Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi'nde yaşanan kitlesel göçlerde uygulanan göç politikaları
Migration policies implemented during mass migrations in Turkey during the Republican Era
- Tez No: 1009895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Sosyoloji, History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Uluslararası göç, Zorunlu göç, İç göçler, Irregular immigration, International migration, Forced emigration, Internal migrations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Türkiye tarih boyunca pek çok göç hareketinin güzergâh ve hedef ülkesi olmuştur. Türkiye, coğrafi konumu ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya uzanan bir köprü konumunda olması nedeniyle çekim merkezi olmuştur. Bu durum Türkiye'yi potansiyel bir göç ülkesi haline getirmiştir. Osmanlı Dönemi'nin Avrupalı Devletler tarafından ''Doğu Sorunu'' olarak görülmesi genç Türkiye'ye miras olarak kalmış ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında görülen kitlesel göç dalgalarına sebep olmuştur. Bunların dışında Avrupa ve Ortadoğu'da yaşanan kriz ve savaşlar da Türkiye'ye yönelik kitlesel göç nedenleri arasında gösterilmektedir. Türkiye'de dışarıdan gelen kitlesel göçlerin dışında belirli dönemler içerisinde iç göç hareketleri yaşanmıştır. Türkiye'deki siyasi, sosyal, ekonomik gelişmeler iç göç hareketlerine sebep olmuştur. Öte yandan küresel gelişmeler, uluslararası iş gücü antlaşmaları, daha iyi yaşam beklentileri, güvenlik endişeleri gibi sebepler dış göç hareketlerine neden olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi'nden itibaren gerçekleşen göç politikalarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda göç hareketleri ile bağlı mevzuat, uluslararası antlaşmalar ve dönem siyasetçilerinin açıklamalarından faydalanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı potansiyel bir göç ülkesi olduğu ve kitlesel göç hareketlerinden daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir. Türkiye'de insani değerler temel alınarak oluşturulan göç politikaları 2011 yılında yaşanan Suriye krizi deneyiminde yetersiz kalmıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin kitlesel göçlerde kriz yönetimi için stratejik göç politikalarına ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır. Kitlesel göçlerin yönetilmesinde ülke vatandaşları ile birlikte göçmenlerin de haklarının korunduğu uluslararası düzeyde çalışmalar yapılmalıdır. Uluslararası göç krizlerinde Türkiye taraf olduğu antlaşmalara uygun davranmasına karşın, Avrupa Birliği ülkelerinin duyarsız kaldığı gözlemlenmektedir. Bu bağlamda Türkiye'nin uluslararası sistemin aktörleriyle birlikte insani değerleri ve ülke çıkarlarını merkeze alan göç politikalarını geliştirmesi ve uygulaması gerekmektedir
Özet (Çeviri)
Throughout history, Turkey has been a route and destination country for many migration movements. Due to its geographical location and its position as a bridge extending from the Middle East to Europe, Turkey has become a center of attraction. This situation has made Turkey a potential country for migration. The perception of the Ottoman period as the“Eastern Question”by European states was inherited by young Turkey and caused the mass migration waves seen in the early years of the Republic. In addition to these, crises and wars in Europe and the Middle East are also cited among the reasons for mass migration to Turkey. Apart from mass migrations from outside, internal migration movements have occurred in Turkey during certain periods. Political, social, and economic developments in Turkey have caused internal migration movements. On the other hand, global developments, international labor agreements, better life expectations, and security concerns have caused external migration movements. This study aims to analyze migration policies implemented in Turkey since the Republican era. In this context, legislation related to migration movements, international agreements, and statements of politicians of the period have been utilized. Based on the findings of this study, it has been determined that Turkey is a potential migration country due to its geopolitical location and is more affected by mass migration movements. Migration policies in Turkey, which are based on humanitarian values, proved insufficient in the experience of the Syrian crisis in 2011. Therefore, it is understood that Turkey needs strategic migration policies for crisis management in mass migrations. In managing mass migrations, international efforts should be made to protect the rights of both citizens and migrants. Although Turkey has acted in accordance with the treaties to which it is a party in international migration crises, it has been observed that European Union countries have remained indifferent. In this context, Turkey needs to develop and implement migration policies that center on humanitarian values and national interests in cooperation with the actors of the international system.