Servikal displazisi olan kadınların displaziye bağlı yaşadıkları stres, algılanan stres ve cinsel sıkıntı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of stress related to dysplasia, perceived stress, and sexual distress levels in women with cervical dysplasia
- Tez No: 1010596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUŞEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterine Cervical Dysplasia and Stress, Sexual Dysfunction, HPV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Servikal Displazisi Olan Kadınların Displaziye Bağlı Yaşadıkları Stres, Algılanan Stres ve Cinsel Sıkıntı Düzeylerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada amaç, servikal displazili kadınlarda stres ele alınarak, displaziye bağlı yaşanan stresi ve cinsellik üzerine etkisini değerlendirmektedir. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmada Haziran-Kasım 2025 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine muayene için gelen 200 servikal displazi tanısı kadından veri toplanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan kadınların sosyodemografik özelliklerini içeren birey tanıtım formu, Servikal Displazi Stres Anketi, Algılanan Stres Ölçeği ve Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analiz için Statistical Package For Social Science (SPSS) 25.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirliği“Güvenilirlik Analizi”ile test edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni Pearson korelasyon, basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaşları 22–64 aralığında olup yaş ortalaması 38,78±9,29'dur. Katılımcıların %62,5'inde muayene öncesi stres düzeyinin arttığı, %45,5'inde muayene sonrası stres düzeyinin azaldığı; %92,5'inde muayene sırasında muayeneyi yapan kişinin iletişim hâlinde olmasının stresi azalttığı; %74'ünün işlemleri yaptırmadan önce işlemler hakkında araştırma yaparak bilgi edindiği ve %94'ünün muayeneden önce muayeneyi yapacak sağlık profesyonelinden bilgi almanın stres düzeyini azalttığını belirttiği çalışma bulgularımız arasındadır. Kadınların eğitim düzeyleri, gebelik sayıları, yaşayan çocuk sayıları, anormal vajinal lekelenme olma durumları, tekrarlayan anormal vajinal lekelenme olma durumları, HPV aşısı olma durumları, anormal PAP SMEAR testinden sonra cinsel ilişki sıklığının azalması, birden fazla kişiyle cinsel ilişki olma durumları, muayene sonrası stres durumları, işlemleri yaptırmadan önce işlemler hakkında araştırma yapma ve bilgi edinme durumları ile muayeneden önce muayeneyi yapacak sağlık profesyonelinden bilgi almanın stres düzeyini azaltma durumları arasında Servikal Displazi Stres Ölçeği puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p<0,05). Katılımcıların anormal vajinal lekelenme olma durumları, HPV aşısı olma durumları, anormal PAP SMEAR testinden sonra cinsel ilişki sıklığının azalması, birden fazla kişiyle cinsel ilişki olma durumları, anormal PAP SMEAR testi sonucunun çocuk sahibi olmayı olumsuz etkileyeceğini düşünme durumları, muayene sonrası stres düzeyleri ile işlemleri yaptırmadan önce işlemler hakkında araştırma yapma ve bilgi edinme durumları arasında Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir (p<0,05). Katılımcıların stresli, yoğun ve yorucu bir yaşantıya sahip olma durumları, gebelik sayıları, yaşayan çocuk sayıları, anormal vajinal lekelenme olma durumları, HPV aşısı olma durumları, birden fazla kişiyle cinsel ilişki olma durumları ve anormal PAP SMEAR testi sonucunun çocuk sahibi olmayı olumsuz etkileyeceğini düşünme durumları ile Algılanan Stres Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma servikal displazili kadınların yaşadıkları stres, cinsel distres ve günlük yaşantılarındaki kaygı durumlarını çok boyutlu olarak incelemiştir. Çalışmamızda servikal displazili kadınların pozitif sonuç aldıktan sonra stres, kaygı ve cinsel distres düzeylerinin arttığı bulunmuştur. HPV pozitif tanısı almadan önce de, stresli ve kaygılı bir yaşantısı olan kadınlar için durum yönetimi daha zorlaştığı görülmektedir. Sağlık profesyonelleri olarak, anormal servikal testi sonrasında, kadınlara sürecin başından itibaren soru sormalarına, kendilerini ifade etmeleri fırsat verilmeli, ihtiyaçlarına uygun eğitimler sunulmalıdır, bu doğrultuda, kaygı ve cinsel sorunlarının giderilmesinde, kadınlara ve tedavi süreçlerine özgü gerekli yaklaşımlarının geliştirilmesi gerektiği önerilir. Anahtar Kelimeler;Uterin Servikal Displazi ve stres, Cinsel İşlev Bozuklukları; Hpv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Stress Related to Dysplasia, Perceived Stress, and Sexual Distress Levels in Women with Cervical Dysplasia Objective:This study aimed to evaluate stress in women with cervical dysplasia and to examine the impact of dysplasia-related stress on sexual functioning. Materials and Methods:In this descriptive and cross-sectional study, data were collected between June and November 2025 from 200 women diagnosed with cervical dysplasia who presented to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Süleyman Demirel University Hospital. Data were gathered using a researcher-developed sociodemographic information form, the Cervical Dysplasia Stress Questionnaire, the Perceived Stress Scale, and the Female Sexual Distress Scale. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 25.0. Reliability of the scales was assessed using reliability analysis. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Bonferroni post-hoc test, Pearson correlation analysis, and simple linear regression analysis were used for data evaluation. Results:Participants' ages ranged from 22 to 64 years, with a mean age of 38.78±9.29 years. Among the participants, 62.5% reported increased stress levels prior to examination, while 45.5% reported a decrease in stress levels after the examination. Additionally, 92.5% stated that communication with the healthcare provider during the examination reduced their stress, 74% reported seeking information about the procedures beforehand, and 94% indicated that receiving information from the healthcare professional prior to the examination reduced their stress levels. There was a statistically significant difference in Cervical Dysplasia Stress Scale scores according to women's education level, number of pregnancies, number of living children, presence of abnormal vaginal spotting, recurrent abnormal vaginal spotting, HPV vaccination status, decrease in sexual intercourse frequency following an abnormal Pap smear result, history of multiple sexual partners, post-examination stress status, pre-procedural information-seeking behavior, and receiving pre-examination information from healthcare professionals (p<0.05). A statistically significant difference was found in Female Sexual Distress Scale scores according to abnormal vaginal spotting, HPV vaccination status, decreased sexual intercourse frequency after an abnormal Pap smear result, having multiple sexual partners, the belief that abnormal Pap smear results would negatively affect fertility, post-examination stress levels, and obtaining information about procedures beforehand (p<0.05). Furthermore, there was a statistically significant difference in Perceived Stress Scale scores according to having a stressful and demanding lifestyle, number of pregnancies, number of living children, abnormal vaginal spotting, HPV vaccination status, having multiple sexual partners, and the belief that abnormal Pap smear results would negatively affect fertility (p<0.05). Conclusion:This study examined stress, sexual distress, and anxiety in daily life among women with cervical dysplasia in a multidimensional manner. The findings indicated that women with cervical dysplasia experienced increased levels of stress, anxiety, and sexual distress after receiving a positive result. For women who already had a stressful and anxious lifestyle prior to receiving an HPV-positive diagnosis, coping with the condition was more difficult. Healthcare professionals should provide women with opportunities to ask questions and express themselves from the beginning of the clinical process and should offer education tailored to their needs. Accordingly, it is recommended that individualized approaches be developed to address anxiety and sexual concerns in women and their treatment processes.