Üçüncü dünyacılıktan yükselen güce Hindistan'ın büyük güç olma iddiası
From third worldism to emerging power: India's great power bid
  1. Tez No: 1010387
  2. Yazar: ESRA ALTINOVA TELATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MELAHAT FIRAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi tarih, Political history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Hindistan'ın 2000'li yıllarda yükselen güç olarak tanımlanması, ülkenin uluslararası sistemdeki konumunun tarihsel süreklilikleri göz ardı edilerek değerlendirilmesine yol açmaktadır. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı andan itibaren büyük güç olma iddiasına sahip olduğunu öne süren bu çalışma, 1947 yılından günümüze uzanan süreçte söz konusu iddianın ekonomi politikaları ve dış politika yönelimleri üzerinden nasıl şekillendiğini analiz etmektedir. Hindistan'ın uluslararası sistemdeki konumunu şekillendiren yapısal ve sistemik etkenler dikkate alınırken, ülkenin özgün deneyimi ve iç dinamikleri bütüncül bir tarihsel analizle değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Hindistan'ın uluslararası siyasetteki rolü yalnızca ekonomik büyümesiyle değil, erken dönemde Bağlantısızlar Hareketi içindeki normatif liderliği, Soğuk Savaş sonrası geliştirdiği çok yönlü denge stratejisi ve nükleer statüsü gibi farklı güç unsurları çerçevesinde analiz edilmektedir. Tez, Hindistan'ın büyük güç olma iddiasının süreklilik arz ettiğini, ancak bu iddianın hayata geçirilmesinin ekonomideki yapısal sorunlar ve bölgesel güvenlik dinamikleriyle sınırlandığını ileri sürmektedir. 1991 sonrasındaki küresel ekonomiye entegrasyon süreci, yüksek büyüme oranları sayesinde Hindistan'ın yükselen güç olarak tanımlanmasına yol açsa da, ekonomik büyümenin kapsayıcı olmaması ve toplumsal eşitsizliklerin sürmesi bu iddianın sınırlarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The defining of India as a rising power in the 2000s has often led to assessments of its position in the international system that overlook important historical continuities. This study advances the argument that India has had a claim to great power status since gaining independence and examines how this claim has been articulated through its economic policies and foreign policy orientations from 1947 to the present. While taking into account the structural and systemic factors that have shaped India's place in the international system, the analysis also foregrounds the country's distinctive historical experience and internal dynamics within a comprehensive analytical framework. In this context, India's role in international politics is not reduced to its economic growth alone; rather, it is assessed through a broader range of power resources, including its early normative leadership within the Non-Aligned Movement, its post-Cold War strategy of multi-alignment, and its nuclear status. The thesis argues that India's claim to great power status exhibits a clear continuity over time, yet its realization has been constrained by structural economic challenges and persistent regional security dynamics. Although India's integration into the global economy after 1991, coupled with high growth rates, has reinforced its depiction as a rising power, the limited inclusiveness of this growth and the persistence of social inequalities reveal the underlying limits of this claim.