Sistemik enflamatuar indeks ve diğer enflamatuar belirteçlerin inferior alveolar sinir bloğu anestezisinin başarısına ve postoperatif ağrıya etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of systemic inflammatory indices and otherinflammatory markers on the success of inferior alveolar nerve block anesthesia and postoperative pain
  1. Tez No: 1010004
  2. Yazar: ESMANUR YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN MELTEM ÇOLAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Semptomatik irreversible pulpitis, inferior alveolar sinir bloğu, lokal anestezi başarısı, postoperatif ağrı, sistemik enflamasyon indeksleri, Symptomatic irreversible pulpitis, inferior alveolar nerve block, local anesthesia success, postoperative pain, systemic inflammation indices
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Sistemik Enflamatuar İndeks ve Diğer Enflamatuar Belirteçlerin İnferior Alveolar Sinir Bloğu Anestezisinin Başarısına ve Postoperatif Ağrıya Etkisinin İncelenmesi Amaç: Semptomatik irreversible pulpitisli mandibular posterior dişlerde inferior alveolar sinir bloğu (İASB) anestezisinin yetersizliği, endodontik tedaviler sırasında ağrı kontrolünü zorlaştıran önemli bir klinik sorundur. Güncel veriler enflamasyonun yalnızca lokal dokularla sınırlı kalmayıp, sistemik immün yanıt aracılığıyla hem anestezi etkinliğini hem de postoperatif ağrı algısını etkileyebileceğini göstermektedir. Periferik kandan elde edilen nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), sistemik immün-enflamasyon indeksi (SII) ve sistemik enflamasyon yanıt indeksi (SIRI) enflamatuar yükün pratik göstergeleri olarak kullanılmaktadır. Bu prospektif klinik çalışmanın amacı, semptomatik irreversible pulpitisli mandibular posterior dişlerde standart inferior alveolar sinir bloğu anestezi başarısı ve postoperatif ağrı ile sistemik enflamatuar indeksler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniğinde etik kurul onayı alınarak yürütülmüş ve sistemik olarak sağlıklı (ASA I), semptomatik irreversible pulpitis tanılı mandibular molar dişe sahip 150 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalara uygulanmış, İASB anestezi başarısı Heft-Parker görsel analog skala (HP-VAS) ile değerlendirilmiştir. Tedavi öncesi alınan periferik kan örneklerinden nötrofil, lenfosit, monosit ve trombosit sayıları belirlenerek NLR, PLR, MLR, SII ve SIRI değerleri hesaplanmıştır. Postoperatif ağrı 1., 3., 5. ve 7. günlerde HPVAS ile kaydedilmiştir. Veriler uygun istatistiksel testler kullanılarak analiz edilmiş, VI anestezi başarısı ile enflamatuar indeksler arasındaki ilişki korelasyon ve ROC analizleri ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada İASB anestezi başarısızlık oranının yüksek olduğu ve hastaların önemli bir kısmında ek anestezi gereksinimi oluştuğu saptanmıştır. Sistemik enflamatuar indeks değerleri arttıkça anestezi başarısının anlamlı biçimde azaldığı belirlenmiştir. İndeks değerleri ile klinik anestezi başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki bulunmuştur (p<0.05). Benzer şekilde yüksek enflamatuar indeks değerlerine sahip bireylerde postoperatif ağrı skorlarının da daha yüksek olduğu ve ağrının daha uzun süre devam ettiği gözlenmiştir. ROC analizleri, bazı enflamatuar indekslerin anestezi başarısını öngörmede ayırt edici tanısal değere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Semptomatik irreversible pulpitisli mandibular posterior dişlerde inferior alveolar sinir bloğu anestezi başarısı yalnızca lokal enflamasyonla açıklanamamakta, sistemik enflamatuar yük ile ilişkili görünmektedir. Artmış sistemik enflamasyonun santral duyarlılık ve nosiseptif eşik düşüşü yoluyla hem anestezi başarısızlığına hem de postoperatif ağrı artışına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. NLR, PLR, MLR, SII ve SIRI gibi hematolojik enflamatuar indeksler, tedavi öncesinde anestezi başarısı ve ağrı düzeyinin öngörülmesinde klinik olarak uygulanabilir biyobelirteçler olabilir. Bu bulgular, endodontide hasta bazlı ağrı kontrolü yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The inadequacy of inferior alveolar nerve block (IANB) anesthesia in mandibular posterior teeth with symptomatic irreversible pulpitis is a significant clinical problem that complicates pain control during endodontic treatment. Current evidence suggests that inflammation is not limited to local tissues and that the systemic immune response may influence both anesthetic efficacy and postoperative pain perception. Hematological parameters obtained from peripheral blood, including neutrophil-tolymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), and systemic inflammation response index (SIRI), are considered practical indicators of inflammatory burden.The aim of this prospective clinical study was to evaluate the relationship between IANB anesthesia success, postoperative pain, and systemic inflammatory indices in mandibular posterior teeth diagnosed with symptomatic irreversible pulpitis. Methods: This study was conducted at the Department of Endodontics, Faculty of Dentistry, Atatürk University, following ethical approval. A total of 150 systemically healthy patients (ASA I) with symptomatic irreversible pulpitis in mandibular molars were included. Standard inferior alveolar nerve block anesthesia was administered to all patients, and anesthetic success was evaluated using the Heft-Parker visual analog scale (HP-VAS). Peripheral venous blood samples obtained before treatment were analyzed to determine neutrophil, lymphocyte, monocyte, and platelet counts, and NLR, PLR, MLR, VIII SII, and SIRI values were calculated. Postoperative pain levels were recorded on days 1, 3, 5, and 7 using the HP-VAS.Data were analyzed using appropriate parametric and nonparametric statistical tests. The relationship between anesthetic success and inflammatory indices was evaluated using correlation and ROC analyses, and the significance level was set at p<0.05. Results: A high rate of IANB anesthesia failure was observed, and a considerable proportion of patients required supplemental anesthesia. As systemic inflammatory index values increased, anesthetic success significantly decreased. A statistically significant negative correlation was found between inflammatory indices and clinical anesthetic success (p<0.05). Similarly, individuals with higher inflammatory index values exhibited higher postoperative pain scores and prolonged pain duration. ROC analyses demonstrated that certain inflammatory indices had discriminative diagnostic value in predicting anesthetic success. Conclusion: The success of inferior alveolar nerve block anesthesia in mandibular posterior teeth with symptomatic irreversible pulpitis cannot be explained solely by local inflammation and appears to be associated with systemic inflammatory burden. Increased systemic inflammation may contribute to both anesthetic failure and increased postoperative pain through central sensitization and decreased nociceptive threshold. Hematological inflammatory indices such as NLR, PLR, MLR, SII, and SIRI may serve as clinically applicable biomarkers for predicting anesthetic success and pain levels before treatment. These findings may contribute to the development of patient-based predictive pain management strategies in endodontics.