D vitamini, üzüm çekirdeği ve üzüm çekirdekli siyez buğdayı içeren ekmek tüketen sağlık çalışanlarında üst solunum yolu enfeksiyonu şiddeti ve görülme oranları
The severity and incidence of upper respiratory tract infections in healthcare workers consuming bread containing vitamin D, grape seed and einkorn wheat with grape seed
- Tez No: 1009817
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, D vitamini, Üst solunum yolu enfeksiyonları, Antioxidants, Vitamin D, Upper Respiratory Tract Infections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET D Vitamini, Üzüm Çekirdeği ve Üzüm Çekirdekli Siyez Buğdayı İçeren Ekmek Tüketen Sağlık Çalışanlarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Şiddeti ve Görülme Oranları Dr. Faruk YAYAN Çalışmamız, enfeksiyon riski yüksek olan sağlık çalışanlarında D vitamini ve güçlü bir antioksidan olan üzüm çekirdeği ile zenginleştirilmiş fonksiyonel ekmek tüketiminin, üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Mart-Eylül 2024 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde yürütülen çalışmaya başlangıçta 240 gönüllü dahil edilmiş, 6 aylık takip sürecini 99 katılımcı tamamlamıştır. Katılımcılar; D vitaminli ekmek (n=24), üzüm çekirdekli tam buğdaylı ekmek (ÜÇTE, n=27), üzüm çekirdekli siyez buğdaylı ekmek (ÜÇSE, n=32) ve herhangi bir fortifikasyon uygulanmamış ekmek tüketen kontrol grubu (n=16) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. ÜÇTE ve ÜÇSE grubuna verilen ekmekler, un esasına göre %6 üzüm çekirdeği unu içerecek şekilde üretilmiş; D vitaminli ekmeklerde ise pişirme sonrası her porsiyonda (45 g) 361 IU D3 vitamini (9,03 µg D3) elde edilmiştir. Çalışma süresince katılımcıların serum 25(OH)D düzeyleri 0, 3. ve 6. aylarda; antioksidan enzim aktiviteleri (GPx, SOD, CAT) ve oksidatif stres göstergesi olan ox-LDL düzeyleri ise 0, 1. ve 2. aylarda analiz edilmiştir. Bulgular, D vitaminli ekmek tüketen grupta serum D vitamini düzeylerinin başlangıçtaki 19,73 ng/ml ± 7,03 ng/ml (7,89 - 32,5) seviyesinden 6. ay sonunda anlamlı bir artışla 27,17 ng/ml ± 8,5 ng/ml (14,7 - 52,2) seviyesine ulaştığını göstermiştir (p=0,0001). Genetik (WES) analizlerde D vitamini metabolizmasını etkileyecek patojenik varyant saptanmamıştır. Üzüm çekirdekli ekmek tüketen gruplarda antioksidan kapasitede radikal artışlar saptanmış; özellikle ÜÇSE grubunda GPx düzeyleri %158 oranında artış sergilerken, ox-LDL düzeylerinde tüm çalışma gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düşüşler kaydedilmiştir (p=0,0001). D vitaminli ekmek tüketen grupta 6 kişide (%25), kontrol grubunda ise 2 kişide (%12,5) ÜSYE saptandı. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,439). Üzüm çekirdekli ekmek tüketenlerde enfeksiyon oranı %3,4 iken kontrol grubunda bu oran %12,5 olarak tespit edilmiş, ancak vaka sayısının azlığı nedeniyle gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,41). Takip süresince toplam 10 ÜSYE vakası izlenmiş; PCR analizlerinde Haemophilus influenzae, Koronavirüs ve Parainfluenza etkenleri saptanmıştır. Kalan 7 kişide PCR, kültür ve hızlı antijen test yöntemleriyle etken saptanamamıştır. ÜSYE geçiren tüm katılımcılar hastalığı hafif şiddette geçirmiştir. Sonuç olarak, fonksiyonel gıdalarla yapılan fortifikasyonun biyokimyasal savunma mekanizmalarını güçlendirdiği ve özellikle sağlık çalışanları gibi riskli popülasyonlarda koruyucu bir strateji olarak değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarını desteklemek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Severity and Incidence of Upper Respiratory Tract Infections in Healthcare Workers Consuming Bread Containing Vitamin D, Grape Seed and Einkorn Wheat with Grape Seed Faruk YAYAN, MD Our study aims to determine the effects of functional bread enriched with vitamin D and grape seed — a potent antioxidant — on upper respiratory tract infections (URTI) and biochemical parameters in healthcare workers who are at high risk of infection. A total of 240 volunteers were initially enrolled in the study conducted at Pamukkale University Hospital between March and September 2024, with 99 participants completing the 6-month follow-up period. Participants were divided into four groups: vitamin D bread (n=24), grape seed whole wheat bread (GSWWB, n=27), grape seed einkorn wheat bread (GSEWB, n=32), and a control group consuming bread without any fortification (n=16). The breads given to the GSWWB and GSEWB groups were produced to contain 6% grape seed flour on a flour basis; in the vitamin D bread, 361 IU of vitamin D3 (9.03 µg D3) per portion (45 g) was achieved after baking. Throughout the study, participants' serum 25(OH)D levels were analyzed at months 0, 3, and 6, while antioxidant enzyme activities (GPx, SOD, CAT) and the oxidative stress marker ox-LDL levels were analyzed at months 0, 1, and 2. The findings showed that serum vitamin D levels in the group consuming vitamin D bread increased significantly from a baseline of 19.73 ng/ml ± 7.03 ng/ml (7.89–32.5) to 27.17 ng/ml ± 8.5 ng/ml (14.7–52.2) at the end of month 6 (p=0.0001). No pathogenic variants affecting vitamin D metabolism were identified in genetic (WES) analyses. Radical increases in antioxidant capacity were detected in the groups consuming grape seed bread; notably, GPx levels in the GSEWB group increased by 158%, while statistically significant decreases in ox-LDL levels were recorded across all study groups (p=0.0001). URTI was detected in 6 individuals (25%) in the vitamin D bread group and in 2 individuals (12.5%) in the control group. No statistically significant difference was found between the two groups (p=0.439). The infection rate among those consuming grape seed bread was 3.4%, compared to 12.5% in the control group; however, due to the small number of cases, the difference between groups was not statistically significant (p=0.41). A total of 10 URTI cases were observed during the follow-up period; PCR analyses identified Haemophilus influenzae, Coronavirus, and Parainfluenza as causative agents. In the remaining 7 individuals, no causative agent could be identified by PCR, culture, or rapid antigen testing methods. All participants who experienced URTI had a mild course of illness. In conclusion, it was determined that fortification with functional foods strengthens biochemical defense mechanisms and may be considered a protective strategy particularly in high-risk populations such as healthcare workers. Further studies are needed to support the findings of our study.