Propess uygulaması öncesi serum kispeptin-1 düzeyinin doğum indüksiyonu başarısını öngörmedeki rolü
  1. Tez No: 1009749
  2. Yazar: ŞEBNEM CANDAN YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE FİGEN TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kisspeptin1, Dinoproston, Propess, Bishop, Doğum indüksiyonu, Kisspeptin1, Dinoproston, Propess, Bishop score, Labor induction, Labor induced
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Propess (dinoprostone vajinal insert) uygulanacak gebelerde işlem öncesi maternal serum kisspeptin-1 düzeyinin travay takibi ve doğum indüksiyonu başarısını öngörmedeki rolünün araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 37–41 gebelik haftaları arasında, tekil gebeliği bulunan ve doğum indüksiyonu endikasyonu nedeniyle dinoprostone vajinal insert uygulanmasına karar verilen 103 gebe dahil edildi. Hastalardan rutin klinik uygulama sırasında alınan venöz kan örneklerinden kisspeptin-1 düzeyi ELISA yöntemi ile ölçüldü. Katılımcılar travay sürecinde yakından izlenerek Bishop skoru, eylem süresi, oksitosin ihtiyacı ve Propess başarısı gibi bilgiler kaydedildi. İstatistiksel analizlerde parametrik olmayan testler kullanıldı ve p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Maternal serum kisspeptin-1 düzeyi ile Bishop skoru arasında güçlü pozitif korelasyon saptandı (r=0,799; p<0,001). Kisspeptin-1 düzeyi ile latent faz süresi (r=-0,676; p<0,001), aktif faz süresi (r=-0,368; p<0,001) ve toplam eylem süresi (r=-0,636; p<0,001) arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu. Propess uygulaması başarılı olan grupta kisspeptin-1 düzeyi başarısız gruba göre anlamlı derecede yüksekti (205,5 vs 95,1 pg/Ml; p<0,001). Oksitosin ihtiyacı olmayan hastalarda kisspeptin-1 düzeyi anlamlı olarak daha yüksek bulundu (432 vs 131,9 pg/Ml; p<0,001). Sonuç: Maternal serum kisspeptin-1 düzeyi; doğum indüksiyonu başarısı, servikal olgunluk, travayda geçirilen süre ve oksitosin ihtiyacı ile ilişkili bulunmuştur. Maternal serum Kisspeptin-1, doğum indüksiyonu başarısını öngörmede umut verici bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the role of pre-procedure maternal serum kisspeptin-1 levels in predicting the success of labor monitoring and labor induction in pregnant women scheduled to receive Propess (dinoprostone vaginal insert). Materials and Methods: This prospective observational study included 103 pregnant women with singleton pregnancies who were between 37 and 41 weeks of gestation and for whom the use of a dinoprostone vaginal insert was decided due to an indication for labor induction at the Department of Obstetrics and Gynecology, SBÜ Gülhane Training and Research Hospital. Kisspeptin-1 levels were measured using the ELISA method in venous blood samples collected from the patients during routine clinical practice. Participants were closely monitored during labor, and data such as the Bishop score, duration of labor, need for oxytocin, and success of Propess were recorded. Non-parametric tests were used in statistical analyses, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A strong positive correlation was found between maternal serum kisspeptin-1 levels and the Bishop score (r=0.799; p<0.001). A significant negative correlation was found between kisspeptin-1 levels and latent phase duration (r = −0.676; p < 0.001), active phase duration (r = −0.368; p < 0.001), and total labor duration (r = −0.636; p < 0.001). In the group where the Propess application was successful, the kisspeptin-1 level was significantly higher than in the unsuccessful group (205.5 vs 95.1 pg/Ml; p<0.001). Kisspeptin-1 levels were significantly higher in patients who did not require oxytocin (432 vs 131.9 pg/Ml; p<0.001). Conclusion: Maternal serum kisspeptin-1 levels were found to be associated with the success of labor induction, cervical ripening, duration of labor, and the need for oxytocin. Maternal serum kisspeptin-1 may be a promising biomarker for predicting the success of labor induction.