UNİKORONAL KRANİOSİNOSİTOZ TANISI İLE OPERE OLANHASTALARIN UZUN DÖNEM BEYAZ CEVHER MİKROYAPISININ DTIMRI İLE DEĞERLENDİRİLMESİ VE NÖROKOGNİTİFGELİŞİMLERİNİN ANALİZİ
  1. Tez No: 1010426
  2. Yazar: BURHANEDDİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DAĞÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior plagiosefali, Unikoronal Kraniosinositoz, Non- sendromik kraniosinositoz, Koronal sütür, 3D BT, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Fraksiyone Anizotropi, Median Diffüzivite, Nörogelişimsel çıktı, CVAI, Anterior Plagiocephaly, Unicoronal Craniosynostosis, Non-syndromic Craniosynostosis, Coronal Suture, 3D CT, Diffusion Tensor Imaging (DTI), Fractional Anisotropy, Mean Diffusivity, Neurodevelopmental Outcomes, CVAI
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Anterior plagiosefali tanısıyla erken süt çocukluğu döneminde cerrahi müdahale uygulanan olgularda temel amaç; kranial morfolojik asimetrinin düzeltilmesinin yanı sıra, gelişmekte olan beyin parankimi üzerindeki mekanik kısıtlamaları ortadan kaldırarak nörobilişsel gelişimi optimize etmektir. Bu çalışmada, erken dönemde cerrahi dekompresyon ve rekonstrüksiyon uygulanan hastaların okul çağı dönemindeki nörogelişimsel düzeyleri; Difüzyon Tensör Görüntüleme (DTI) ile elde edilen mikroyapısal veriler ve eş zamanlı uygulanan nöropsikiyatrik test bataryaları aracılığıyla kantitatif olarak analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, anterior plagiosefali tanısıyla kliniğimizde opere edilen ve okul çağı dönemine (7-15 yaş) ulaşan 19 hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu 11 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Olguların kalvaryal deformite şiddeti, cerrahi öncesi bilgisayarlı tomografi verileri üzerinden Kranial Asimetri İndeksi (CVAI) ile kantitatif olarak hesaplandı. Tüm katılımcılara Philips 3 Tesla MRG cihazı ile 32 yön Difüzyon Tensör Görüntüleme (DTI) uygulanarak; dokuz farklı bilateral beyaz cevher yolağı (Arkuat, Unsinat, Kortikospinal traktus vb.) ve Korpus Kallozum segmentleri traktografik olarak analiz edildi. Beyaz cevher mikroyapısını değerlendirmek amacıyla Fraksiyonel Anizotropi (FA) ve Ortalama Difüzyon (MD) değerleri ile bu parametrelere ait Asimetri İndeksleri (AI) hesaplandı. Eş zamanlı olarak olguların bilişsel ve nöropsikolojik gelişimleri; K-SADS, SNAP-IV, BRIEF, ÖÖGB, PPT ve WISC-R test bataryaları ile değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U, grup içi ipsi-kontralateral kıyaslamalarda Wilcoxon ve değişkenler arası ilişkilerde Spearman Korelasyon testi kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Ameliyat olmuş unikoronal kraniosinositoz olguları analiz edildiğinde nörokognitif test bataryası sonuçlarında belirgin anlamlı sonuç izlenmemiştir (p>0.05). CVAI değeri ile Sözcük dağarcığı SP sonuçları arasında negatif korelasyon (r=-0.617, p=0.006) izlenmiştir. Ayrıca CVAI şiddeti ile DTI metrikleri analiz edildiğinde kontralateral Arkuat fasikül FA değeri ile anlamlı düzeyde negatif korelasyon (r=-0.496, p=0.043) görülmüştür. Dikkat testlerine bakıldığı zaman SNAPDE testi ile singulum (ipsilateral r=-0.453, p=0.059 kontralateral r=-0.477,p=0.045) arasında anlamlı korelasyon izlenmiştir. Uygulanan cerrahi prosedür ile nörokognitif test sonuçlarında ve DTI metrikleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir(p>0.05) Sonuç: Unikoronal kraniosinositoz nedeniyle opere edilen hastaların uzun dönem sonuçları değerlendirildiğinde, beyaz cevher mikroyapısal bütünlüğünde çeşitli farklılıklar olsa da klinik olarak nörokognitif değerlerde belirgin bir farklılık izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In cases of anterior plagiocephaly treated with surgical intervention during early infancy, the primary objective is to correct cranial morphological asymmetry and optimize neurocognitive development by eliminating mechanical constraints on the developing brain parenchyma. This study quantitatively analyzes the long-term neurodevelopmental outcomes of patients who underwent early surgical decompression and reconstruction during their school-age period, utilizing microstructural data obtained from Diffusion Tensor Imaging (DTI) and a concurrent battery of neuropsychiatric tests. Methods: The study included 19 patients who underwent surgery for anterior plagiocephaly and reached school age (7-15 years), along with 11 age- and sex- matched healthy volunteers. Preoperative cranial deformity severity was quantitatively assessed using the Cranial Vault Asymmetry Index (CVAI) based on computed tomography data. All participants underwent 32-direction Diffusion Tensor Imaging (DTI) using a Philips 3-Tesla MRI scanner. Nine different bilateral white matter tracts (e.g., Arcuate, Uncinate, Corticospinal tracts) and Corpus Callosum segments were analyzed via tractography. To evaluate white matter microstructure, Fractional Anisotropy (FA) and Mean Diffusivity (MD) values, as well as their respective Asymmetry Indices (AI), were calculated. Concurrently, cognitive and neuropsychological developments were assessed using a battery of tests including K- SADS, SNAP-IV, BRIEF, SLD, PPT, and WISC-R. Statistical analysis was performed using the Mann-Whitney U test for intergroup comparisons, the Wilcoxon signed-rank test for intra-group ipsi-contralateral comparisons, and Spearman's correlation test for analyzing relationships between variables. Findings: When the operated unicoronal craniosynostosis cases were analyzed, no statistically significant findings were observed in the neurocognitive test battery results (p > 0.05). A significant negative correlation was found between the CVAI values and the Vocabulary Standard Scores (SS) (r = -0.617, p = 0.006). Furthermore, the analysis of CVAI severity and DTI metrics revealed a significant negative correlation with the fractional anisotropy (FA) value of the contralateral arcuate fasciculus (r = -0.496, p = 0.043). Regarding the attention assessments, a significantcorrelation was observed between the SNAP Inattention scores and the cingulum (ipsilateral r = -0.453, p = 0.059; contralateral r = -0.477, p = 0.045). Finally, no significant differences were found in the neurocognitive test results or DTI metrics based on the type of surgical procedure performed (p > 0.05). Conclusion: When evaluating the long-term outcomes of patients operated on for unicoronal craniosynostosis, although various differences were observed in white matter microstructural integrity, no clinically significant differences were noted in neurocognitive scores.