Konya Şehir Hastanesi acil servisine multi travma ile başvuran yetişkin hastaların incelenmesi: 3 yıllık deneyimimiz
Review of adult patients presenting to the emergency department of konya city hospital with multi-trauma: Our 3-year experience
  1. Tez No: 1010295
  2. Yazar: HAKAN AKÇIRAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÖKHAN TURTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Multi Travma, Travma Skorları, NLR, PLR, PIV, Multi Trauma, Trauma Scores, NLR, PLR, PIV
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Travma, dünya genelinde mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden biri olup, multi travma hastalarında prognozu öngörebilecek parametrelerin erken dönemde belirlenmesi kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, acil servise multi travma ile başvuran erişkin hastalarda bazı travma skorlama sistemleri, laboratuvar parametreleri ve inflamatuar indekslerin mortalite ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya 01.01.2022–31.12.2024 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne multi travma ile başvuran 18 yaş ve üzeri toplam 506 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, travma türleri, yaralanma bölgeleri, travma skorları Glasgow Koma Skalası (GKS), Revize Travma Skoru (RTS), Yaralanma Şiddet Skoru (ISS), Şok İndeksi (SI), vital bulgular, kan gazı parametreleri ve laboratuvar değerleri retrospektif olarak incelendi. Ayrıca inflamatuar indeksler olan nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR) ve Pan-İmmün İnflamasyon değeri (PIV) hesaplanarak mortalite ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 506 hastanın 413'ü (%81,6) erkek, 93'ü (%18,4) kadındı. En sık travma mekanizması trafik kazası (%72,9) olup, bunu yüksekten düşme (%22,7), iş kazası (%3,0) ve darp (%1,4) vakaları izledi. Hastaların %83'ü yoğun bakım ünitesine yatırılmış olup hastane içi mortalite oranı %15,4 olarak saptandı. Mortalite gelişen hastalarda GKS ve RTS skorları anlamlı derecede düşük, ISS ve SI değerleri anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Laboratuvar parametreleri incelendiğinde mortalite grubunda laktat ve INR düzeylerinin yüksek; pH, bikarbonat (HCO₃), iyonize kalsiyum (iCa) ve baz açığı (BE) düzeylerinin ise anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p<0,001). İnflamatuar indeksler değerlendirildiğinde, mortalite gelişen hastalarda NLR, PLR ve PIV değerlerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulundu (p<0,001). Korelasyon analizlerinde travmadan sonra geçen sürenin artmasıyla NLR, PLR ve PIV değerlerinde anlamlı artış olduğu saptandı (p<0,001). ROC analizinde ISS için eğri altında kalan alan (AUC) 0,923; PIV için ise 0,636 olarak hesaplandı. Sonuç: Multi travma hastalarında klinik ve laboratuvar parametrelerinin birlikte değerlendirilmesi mortalite öngörüsünde önemli bilgiler sağlamaktadır. Özellikle ISS'nin mortaliteyi öngörmede yüksek prediktif değere sahip olduğu, PIV'nin ise zayıf-orta düzeyde prediktif performans gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca NLR, PLR ve PIV değerlerinin mortalite gelişen hastalarda daha düşük bulunması, travma sonrası gelişen immünsüpresyon ve inflamatuar yanıtın dinamik değişimi ile ilişkili olabilir. Bu parametrelerin erken dönemde değerlendirilmesi, multi travma hastalarının prognozunun öngörülmesine ve klinik yönetimin yönlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Trauma is one of the leading causes of mortality and morbidity worldwide, and early identification of parameters that can predict prognosis in multi trauma patients is of critical importance. This study aimed to evaluate the relationships between certain trauma scoring systems, laboratory parameters, and inflammatory indices and mortality in adult patients presenting to the emergency department with multi trauma. Materials and Methods: This retrospective cohort study included a total of 506 patients aged 18 years and older who presented to the Emergency Department of Konya City Hospital with multi trauma between 01.01.2022 and 31.12.2024. Demographic characteristics, trauma types, injury locations, trauma scores including Glasgow Coma Scale (GCS), Revised Trauma Score (RTS), Injury Severity Score (ISS), Shock Index (SI), vital signs, blood gas parameters, and laboratory values were retrospectively analyzed. In addition, inflammatory indices including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and Pan-Immune-Inflammation value (PIV) were calculated and their relationships with mortality were evaluated. Results: Of the 506 patients included in the study, 413 (81.6%) were male and 93 (18.4%) were female. The most frequent trauma mechanism was traffic accidents (72.9%), followed by falls from height (22.7%), workplace accidents (3.0%), and assault (1.4%). 83% of the patients were admitted to the intensive care unit, and the in-hospital mortality rate was 15.4%. In patients who died, GCS and RTS scores were significantly lower, while ISS and SI values were significantly (p<0.001). When laboratory parameters were examined, lactate and INR levels were high in the mortality group; pH, bicarbonate (HCO₃), ionized calcium (iCa), and base deficit (BE) levels were significantly lower (p<0.001). When inflammatory indices were evaluated, NLR, PLR, and PIV values were found to be significantly lower in patients who died (p<0.001). Correlation analyses revealed a significant increase in NLR, PLR, and PIV values with increasing time elapsed after trauma (p<0.001). In ROC analysis, the area under the curve (AUC) for ISS was calculated as 0.923; and for PIV as 0.636. Conclusion: The combined evaluation of clinical and laboratory parameters provides important information for predicting mortality in multi trauma patients. ISS demonstrated high predictive value for mortality, whereas PIV showed weak-to-moderate predictive performance. Additionally, lower NLR, PLR, and PIV values observed in patients with mortality may be associated with post-traumatic immunosuppression and dynamic changes in the inflammatory response. Early evaluation of these parameters may contribute to predicting prognosis and guiding clinical management in multi trauma patients.