervention group (n=44) and a control group (n=44). The intervention group received visual information training prepared via QR code before the cesarean delivery, while the control group was presented with the institution's routine care practices. Data were collected using a Personal Data Collection Form, the State-Trait Anxiety Inventory (STAI), the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and the Postpartum Comfort Scale. Data analysis was performed using SPSS Statistics 25.0 software package, employing descriptive statistics, Chi-square test, Fisher's Exact test, Independent Samples t-Test, Paired Samples t-Test, and ANCOVA analysis (checking pre-test and post-test scores). The statistical significance level was set at p<0.05. The research findings showed that the education and control groups exhibited a homogeneous structure in terms of sociodemographic and obstetric characteristics. A significant decrease in preoperative anxiety and depression scores was observed in the education group, while no significant change was seen in the control group. ANCOVA results revealed that education had a strong effect on anxiety levels. In comfort assessments, the education group was found to have significantly higher scores for physical comfort, sociocultural comfort, and total comfort. No significant differences were found between the groups in the psycho-spiritual comfort sub-dimension. There were no significant differences between the groups in terms of pain level and analgesic requirements during the first 24 hours postpartum. However, satisfaction levels with midwifery care were significantly higher in the education group. Furthermore, mothers who received education had lower levels of anxiety related to childbirth. In conclusion, while pre-cesarean section information education had a limited effect on pain levels, it was found to be effective in reducing maternal anxiety and depression levels, increasing postpartum comfort, and improving care satisfaction. These findings indicate that pre-cesarean section information education should be structured as an important component of midwifery practices. It was concluded that educational interventions planned in line with a mother-centered and holistic care approach positively support the birth experience.