Tiyosemikarbazit bileşiğinin iki heteroatomlu morfolin içeren çeşitli kalkon bileşikleriyle reaksiyonlarından yeni pirazol bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new pyrazol compounds from the reactions of compound thiosemicarbazite with various chalcone compounds containing two-heteroatomic morpholin
- Tez No: 996209
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Morfolin, Kalkon, Tiyosemikarbazit, Heterosiklik halka, Hidrazon, Mekanizma, Spektroskopik karakterizasyon, Morpholine, Chalcone, Thiosemicarbazide, Heterocyclic ring ring, Hydrazone, Mechanism, Spectroscopic characterization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tiyosemikarbazit kullanılarak kalkonlarla heterosiklik halka reaksiyonları incelenecektir. Literatürde, α,β-doymamış morfolin çekirdeği içerien karbonil bileşikleri, özellikle kalkonlar, pirazolin, oksadiazol, tiyadiazol gibi azot ve/veya kükürt içeren beş üyeli heterosiklik oluşturmak üzere semikarbazit ve tiyosemikarbazit türevleriyle reaksiyona girebilir. Özellikle, C=N (imin) bağının oluştuğu hidrazon ara ürünleri, reaksiyon mekanizmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın mekanistik yönü önemlidir. Ayrıca, bu tür heterosiklik bileşiklerin antimikrobiyal, antikanser ve enzim inhibitör aktiviteleri literatürde yaygın olarak bildirilmiştir. Bu nedenle, çalışmanın ikinci amacı, sentezlenen bileşikleri FT-IR, 1H/13C NMR ve MS teknikleriyle karakterize ederek potansiyel biyolojik öneme sahip yeni yapılara katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, heterocyclic ring reactions with chalcones using thiosemicarbazide will be investigated. In the literature, carbonyl compounds containing an α,β-unsaturated morpholine core, especially chalcones, can react with semicarbazide and thiosemicarbazide derivatives to form five-membered heterocyclic compounds containing nitrogen and/or sulfur, such as pyrazolin, oxdiazole, and thiadiazole.In particular, hydrazone intermediates, in which the C=N (imine) bond is formed, play a key role in the reaction mechanism. In this context, the mechanistic aspect of the study is important. Furthermore, antimicrobial, anticancer and enzyme inhibitory activities of such heterocyclic compounds have been widely reported in the literature. Therefore, the second objective of the study is to contribute to new structures of potential biological importance by characterizing the synthesized compounds by FT-IR, 1H/13C NMR and MS techniques.