Kısıtlamasız ortam koşullarına dayanıklı avuç izi doğrulama sisteminin geliştirilmesi
Development of a robust palmprint biometric verification system for unconstrained environments
  1. Tez No: 1010546
  2. Yazar: BETÜL KOŞMAZ SÜNNETCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP GEDİKLİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Science and Technology, Engineering Sciences, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı görüntüleme, Sayısal görüntü, Sayısal görüntü işleme, Video görüntüsü, Computer imaging, Digital image, Digital image processing, Video image
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, gerçek yaşam koşullarında çalışan kısıtlamasız avuç izi biyometrik doğrulama sistemlerinin karşılaştığı temel sorunlara yönelik bütünleşik bir çözüm çerçevesi sunulmuştur. Çalışmanın çıkış noktası; mevcut literatürde kontrollü ortamlarda elde edilen yüksek başarıların, karmaşık arka plan, perspektif bozulması, cihaz çeşitliliği ve aydınlatma değişkenliği içeren mobil senaryolara yeterince genellenememesidir. Bu amaçla, doğal kullanım koşullarında farklı mobil cihazlarla toplanan ve kısaca MPW olarak adlandırılan video tabanlı özgün bir veri seti oluşturulmuştur. Tez kapsamında, avuç içi ilgi bölgesinin güvenilir biçimde belirlenmesi için MediaPipe tabanlı anahtar nokta yaklaşımı geliştirilmiş; perspektif etkilerinin azaltılması için derinlik tahmini ve segmentasyon destekli düzeltme stratejileri uygulanmıştır. Ayrıca, biyometrik doğrulama için dikkat mekanizmaları içeren PalmWildNet mimarileri önerilmiş ve temsil öğrenimi Triplet Loss tabanlı metrik öğrenme ile güçlendirilmiştir. Çapraz aydınlatma örneklemesi ve farklı test senaryoları üzerinden gerçekleştirilen deneyler, önerilen yaklaşımın hem standart veri tabanlarında hem de kısıtlamasız mobil koşullarda yüksek doğruluk (>%97) ve düşük eşit hata oranı (~0.02) ile etkili sonuçlar ürettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an integrated framework addressing the key challenges of unconstrained palmprint biometric authentication under real-world conditions. The study is motivated by the observation that high performance achieved in controlled environments does not generalize well to mobile scenarios with complex backgrounds, perspective distortions, device variability, and illumination changes. To overcome these limitations, a novel video-based dataset (MPW) was constructed using data collected from multiple mobile devices under natural conditions. A MediaPipe-based keypoint detection approach was developed to reliably extract the palmprint region of interest, while depth estimation and segmentation-assisted strategies were employed to mitigate perspective distortions. Furthermore, PalmWildNet architectures incorporating attention mechanisms were proposed for biometric verification, and representation learning was enhanced using Triplet Loss-based metric learning. Experiments conducted under cross-illumination settings and diverse evaluation scenarios demonstrate that the proposed framework achieves high accuracy (>97%) and a low equal error rate (~0.02) on both standard datasets and unconstrained mobile environments.