Normal basınçlı hidrosefali tanısında volümetrik ölçümlerin etkinliğinin araştırılması ve cut-off değerinin belirlenmesi
Investigation of the effectiveness of volumetric measurements in the diagnosis of normal pressure hydrocephalus and determination of cut-off values
  1. Tez No: 1010296
  2. Yazar: AHMET BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Normal Basınçlı Hidrosefali, Ventrikülomegali, Volümetrik Ölçüm, Lineer İndeksler, Bilgisayarlı Tomografi, Normal Pressure Hydrocephalus, Ventriculomegaly, Volumetric Measurement, Linear Indices, Computed Tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ventrikül hacimlerinin volümetrik ölçümlerinin yapılmasıyla eşik değerlerinin belirlenmesi ve günlük pratikte sıklıkla kullanılan lineer indeksler ile ventrikül hacimleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu amaçla Aralık 2015–Aralık 2025 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kontrastsız beyin Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntüleri olan 55 idiyopatik normal basınçlı hidrosefali (iNBH) hastası ve yaş grupları benzer olarak seçilmiş 55 kontrol grubu olmak üzere toplam 110 hastanın görüntüleri 3D Slicer 5.10.0 programı kullanılarak değerlendirildi. İntrakraniyal hacim, tüm ventriküllerin hacimleri ve ventriküllerden ölçülen tüm lineer indeksler iNBH grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Kallozal açı ise iNBH grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. Tüm parametrelerin cut-off değerleri, duyarlılık ve özgüllük oranları ve AUC değerleri hesaplandı. Tüm ventrikül hacmi (TVH) / İntrakraniyal hacim (İKH) ve Lateral ventrikül hacmi (LVH) / İKH oranları en yüksek AUC değerine (0,999) sahip olup cut-off değerleri sırasıyla %4,8 ve %4,4 olarak bulundu. Lineer indekslerden en yüksek AUC değeri z-Evans indeksi ve anteroposterior lateral ventrikül indeksine (ALVI) ait olup cut-off değerleri sırasıyla 0,35 ve 0,49 olarak bulundu. x-Evans indeksi lineer indeksler arasında en düşük duyarlılık ve özgüllük oranına sahip indeks olarak saptandı. TVH/İKH oranını tahmin etme gücü en yüksek ALVI'de, en düşük ise x-Evans indeksinde bulundu. Bu nedenle iNBH'da ventriküler genişlemenin en belirgin anteroposterior yönde olduğu düşünülmüştür. Sonuç olarak iNBH'nin ayırıcı tanısında hacim parametrelerinin cut-off değerlerinin mükemmel düzeyde olduğu ve lineer indeksler arasında z-Evans indeksi ve ALVI'nin güçlü tanısal performans gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the cut-off values by performing volumetric measurements of ventricular volumes and to investigate the relationship between ventricular volumes and the linear indices and length measurements that are frequently used in daily clinical practice. For this purpose, brain CT images of a total of 110 subjects, including 55 patients with possible idiopathic normal pressure hydrocephalus(iNPH) and 55 age-matched control subjects who had non-contrast brain CT scans performed at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital between December 2015 and December 2025, were evaluated using the 3D Slicer 5.10.0 software. Intracranial volume, the volumes of all ventricles, and all linear indices and length parameters measured from the ventricles were found to be significantly higher in the iNPH group. However, the callosal angle was found to be significantly lower in the iNPH group. Cut-off values, sensitivity and specificity rates, and AUC values were calculated for all parameters. The total ventricular volume (TVV)/intracranial volume (ICV) and lateral ventricular volume (LVV)/ICV had the highest AUC value (0.999), and their cut-off values were found to be 4.8% and 4.4%, respectively. Among the linear indices, the highest AUC values were obtained for the z-Evans index and anteroposterior lateral ventricular index (ALVI), with cut-off values of 0.35 and 0.49, respectively. The x-Evans index was found to have the lowest sensitivity and specificity among the linear indices. The ability to predict the TVV/ICV ratio was highest for ALVI and lowest for the x-Evans index. Therefore, ventricular enlargement in iNPH was considered to be most prominent in the anteroposterior direction. In conclusion, the cut-off values of volumetric parameters were found to have excellent performance in the differential diagnosis of iNPH, and among the linear indices, the z-Evans index and ALVI demonstrated strong diagnostic performance.