Askeri liderlikte okuma kültürü: Mustafa Kemal Atatürk örneği
Reading culture in military leadership: Mustafa Kemal Atatürk case
- Tez No: 1010540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR IŞIL SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Askeri liderlik, Okuma alışkanlığı, Okuma kültürü, Reading habit, Reading culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bir ordu; personel, doktrin, birlikler, silah sistemleri ve teçhizattan oluşur. Ancak bu unsurları bir araya getirerek uyum içinde işleten ve savaş gücüne dönüştüren unsur askeri liderlerdir. Askeri liderlerin sahip olması gereken nitelikler ülke çıkarlarının korunmasında anahtar niteliktedir. İyi ve etkili askeri liderler sürekli şekilde öğretim, eğitim ve tecrübe ile gelişir ve gelişmelerine en büyük katkıyı ise okuma kültürü ile elde edebilirler. Bu çalışma, Mustafa Kemal Atatürk'ün okuma kültürü ve askeri liderlik özellikleri arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde incelemek, askeri liderliğin entelektüel temellerini anlamak ve okuma alışkanlığının liderlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada betimleme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle lider, liderlik ve askeri liderlik kavramları, Atatürk'ün liderlik özelliklerini anlayabilmek için liderlik teori ve modelleri, askeri liderlik ve okuma kültürünün temel kavramları ile askeri liderlik ve okuma kültürü ilişkisi detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu çalışma, Atatürk'ün okuma kültürü hem tarihsel hem de teorik bir çerçevede ele alarak askeri liderlik özelliklerinin şekillenmesinde okuma kültürünün kritik bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Araştırmanın sonunda Atatürk'ün okuma kültürünün, askeri liderlik özelliklerini geliştiren bir araçtan öte, onun liderlik felsefesinin ayrılmaz bir parçası olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
An army is composed of people, doctrine, troops, weapons and equipment, and the ones who bring all these together and make them work are military leaders. The qualities that military leaders should have key to protecting the interests of the country. Good and effective military leaders constantly develop with education, training and experience, and the greatest contribution to their development can be obtained through a reading culture. This study was conducted to examine in detail the relationship between Mustafa Kemal Atatürk's reading culture and military leadership characteristics, to understand the intellectual foundations of military leadership and to evaluate the effects of reading habits on leadership. The descriptive method was used in the research. In this context, first of all, the concepts of leader, leadership and military leadership, leadership theories and models to understand Atatürk's leadership characteristics, the basic concepts of military leadership and reading culture, and the relationship between military leadership and reading culture were explained in detail. Atatürk's reading culture was examined in both a historical and theoretical framework, and it was revealed that reading culture played a critical role in the formation of military leadership characteristics. At the end of the research, it was concluded that Atatürk's reading culture was an inseparable part of his leadership philosophy, rather than a tool that developed military leadership characteristics.