Asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde kanal içi irrigasyonda ozon kullanımının oksidatif stres düzeyine etkisi
The effect of ozone use in intracanal irrigation on oxidative stress levels in teeth with asymptomatic apical periodontitis
- Tez No: 1009792
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN MELTEM ÇOLAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Asemptomatik Apikal Periodontitis, Endodonti, Kanal İçi İrrigasyon, Ozon, Oksidatif Stres, Asymptomatic Apical Periodontitis, Endodontics, Intracanal Irrigation, Ozone, Oxidative Stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde uygulanan ozon tedavisinin oksidatif stres düzeyi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada, ozonlanmış su ile yapılan kök kanal irrigasyonunun asemptomatik apikal periodontitisli dişlerin interstisyel sıvı oksidatif stres belirteçleri olan TAS, TOS, MDA ve 8-OHdG düzeyleri üzerindeki etkileri serum fizyolojik ile yapılan irrigasyondan elde edilen düzeylerle karşılaştırıldı. Yöntem: Araştırma, tekrarlı ölçümler içeren deneysel bir araştırmadır. Güç analizi yapılarak minimum örneklem büyüklüğü 50 olarak tespit edildi. Ekim 2024 –Aralık 2025 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran hastalardan araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hasta randomize olarak ve eşit sayılarda (n=30) deney ve kontrol gruplarına atandı. Oksidatif stres belirteçleri olan TAS, TOS, MDA ve 8-OHdG düzeyleri deney grubu hastalarında ozonlanmış su ile yapılan kök kanal irrigasyonu öncesinde, sonrasında ve bir hafta sonrasında olmak üzere steril kağıt konlar ile numune alınarak ölçüldü. Serum fizyolojik ile kök kanal irrigasyonu yapılan kontrol grubu hastalarında da aynı şekil ve sıra ile ölçümler yapıldı. Bulgular: Ölçümlerde, ozonlanmış su ile yapılan irrigasyondaki TOS düzeylerinin 8,19'dan 6,29'a ve sonrasında da 4,11'e, TAS düzeylerinin 26,48'den 30,46'ya ve sonrasında da 40,51'e, MDA düzeylerinin 16,81'den 12,95'e ve sonrasında da 7,28'e, 8-OHdG düzeylerinin de 22,50'den 18,67'ye ve sonrasında da 14,91'e istatiksel olarak anlamlı değişimler gösterdiği tespit edildi. Benzer olarak, serum fizyolojik ile yapılan irrigasyondaki TOS düzeylerinin 8,01'dan 7,67'ye ve sonrasında da 5,51'e, TAS düzeylerinin 26,74'ten 29,52'ye ve sonrasında da 33,02'ye, MDA düzeylerinin 16,64'ten 14,51'e ve sonrasında da 11,11'e, 8-OHdG düzeylerinin de 22,41'den 20,38'e ve sonrasında da 17,52'ye istatiksel olarak anlamlı değişimler gösterdiği saptandı. Ozonlanmış su ile yapılan irrigasyon grubu serum fizyolojik ile yapılan irrigasyon grubu ile TAS, TOS, MDA ve 8-OHdG düzeyleri açısından karşılaştırıldığında, ilk ölçümlerde hiçbir parametre açısından iki grup arasında anlamlı bir farklık tespit edilmezken ikinci ve üçüncü zamanlardaki ölçümlerde TAS, TOS, MDA ve 8-OHdG parametreleri açısından ozonlanmış su ile yapılan irrigasyon grubu lehine anlamlı farklılıklar tespit edildi. Sonuç: Asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde uygulanan ozon tedavisinin oksidatif stres düzeyini azaltmakta etkili olduğu ve oksidatif stres düzeyini azaltmak açısından ozon tedavisinin sonuçlarının serum fizyolojik ile yapılan tedavinin sonuçlarından daha iyi olduğu çıkarımı yapıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effects of ozone therapy on oxidative stress levels in teeth with asymptomatic apical periodontitis. The effects of root canal irrigation with ozonized water on the levels of oxidative stress markers TAS, TOS, MDA, and 8-OHdG in the interstitial fluid of teeth with asymptomatic apical periodontitis were compared with levels obtained from irrigation with saline solution. Method: This study was an experimental study involving repeated measures. A power analysis was performed, and a minimum sample size of 50 was determined. Between October 2024 and December 2025, 60 patients who applied to the Endodontics Department Clinic of Atatürk University Faculty of Dentistry and agreed to participate in the study were randomly assigned to equal numbers (n=30) into experimental and control groups. The levels of oxidative stress markers (TAS, TOS, MDA, and 8-OHdG) were measured in the experimental group by collecting samples with sterile paper points before root canal irrigation with ozonized water, immediately after the procedure, and one week later. Measurements were also taken in the control group patients who underwent root canal irrigation with saline solution, following the same procedure and sequence Results: The measurements showed statistically significant changes in TOS levels from 8.19 to 6.29 and then to 4.11 after irrigation with ozonized water; TAS levels from 26.48 to 30.46 and then to 40.51; MDA levels from 16.81 to 12.95 and then to 7.28; and 8-OHdG levels from 22.50 to 18.67 and then to 14.91. Similarly, it was found that TOS levels varied from 8.01 to 7.67 and then to 5.51, TAS levels from 26.74 to 29.52 and then to 33.02, MDA levels from 16.64 to 14.51 and then to 11.11, and 8-OHdG levels from 22.41 to 20.38 and then to 17.52, all showing statistically significant changes after irrigation with physiological saline. When the irrigation group treated with ozonized water was compared with the irrigation group treated with saline solution in terms of TAS, TOS, MDA, and 8-OHdG levels, no significant difference was found between the two groups in any parameter in the initial measurements, while in the second and third time intervals, significant differences were found in favor of the ozonized water irrigation group in terms of TAS, TOS, MDA, and 8-OHdG parameters Conclusion: It was concluded that ozone therapy applied to teeth with asymptomatic apical periodontitis is effective in reducing oxidative stress levels, and that the results of ozone therapy in reducing oxidative stress levels are better than the results of treatment with saline solution.