Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalarında albumin-bilirubin skorunun prognoz üzerindeki etkinliğinin belirlenmesi
Determining the efficacy of albumin-bilirubin score on prognosis in Crimean-Congo hemorrhagic fever patients
- Tez No: 1010300
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KENAN TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Biyokimya, Acil Tıp, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Biochemistry, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Karaciğer fonksiyon testleri, Mortalite, Viremi, Emergency medicine, Liver function tests, Mortality, Viremia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalarında mortaliteyi öngörmede albumin-bilirubin (ALBI) skorunun etkinliğinin belirlenmesi ve viral yük ile ALBI arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Ocak 2023–Haziran 2025 tarihleri arasında acil servise başvuran 152 RT-PCR (Ters Transkripsiyon Polimeraz Zincir Reaksiyonu) pozitif KKKA hastası retrospektif olarak incelendi. ALBI skoru [log₁₀(bilirubin µmol/L × 0.66) + (albumin g/L × −0.085)] formülüyle hesaplandı. Viral yük ile ALBI arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Mortalite öngörüsü ROC analizi, lojistik regresyon ve Kruskal-Wallis testi ile incelendi. Hastaların %13.8'inde (n=21) mortalite gözlendi. Viral yük ile ALBI arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı (Spearman r=−0.039, p=0.630). Viral yük eşik değerlerine göre oluşturulan viral yük grupları arasında da ALBI açısından anlamlı farklılık bulunamadı (Kruskal-Wallis H=2.819, p=0.244). Bununla birlikte ALBI skoru mortalite gelişen hastalarda anlamlı biçimde daha yüksekti (−2.36±0.54'e karşın −2.77±0.34; p=0.0025). ROC analizinde ALBI için AUC=0.747 (%95 GA: 0.625–0.866), optimal kesim değeri ≥−2.565 olarak belirlendi; bu eşikte duyarlılık %66.7, özgüllük %73.3, negatif prediktif değer %92.3 idi. Viral yük ROC analizinde, AUC=0.761 (%95 GA: 0.653–0.868) ile iki parametre arasındaki AUC farkı istatistiksel olarak anlamlı değildi (bootstrap p=0.863) ancak benzer bir eğri oluşturdu. ALBI grade 2–3 varlığı mortalite riskini yaklaşık beş kat artırdı (OR=5.12; %95 GA: 1.85–14.11). Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, ALBI skorunun KKKA'da prognostik değerini inceleyen ilk çalışmadır. ALBI, mortaliteyle viral yükten bağımsız olarak ilişkili, acil serviste erken ve kolay uygulanabilir bir prognostik araç olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the prognostic value of the albumin-bilirubin (ALBI) score in predicting mortality in patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) and to investigate the relationship between viral load and the ALBI score. A total of 152 RT-PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction) confirmed CCHF patients admitted to the emergency department between January 2023 and June 2025 were retrospectively analyzed. The ALBI score was calculated using the formula [log₁₀(bilirubin µmol/L × 0.66) + (albumin g/L × −0.085)]. The association between viral load and ALBI was assessed using Spearman correlation analysis. Mortality prediction was evaluated by ROC analysis, logistic regression, and the Kruskal-Wallis test. Mortality was observed in 13.8% of patients (n=21). No statistically significant correlation was found between viral load and ALBI score (Spearman r=−0.039, p=0.630). ALBI did not differ significantly across viral load groups defined by established threshold values (Kruskal-Wallis H=2.819, p=0.244). However, the ALBI score was significantly higher in non-survivors compared to survivors (−2.36±0.54 vs. −2.77±0.34; p=0.0025). ROC analysis yielded an AUC of 0.747 (95% CI: 0.625–0.866) for ALBI, with an optimal cut-off of ≥−2.565 (sensitivity 66.7%, specificity 73.3%, negative predictive value 92.3%). Viral load demonstrated a comparable ROC curve with an AUC of 0.761 (95% CI: 0.653–0.868); the difference between the two AUC values was not statistically significant (bootstrap p=0.863). ALBI grade 2–3 was associated with an approximately five-fold increased mortality risk (OR=5.12; 95% CI: 1.85–14.11). To our knowledge, this is the first study examining the prognostic value of the ALBI score in CCHF. ALBI emerged as an independent prognostic tool associated with mortality regardless of viral load, offering early and practical bedside applicability in the emergency department.