Oksijen cihazları ile ilişkili basınç yaralanmalarının insidansı ve önleyici girişimlerin etkinliği
  1. Tez No: 1010604
  2. Yazar: HURİYE KARPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: oksijen cihazı, basınç yaralanması, insidans, önleyici girişimler, yoğun bakım, tıbbi cihaz, oxygen device, pressure injury, incidence, preventive interventions, critical care, medical device
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada oksijen cihazlarının basınç yaralanması insidansı ile ilişkisi ve önleyici girişimlerin etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak tasarlanan bu çalışma, İzmir'de bir eğitim ve araştırma hastanesinin yoğun bakım birimlerinde tedavi gören hastalar, araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın içleme kriterlerine uyan 30 Haziran 2024 /30 Haziran 2025 tarihleri arasında tedavi gören 250 hasta basit rastgele örnekleme yöntemi ile araştırma örneklemine dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan 'Birey Tanıtım Formu' ile veri toplanarak basınç yaralanması insidansı belirlenmiştir. Toplanan veriler, uygun istatistiksel analiz yapılarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %43,6'sının kadın, %56,4'ünün erkek olduğu saptanmıştır. Hastaların ortalama yaşı 67,68 ± 10,92 olarak belirlenmiştir. Basınç yarası gelişen hastaların ortanca yaşı 73,0 (min:49,0, max:88,0), basınç yarası gelişmeyen hastaların ortanca yaşı 68,0 (min:22,0, max:87,0) olarak belirlenmiştir. Basınç yarası gelişen hastaların yaşlarının basınç yarası gelişmeyenlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hastaların ortalama oksijen cihazı kullanım süresi 6,00 ± 3,41 gün ve ortalama oksijen akış hızı 14,44 ± 16,33 L/dk olarak belirlenmiştir. Hastaların %9,2'sinin nazal kanül, %4,8'inin oksijen maske, %7,2'sinin difüzör maske, %8'inin rezervuarlı maske, %8,8'inin highflow, %22'sinin nazal kanül + CPAP, %4,8'inin oksijen maskesi + CPAP, %15,2'sinin difüzör maske + CPAP, %10'unun rezervuarlı maske + CPAP ve %10'unun highflow + CPAP kullandığı saptanmıştır. Sonuç: Yoğun bakımda yatan oksijen cihazı kullanan toplam 250 hastanın %26,4'ünde basınç yarası geliştiği belirlenmiştir. Cihazın türüne bağlı olarak basınç yarası görülen bölgeler burun, kulak, yanak, alın, çene ve enseye temas ettiği tespit edilmiştir. Basınç yarası gelişen hastaların tamamında basınç yarası tedavisine yanıt alındığı bulunmuştur. Yoğun bakım ünitelerinde oksijen cihazı kullanan hastalarda basınç yaralanması gelişmemesi için hemşirelere büyük sorumluluk düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between oxygen delivery devices and the incidence of pressure injuries, as well as the effectiveness of preventive interventions. Materials and Methods: Designed as a descriptive and cross-sectional study, the research was conducted in the intensive care units of a training and research hospital in İzmir. The study population consisted of intensive care patients receiving treatment in these units. A total of 250 patients who met the inclusion criteria and were hospitalized between June 30, 2024, and December 30, 2025, were included in the study sample using a simple random sampling method. Data were collected using the“Patient Information Form”developed by the researchers. The incidence of pressure injuries was determined based on these tools, and the collected data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Of the patients, 43.6% were female and 56.4% were male, with a mean age of 67.68 ± 10.92 years. The median age of patients who developed pressure injuries was 73.0 (min: 49.0, max: 88.0), while the median age of those without pressure injuries was 68.0 (min: 22.0, max: 87.0). Patients who developed pressure injuries were found to be older than those who did not. The mean duration of oxygen device use was 6.00 ± 3.41 days, and the mean oxygen flow rate was 14.44 ± 16.33 L/min. The distribution of oxygen device use was as follows: 9.2% nasal cannula, 4.8% oxygen mask, 7.2% diffuser mask, 8% reservoir mask, 8.8% high-flow, 22% nasal cannula + CPAP, 4.8% oxygen mask + CPAP, 15.2% diffuser mask + CPAP, 10% reservoir mask + CPAP, and 10% high-flow + CPAP. Conclusion:Among 250 intensive care patients using oxygen devices, 26.4% developed pressure injuries. The affected areas varied depending on the type of device and included the nose, ears, cheeks, forehead, chin, and nape. All patients who developed pressure injuries responded positively to treatment. These findings highlight the critical role of nurses in preventing pressure injuries in intensive care patients using oxygen devices.