Azerbaycan lobicilik faaliyetlerinin dünyada görünümü: Hocalıya adalet kampanyası örneği üzerinden bir inceleme
The global visibility of Azerbaijan's lobbying activities: An examination of the justice for khojaly campaign
  1. Tez No: 1009987
  2. Yazar: RASHID MUSTAFAZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Public Relations, Communication Sciences, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Lobicilik, Diaspora, Azerbaycan Cumhuriyeti, Hocalı Soykırımı, Lobbying, Diaspora, Azerbaijan Republic, Khojaly Genocide
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda dünya siyasetini güçlü bir şekilde etkileyen araçlardan biri de lobicilik faaliyetleridir. Özellikle bağımsızlıklarını yeni kazanan ülkeler, kendilerini dünyaya tanıtmak ve siyasi avantaj sağlamak için lobi faaliyetlerinden yararlanmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti, 1991'deki bağımsızlığının ardından, dünyanın siyasi arenasında birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Karabağ savaşında meydana gelen Hocalı soykırımı, dünyada bugüne kadar pek iyi tanınmamıştır. Birinci bölümde, lobicilik kavramı, tarihçesi ve gelişimi, yöntem ve teknikler ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Ayrıca, dünyadaki en etkili lobicilik çalışmaları yapan Ermeni lobisi ve onun Azerbaycan ve Türkiye aleyhine yürütmüş olduğu faaliyetler hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölüm, 1918'den günümüze Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Azerbaycanlıların lobicilik ve diaspora tarihi ve dünyadakı faaliyetlerine aynı zamanda diğer lobilerle yapılan iş birliklerine odaklanmaktadır. Üçüncü bölümde, Karabağ Savaşları ve Birinci Karabağ Savaşı döneminde 26 Şubat 1992'de yapılan Hocalı katliamı hakkında detaylı bilgiler verilmekte ve bu cinayeti dünya kamuoyuna duyurmak için 2008 yılında başlatılan Hocalı kampanyası örneğinde, Azerbaycan'ın siyasi lobicilik faaliyetleri incelenmektedir. Tezimizin sonunda, Azerbaycan'da lobicilik faaliyetlerinin başarılı bir şekilde uygulanması için önerilerde bulunulmuştur. Çalışmamızın Azerbaycan'ın ilgili kurumlarının mevcut lobi ve diaspora politikasını değerlendirilmesine ve geliştirmesine yardımcı olacağı, dünyada mevcut olan Azerbaycan diaspora kuruluşları ve bu alanda çalışan arastırmacılara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the tools that strongly affect world politics in the 21st century is lobbying activities. Especially newly won countries benefit from lobbying activities to introduce themselves to the world and gain political advantage. After its independence in 1991, the Republic of Azerbaijan faced many problems in the world political arena. The Khojaly genocide that took place during the Karabakh war has not been well known in the world until today. In the first section, the concept of lobbying, its history and development, methods and techniques are discussed in detail. In addition, information is given about the Armenian lobby, which is one of the most influential in the world, as well as about its activities directed against Azerbaijan and Turkey. The second part focuses on lobbying and diaspora history and world activities of the Azerbaijan Republic and Azerbaijanis since 1918. In the third chapter, detailed information is given about the Khojaly massacre that took place on February 26, 1992 during the Karabakh Wars and the First Karabakh War, and the political lobbying activities of Azerbaijan are examined in the example of the Khojaly campaign launched in 2008 to announce this murder to the world public opinion. At the end of our thesis, suggestions are made for the successful implementation of lobbying activities in Azerbaijan. It is thought that our study will help the relevant institutions of Azerbaijan to evaluate and develop the existing lobby and diaspora policy, and contribute to the Azerbaijani diaspora organizations and researchers working in this field.