Malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümöründe proteomik analiz sonuçlarının klinik ve patolojik bulgular ile değerlendirilmesi
Evaluation of proteomic analysis results in uterine smooth muscle tumors of uncertain malignant potential in relation to clinical and pathological findings
- Tez No: 1010482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KILIÇ BAĞIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Malignite Potansiyeli Belirsiz Uterin Düz Kas Tümörü, Proteomik Analiz, Uterine Smooth Muscle Tumor of Uncertain Malignant Potential, Proteomic Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörleri, leiomyom ve leiomyosarkom arasında yer alan, klinik davranışı öngörülemeyen heterojen bir tümör grubudur. Mevcut histopatolojik ve immünohistokimyasal parametreler bu tümörlerin prognozunu belirlemede yetersiz kalabilmektedir. Bu çalışmada, malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü olgularında immünohistokimyasal ve proteomik bulguların klinik ve patolojik verilerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü tanısı almış olgular retrospektif olarak incelenmiştir. Bu kapsamda çalışma grubu; 22 malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü olgusu, 2 Malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü nüks olgusu ve 6 leiomyosarkom gelişmiş olgudan oluşturulmuş olup, karşılaştırma amacıyla kontrol grubu olarak 6 leiomyom olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular klinik seyirlerine göre gruplandırılmış; histopatolojik özellikleri; atipi, mitotik aktivite, nekroz varlığı ve immünohistokimyasal belirteçler (p53, ATRX, PTEN, RB1, MED12) açısından değerlendirilmiştir. Proteomik analiz yapılarak elde edilen protein ekspresyon profilleri biyoinformatik yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: İmmünohistokimyasal değerlendirmede p53, ATRX, PTEN, RB1 ve MED12 ekspresyonlarının gruplar arasında değişkenlik gösterdiği, ancak bu belirteçlerin klinik seyri öngörmede sınırlı ayırt edici güce sahip olduğu saptanmıştır. MED12 ekspresyonu sınırlı sayıda olguda düşük düzeyde izlenmiştir. Proteomik analiz sonucunda ise leiomyom grubuna kıyasla malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü ve leiomyosarkom gruplarında hücresel solunum ve oksidatif fosforilasyonun arttığı, buna karşılık ekstraselüler matriks organizasyonunun azaldığı belirlenmiş olup bu bulgular tümör hücrelerinde metabolik yeniden programlanma ve doku bütünlüğünde bozulmayı düşündürmektedir. Leiomyosarkom grubunda DNA replikasyonu ve onarım yolaklarının artışı, yüksek proliferatif aktivite ve genomik instabilite ile uyumlu bulunmuştur. malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü alt grupları arasında ise RNA işlenmesi ve hücre içi taşınma süreçlerinde belirgin farklılıklar saptanmıştır. Sonuç: Malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörü ve ilişkili tümörlerin moleküler düzeyde heterojen bir spektrum oluşturduğu düşündürmektedir. Bu bulgular, malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörünün leiomyom ile leiomyosarkom arasında aktif bir biyolojik geçiş sürecini temsil ettiğini ortaya koymaktadır. İmmünohistokimyanın sınırlı ayırt edici gücüne karşın, proteomik analizlerin daha yüksek ayırt edicilik sağlayarak malignite potansiyeli belirsiz uterin düz kas tümörlerinde klinik seyri öngörmede ve yeni biyobelirteçlerin tanımlanmasında önemli bir potansiyel sunduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte bulguların klinik uygulamaya aktarılabilmesi için daha geniş ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Uterine smooth muscle tumors of uncertain malignant potential represent a heterogeneous group of tumors located between leiomyoma and leiomyosarcoma, with unpredictable clinical behavior. Current histopathological and immunohistochemical parameters may be insufficient for predicting the prognosis of these tumors. This study aimed to evaluate the relationship between immunohistochemical and proteomic findings and clinical and pathological data in smooth muscle tumors of uncertain malignant potential cases. Materials and Methods: Cases diagnosed with smooth muscle tumors of uncertain malignant potential in the Department of Pathology, Çukurova University Faculty of Medicine, were retrospectively analyzed. The study group consisted of 22 smooth muscle tumors of uncertain malignant potential cases, 2 recurrent smooth muscle tumors of uncertain malignant potential cases, and 6 cases that progressed to leiomyosarcoma; additionally, 6 leiomyoma cases were included as a control group. The cases were grouped according to their clinical course and evaluated in terms of histopathological features, including atypia, mitotic activity, and necrosis, as well as immunohistochemical markers (p53, ATRX, PTEN, RB1, and MED12). Proteomic analysis was performed, and the resulting protein expression profiles were analyzed using bioinformatic methods. Results: Immunohistochemical evaluation demonstrated variable expression patterns of p53, ATRX, PTEN, RB1, and MED12 among the groups; however, these markers showed limited discriminative power in predicting clinical behavior. MED12 expression was observed at low levels in a limited number of cases. Proteomic analysis revealed that, compared to the leiomyoma group, smooth muscle tumors of uncertain malignant potential and leiomyosarcoma groups exhibited increased cellular respiration and oxidative phosphorylation, along with decreased extracellular matrix organization, indicating metabolic reprogramming and disruption of tissue integrity in tumor cells. In the leiomyosarcoma group, increased DNA replication and repair pathways were consistent with high proliferative activity and genomic instability. Among smooth muscle tumors of uncertain malignant potential subgroups, significant differences were identified in RNA processing and intracellular transport processes. Conclusion: Smooth muscle tumors of uncertain malignant potential and related tumors appear to form a heterogeneous molecular spectrum. These findings suggest that smooth muscle tumors of uncertain malignant potential represents an active biological transition process between leiomyoma and leiomyosarcoma rather than a passive intermediate stage. Despite the limited discriminatory power of immunohistochemistry, proteomic analyses provide greater discriminative capability and show significant potential for predicting clinical behavior and identifying novel biomarkers in smooth muscle tumors of uncertain malignant potential. However, larger and prospective studies are required to translate these findings into clinical practice.