Acil serviste travmatik ağrı yönetiminin etkinliğinin değerlendirilmesi: Prospektif, gözlemsel bir çalışma
Evaluation of the effectiveness of traumatic pain management in the emergency department: A prospective observational study
  1. Tez No: 1010289
  2. Yazar: ALPER ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: travma, ağrı yönetimi, acil servis, oligoanaljezi, hasta hoşnutluğu, trauma, pain management, emergency department, oligoanalgesia, patient satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ACİL SERVİSTE TRAVMATİK AĞRI YÖNETİMİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: PROSPEKTİF, GÖZLEMSEL BİR ÇALIŞMA Giriş ve Amaç: Acil servise travma nedeniyle başvuran hastalarda ağrı sık görülen bir klinik sorundur. Yetersiz yönetimi kısa ve uzun dönemde önemli olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Buna karşın, travma hastalarına yönelik ağrı yönetiminin etkinliğini değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, acil servise travma nedeniyle başvuran erişkin hastalarda ağrı yönetimi ve analjezi uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif, gözlemsel çalışma, 30 Mayıs-30 Kasım 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisinde yürütüldü. Travma nedeniyle başvuran ve ağrı yakınması bulunan erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. Ağrı şiddeti hemşireler tarafından başlangıçta, 60. dakikada ve acil servis sonlanımında NRS (Sayısal Değerlendirme Ölçeği) ile değerlendirildi. Birincil sonlanım, ağrı değerlendirmesi, ilk 30 dakikada analjezi uygulanması ve ağrı/analjezi etkinliğinin izlenmesini içeren etkin travmatik ağrı yönetimiydi. Veriler SPSS v25.0 programında analiz edildi; normal dağılım Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Sürekli değişkenler ortalama±standart sapma veya ortanca (IQR), kategorik değişkenler sayı ve yüzde ile sunuldu; karşılaştırmalarda t-testi veya Mann-Whitney U testi ile ki-kare veya Fisher exact testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 36 (IQR:23-56) yıl olup %62,5'i erkekti. Başlangıç NRS ortancası 7 olup hastaların %66,9'u şiddetli ağrı bildirdi. Hiçbir hastada hekim tarafından ağrı skoru kaydı yapılmadığı belirlendi. Hastaların %75'ine farmakolojik ve/veya non-farmakolojik analjezi uygulanırken, farmakolojik analjeziye ulaşma süresi ortanca 69 (IQR:40-116) dakika olarak bulundu. İlk 30 dakika içinde analjezi uygulanan hasta oranı %13,2, etkin travmatik ağrı yönetimi oranı ise %12,5 olarak saptandı. Acil servis sonlanımında NRS ortancası 4 olarak değerlendirildi ve hastaların %67,6'sında klinik olarak anlamlı ağrı azalması gözlendi. Analjezi uygulanan ve ağrı skorunda azalma saptanan hastalarda hoşnutluk düzeyi daha yüksekti. Sonuç: Travma hastalarında acil serviste ağrı yönetiminin etkinliğinin sınırlı olduğu görüldü. Travma hastalarının yönetiminde yaygın olarak kullanılan travma bakım kılavuzlarına standartlaştırılmış ağrı değerlendirmesi ve spesifik analjezi algoritmalarının entegre edilmesinin, travmatik ağrı yönetiminde oligoanaljeziyi azaltmaya katkı sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF TRAUMATIC PAIN MANAGEMENT IN THE EMERGENCY DEPARTMENT: A PROSPECTIVE OBSERVATIONAL STUDY Introduction and Objective: Pain is a common clinical problem in patients presenting to the emergency department due to trauma. Inadequate management may lead to significant adverse outcomes in the short and long term. However, studies evaluating the effectiveness of pain management in trauma patients are limited. This study aimed to evaluate the effectiveness of pain management and analgesic practices in adult patients presenting to the emergency department due to trauma. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational study was conducted at the Adult Emergency Department of Kocaeli University Hospital between May 30 and November 30, 2025. Adult patients presenting with trauma and experiencing pain were included in the study. Pain intensity was assessed by nurses at baseline, at the 60th minute, and at the end of emergency department follow-up using the NRS (Numeric Rating Scale). The primary outcome was effective traumatic pain management, which included pain assessment, analgesia within the first 30 minutes, and monitoring of pain/analgesic effectiveness. Data were analyzed using SPSS v25.0; normality was assessed with the Kolmogorov-Smirnov test. Continuous variables were presented as mean±standard deviation or median (IQR), and categorical variables as number and percentage; comparisons were performed using the t-test or Mann-Whitney U test, and the chi-square or Fisher's exact test. Results: The median age of the patients was 36 years (IQR: 23-56), and 62.5% were male. The median baseline NRS score was 7, and 66.9% of the patients reported severe pain. It was found that no patient had a physician-documented pain score. While 75% of the patients received pharmacological and/or non-pharmacological analgesia, the median time to pharmacological analgesia was 69 minutes (IQR: 40-116). The proportion of patients receiving analgesia within the first 30 minutes was 13.2%, and the rate of effective traumatic pain management was 12.5%. At the end of emergency department follow-up, the median NRS score was 4, and a clinically significant reduction in pain was observed in 67.6% of the patients. Satisfaction levels were higher in patients who received analgesia and in those with decreased pain scores. Conclusion: The effectiveness of pain management in trauma patients in the emergency department was limited. It was considered that integration of standardized pain assessment and specific analgesia algorithms into trauma care guidelines commonly used in the management of trauma patients may contribute to reducing oligoanalgesia in traumatic pain management.