Pirazol-oksadiazol hibrit türevlerinin tasarımı, sentezi ve antiproliferatif potansiyellerinin incelenmesi
Design, synthesis, and investigation of the antiproliferative potential of pyrazole-oxadiazole hybrid derivatives
- Tez No: 1010322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 1,3,4-oksadiazol, Anjiyogenez inhibitörleri, Antikanser, 1,3,4-oxadiazole, Angiogenesis inhibitors, Anticancer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Meslek Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Kanser, hücrelerin kontrolsüz proliferasyonu ve metastaz yapabilme kapasitesi ile karakterize karmaşık bir hastalık grubudur. Tümör büyümesi ve yayılımında önemli rol oynayan anjiyogenez süreci, özellikle vasküler endotelyal büyüme faktörü reseptörü-2 (VEGFR-2) üzerinden düzenlenmekte olup bu reseptör önemli bir terapötik hedef olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, VEGFR-2 inhibisyonunu hedefleyen yeni pirazol-oksadiazol hibrit türevlerinin tasarımı, sentezi ve antiproliferatif potansiyellerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, pirazol çekirdeği temel alınarak bir dizi hibrit bileşik özgün sentez yöntemleri ile elde edilmiş ve yapıları NMR, FT-IR ve kütle spektrometrisi gibi spektroskopik tekniklerle karakterize edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin antiproliferatif aktiviteleri, insan kanser hücre hatlarında gerçekleştirilen in vitro hücre kültürü çalışmaları ile değerlendirilmiş ve hücre canlılığı, tetrazolyum tuzlarının indirgenmesine dayalı kolorimetrik yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, farklı konsantrasyonlarda uygulanan bileşiklerin hücre canlılığı üzerindeki etkileri ölçülmüş ve yarı maksimal inhibitör konsantrasyon (IC50) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, bileşiklerin hedef protein üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla VEGFR-2 düzeyleri ELISA yöntemi ile kantitatif olarak analiz edilmiştir. Moleküler düzeyde etkileşimlerin aydınlatılması amacıyla gerçekleştirilen moleküler docking çalışmalarıyla bileşiklerin bağlanma modları ve olası etkileşim bölgeleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, bazı bileşiklerin belirgin antiproliferatif aktivite gösterdiğini ve bu etkinin VEGFR-2 inhibisyonu ile ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, geliştirilen pirazol-oksadiazol hibrit türevleri potansiyel antikanser ajan adayları olarak değerlendirilmiş ve ileri çalışmalar için umut verici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cancer is a complex group of diseases characterized by uncontrolled cell proliferation and the ability to metastasize. Angiogenesis, which plays a critical role in tumor growth and progression, is primarily regulated through vascular endothelial growth factor receptor-2 (VEGFR-2), making this receptor an important therapeutic target. In this thesis, the design, synthesis, and investigation of the antiproliferative potential of novel pyrazole–oxadiazole hybrid derivatives targeting VEGFR-2 were aimed at. Within this scope, a series of hybrid compounds based on a pyrazole core was synthesized using novel synthetic methodologies, and their structures were characterized by spectroscopic techniques, including NMR, FT-IR, and mass spectrometry. The antiproliferative activities of the synthesized compounds were evaluated in vitro using human cancer cell lines, and cell viability was determined by a colorimetric assay based on the reduction of tetrazolium salts. Accordingly, the effects of the compounds applied at different concentrations on cell viability were measured, and half-maximal inhibitory concentration (IC50) values were calculated. In addition, VEGFR-2 levels were quantified by ELISA to assess the compounds' effects on the target protein. Molecular docking studies were performed to elucidate molecular-level interactions, and the binding modes and potential interaction sites of the compounds were examined. The findings revealed that some compounds exhibited significant antiproliferative activity, which may be associated with VEGFR-2 inhibition. In conclusion, the developed pyrazole–oxadiazole hybrid derivatives can be considered potential anticancer agents and are promising for further studies.