Topuk derisi mekanoreseptörlerinin plantar fleksör kasılma kuvveti üzerine etkisi
The effect of heel skin mechanoreceptors on plantar flexor contraction force
  1. Tez No: 1009793
  2. Yazar: BERK KUTSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt mekanoreseptörü, Ruffini cisimciği, Pacini cisimciği, Kasılma kuvveti, Gastroknemius kası, Kas kasılması, Mekanoreseptörler, Musculus soleus, Skin mechanoreceptor, Ruffini corpuscle, Pacinian corpuscle, Contraction force, Gastroknemius muscle, Mechanoreceptors, Musculus soleus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, topuk derisi mekanoreseptörlerinin plantar fleksör kasılma kuvveti üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel araştırma düzeninde yapılan bu çalışmaya özellikle alt ekstremitede ortopedik ve daha önce geçirilmiş hastalığa bağlı rezidüel nöromusküloskeletal sorun hikayesi olmayan 29 sağlıklı erkek gönüllü dahil edildi. Katılımcıların plantar fleksör kas kuvveti bilgisayar tabanlı bir kuvvet sensörü ile değerlendirildi. İzometrik kas kuvveti ölçümü için deneklerden 10 saniye süre ile maksimal plantar fleksiyon yapması istendi. Ardından %15 maksimal kasılma düzeyinde, topuk cildi mekanoreseptörleri 1 milisaniye puls süreli kare dalga elektrik akımı ile duyusal eşiğin üç katı şiddetinde uyarıldı. 5'li uyarı paketleri 4-6 saniye ara ile 10 kez uygulandı ve ölçümler 10 set halinde tekrarlandı. Bulgular: Katılımcıların %55.2'sinde (n=16) refleks plantar fleksiyon yanıtı kaydedilirken, 13 olguda yanıt elde edilemedi. Tek değişkenli analizde refleks kasılma kuvveti ile duyusal uyarım eşiği arasında anlamlı bir negatif korelasyon saptandı; uyarım eşiği arttıkça refleks kasılma kuvveti azalmaktaydı. Buna karşılık, refleks kasılma kuvveti ile submaksimal kasılma kuvveti arasında çok güçlü bir pozitif korelasyon bulundu. Çoklu doğrusal regresyon analizinde, duyusal uyarım eşiğinin bağımsız bir prediktör olmadığı, refleks kasılma kuvvetindeki varyansın %99.7'sinin (R² = 0.997) submaksimal kasılma kuvveti tarafından açıklandığı görüldü (F = 5076; p < 0.001, Durbin–Watson = 1.1). Sonuç: Çalışmamızın bulguları, topuk derisi mekanoreseptörlerinin plantar fleksör kasılma kuvveti üzerinde anlamlı bir modülatör (fasilitör) etkiye sahip olduğunu ve bu etkinin büyüklüğünü belirleyen birincil faktörün motor nöron havuzunun o anki eksitabilite durumu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of heel skin mechanoreceptors on plantar flexor contraction force. Materials and Methods: This study was conducted using a cross-sectional research design and included 29 healthy male volunteers who had no history of orthopedic conditions in the lower extremities or residual neuromusculoskeletal problems related to previously experienced diseases. The plantar flexor muscle strength of the participants was assessed using a computer-based force sensor. For the measurement of isometric muscle strength, participants were asked to perform maximal plantar flexion for 10 seconds. Subsequently, at 15% of maximal contraction level, the heel skin mechanoreceptors were stimulated with a square-wave electrical current with a pulse duration of 1 millisecond at an intensity three times the sensory threshold. Stimuli were delivered in packets of five pulses, applied 10 times at intervals of 4–6 seconds, and the measurements were repeated in 10 sets. Results: Reflex plantar flexion responses were recorded in 55.2% of the participants (n = 16), while no response was obtained in 13 cases. In the univariate analysis, a significant negative correlation was found between reflex contraction force and the sensory stimulation threshold; as the stimulation threshold increased, the reflex contraction force decreased. In contrast, a very strong positive correlation was observed between reflex contraction force and submaximal contraction force. In the multiple linear regression analysis, the sensory stimulation threshold was not found to be an independent predictor, and 99.7% of the variance in reflex contraction force (R² = 0.997) was explained by submaximal contraction force (F = 5076; p < 0.001, Durbin–Watson = 1.1). Conclusion: The findings of our study indicate that heel skin mechanoreceptors have a significant modulatory (facilitatory) effect on plantar flexor contraction force, and that the primary factor determining the magnitude of this effect is the current excitability state of the motor neuron pool.