Ay çarpma parlamalarının gözlemsel olarak incelenmesi
Observational investigation of lunar impact flashes
  1. Tez No: 1009748
  2. Yazar: MERT ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR EVREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Astronomik gözlem, Astronomical observation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tezde Ay çarpma parlamalarının gözlemsel özellikleri, gözlem yöntemleri ve parlamaların analiz yöntemleri incelenmiştir. Ay çarpma parlaması gözlemlerinde kullanılan gözlem ve analiz yöntemi, yıldız gözlemlerinde kullanılan yöntemlerden farklılık göstermektedir. Ay çarpma parlamalarının gözlem ve analiz yöntemleriyle birlikte, gözlenen parlamaların çarpmadan kaynaklandığının doğrulanmasına yönelik geliştirilen yöntemler aktarılmıştır. Elde edilen video gözlem verilerinde parlamaları saptamak için geliştirilen ZEPAZO yazılımının çalışma temelleri ve özellikleri aktarılmıştır. Gözlem analizleri sonucunda görsel parlaklıkları m_f1=7,97 kadir ve m_f2=7,48 kadir olan iki tane çarpma parlaması saptanmıştır. Gözlenen bu parlamalara dair yapılan hesaplamalarla birlikte, çarpan cisimlerin kaynağının ne olabileceği tartışılmıştır. Ay çarpma parlamaları üzerine son 30 yıldır yapılan literatür çalışmalarıyla birlikte bu çalışmada elde edilen sonuçlar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, observational characteristics of lunar impact flashes, observation and analysis methods of impact flashes has been examined. The observation and analysis method used in Lunar impact flash observations differs from the methods used in stellar observations. Observation and analysis methods of lunar impact flashes, as well as methods developed to verify that the observed flashes are caused by the real impact, are presented. The working fundamentals and features of the software ZEPAZO, which was developed to detect flashes in the video observation data obtained, are explained. As a result of observation analysis, two impact flashes with visual brightnes of a magnitude m_f1=7,97 and m_f2=7,48 were detected. Along with the calculations made regarding these observed flashes, the source of the impactor was discussed. The results obtained in this study are presented together with the literature studies on Lunar impact flashes conducted over the last 30 years.