Nejat Başeğmezler'in Suite adlı eserinin biçim, armonik yapı ve bestecilik teknikleri açısından incelemesi
An examination of Nejat Başegmezler's Suite for string orchestra in terms of form, harmonic structure and composition techniques
  1. Tez No: 1010395
  2. Yazar: VECİHE CANSU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL LEVENT KUTERDEM
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Süit, Yaylı çalgılar, Suite, String instruments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Bilim Dalı
Özet
Nejat Başeğmezler, üretkenliği, eser çeşitliliği ve kendine özgü müzikal yaklaşımıyla özellikle viyola, oda müziği ve orkestra için bestelediği eserleriyle tanınan bir bestecidir. Hem 20. hem de 21. yüzyılda etkin bir besteci olması ve bu dönemlerdeki müzikal dönüşümlere tanıklık ederek üretimini sürdürmesi, eserlerinin incelenmesini anlamlı kılmaktadır. Bu çerçevede, bestecinin yaylı çalgılar orkestrası için bestelediği Suite (1997) adlı eser, bu sanat çalışması raporunun odak noktasını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, eseri biçim, armoni ve bestecilik teknikleri yönünden incelemek; ayrıca Başeğmezler'in müzik anlayışını kendi ifadeleri üzerinden görünür kılarak esere ilişkin değerlendirmeye açıklık kazandırmaktır. Bununla birlikte çalışmada, Başeğmezler'in süit geleneğini çağdaş bir bağlamda ele alış biçimi, eser üzerinden betimleyici bir yaklaşımla değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, söz konusu eser çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Veri toplama ve inceleme süreci üç aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada alanyazın taraması yapılmış; süit türüne ilişkin kaynaklar incelenmiş ve doküman analizi yöntemiyle eser biçim, armonik yapı ve kullanılan bestecilik teknikleri açısından analiz edilmiştir. İkinci aşamada, bestecinin esere ilişkin yaklaşımını kendi ifadeleriyle aktarmasına imkân veren yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Son aşamada ise analiz bulguları ve görüşme verileri birlikte ele alınarak eserin bütüncül bir çerçevede değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, Nejat Başeğmezler'in eserinde süit geleneğine yaklaşımını biçim, armoni ve bestecilik teknikleri bağlamında ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Nejat Başeğmezler is a composer recognized for his productivity, diverse output, and distinctive musical language, particularly through his works written for viola, chamber ensembles, and orchestra. His sustained compositional activity across both the twentieth and twenty-first centuries, as well as his engagement with the musical transformations that characterized these periods, renders the study of his works particularly significant. Within this context, Suite (1997), composed for string orchestra, constitutes the primary focus of this artistic research report. The aim of this study is to examine the work in terms of its form, harmonic structure, and compositional techniques, and to clarify the evaluation of the work by elucidating Başeğmezler's musical perspective through his own statements. Furthermore, the study evaluates, through a descriptive approach, the manner in which Başeğmezler approaches the suite tradition within a contemporary context as reflected in the work itself. Within this framework, the aforementioned work constitutes the scope of the study. The data collection and analysis process was conducted in three stages. In the first stage, a review of the relevant literature was carried out; sources related to the suite genre were examined, and the work was analyzed in terms of its form, harmonic structure, and compositional techniques through the method of document analysis. In the second stage, a semi-structured interview technique was employed, allowing the composer to articulate his approach to the work in his own words. In the final stage, the findings of the musical analysis and the interview data were considered together, enabling a comprehensive evaluation of the work within a holistic framework. The findings of this study reveal Nejat Başeğmezler's approach to the suite tradition in his work, particularly in terms of form, harmonic structure, and compositional techniques.