Ergenlerin bağlanma stillerinin yaşam doyumları ve psikolojik iyi oluşları ile ilişkisi
The relationship of adolescents' attachment styles with their life satisfaction and psychological well-being
  1. Tez No: 1009980
  2. Yazar: BİRGÜL AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-babaya bağlanma, Ergen psikolojisi, Güvenli bağlanma, Güvensiz bağlanma, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Kayıtsız bağlanma, Korkulu bağlanma, Prenatal bağlanma, Saplantılı bağlanma, Yetişkinlerde bağlanma, Parental bonding, Adolescent psychology, Attachment security, Insecure attachment, Attachment anxiety and avoidance, Indifferent attachmen, Fearful attachment, Prenatal attachment, Preoccupied attachment, Adult attachment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ergenlerin bağlanma stillerinin yaşam doyumları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri ile ilşkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Sivas ili merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı liselerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Bu evrenden, basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen ve yaşları 12 ile 18 arasında değişen 400 öğrenci araştırmanın örneklemine alınmıştır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) aracılığı ile toplanmıştır. Okulların uygun gördüğü yer ve saatte bilgilendirilmiş onam formunu olurlayan öğrenciler formları (bir soru formu ve üç ölçek) doldurmuştur. Verilerin toplanması sırasında araştırmacı sınıfta bulunmuş, katılımcıların formları eksiksiz doldurmalarını sağlamak üzere uygulama sonuna kadar sınıf ortamında kalmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Verilerinin değerlendirmesinde Shapiro-Wilk, Tukey HSD, Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U ve Ki-kare (χ²) testleri kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Ergenlerin puan ortalamaları; güvenli bağlanma stili için 18,51 ± 3,62; kaygılı-kararsız bağlanma stili için 15,99 ± 5,14 ve kaçınan bağlanma stili için 16,15 ± 5,93; yaşam doyumu 15,27 ± 4,02 ve psikolojik iyi oluş için 38,24 ± 8,78 olarak bulunmuştur. Ergenlerin güvenli bağlanma stilinin yaşam doyumu (r = .335) ve psikolojik iyi oluşu (r=0,480) olumlu ve anlamlı düzeyde (p=0,000<0,01) yordadığı, kaygılı-kararsız bağlanma stilinin ise her iki değişkeni olumsuz yönde (sırasıyla; r =-.227, r = –.227) ve anlamlı biçimde (p=0,000<0,01) yordadığı belirlenmiştir. Kaçınan bağlanma stilinin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the relationship between adolescents' attachment styles and their levels of life satisfaction and psychological well-being. A correlational survey design within the framework of quantitative research methods was utilized. The target population of the study comprised students attending high schools affiliated with the Turkish Ministry of National Education (MoNE) in the city center of Sivas during the 2024–2025 academic year. The study sample consisted of 400 students aged 12 to 18 years who were selected from this population through simple random sampling. Data were collected using the Personal Information Form, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale (TDASS), the Satisfaction with Life Scale (SWLS), and the Psychological Well-Being Scale (PWBS). Students who voluntarily provided informed consent completed the data collection instruments, comprising one demographic questionnaire and three standardized scales, at a time and venue designated by the school administration. Throughout the data collection process, the researcher was present in the classroom to supervise the administration and to ensure the complete and accurate completion of all forms by the participants. The researcher remained in the classroom until the administration procedure was concluded. The collected data were analyzed using SPSS 23.0 software. Data were analyzed using the Shapiro–Wilk test, Tukey's Honestly Significant Difference (HSD) post hoc test, Kruskal–Wallis H test, Mann–Whitney U test, and Chi-square (χ²) test. The findings revealed that secure attachment style positively and significantly predicted life satisfaction (r = .335) and psychological well-being (r = .480), p < .001. In contrast, anxious-ambivalent attachment style negatively and significantly predicted both life satisfaction (r = −.227) and psychological well-being (r = −.227), p < .001. No significant effect of avoidant attachment style on life satisfaction or psychological well-being was found.