Endülüs müfessirlerinde nesih meselesi
The i̇ssue of naskh in Andalusian commentators
  1. Tez No: 1010393
  2. Yazar: MUHAMMET İKBAL ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İSA YÜKSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Mensuh, Müfessirler, Nesih, Andalucia, Mensuh, Commentators, Abrogation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'an ilimleri içerisinde tarih boyunca merkezi bir konumda yer alan nesih kavramı, Endülüs tefsir geleneği içerisinde de sürekli gündemde kalmıştır. Bu çalışma, Endülüs tefsir geleneğinin önde gelen temsilcilerinin nesih anlayışlarını, bu anlayışların pratikteki tezahürlerinin ve dayandıkları temel argümanları incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle modern dönem literatüründe Endülüs tefsir geleneğindeki nesih tespitlerinin sosyal, siyasi ve coğrafi bağlamlarla şekillendiği ileri sürülse de; bu tez söz konusu tespitlerin bağlamsal etkenlerden ziyade naklî ve teorik verilere dayandığı hipotezini savunmaktadır. Bu kapsamda, Mekkî b. Ebî Tâlib, İbnü'l-Arabî, İbn Atiyye, Kurtubî, İbn Cüzey ve Ebû Hayyân gibi müfessirlerin görüşleri incelenmiş ve bu görüşler, Taberî, Nehhâs, Râzî ve İbnü'l-Cevzî gibi Doğu İslam dünyası müfessirlerinin yaklaşımlarıyla mukayeseli bir analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of naskh (abrogation) has held a central position throughout the history of Quranic sciences and has remained a constant subject of discussion within the Andalusian tafsir tradition. This study aims to examine the perceptions of naskh among prominent Andalusian exegetes, their practical applications, and the fundamental arguments underlying these views. Although modern literature often claims that naskh identifications in the Andalusian tradition were shaped by social, political, and geographical contexts, this thesis questions that hypothesis, investigating whether these identifications were based on traditional (naqli) and theoretical data rather than contextual factors. In this framework, the views of leading Andalusian exegetes such as Ibn al-Arabi, Makki b. Abi Talib, Ibn Atiyya, al-Qurtubi, Ibn Juzayy, and Abu Hayyan are analyzed and compared with the approaches of Eastern Islamic world exegetes like al-Tabari, al-Nahhas, al-Razi, and Ibn al-Jawzi.