İpek böceği yetiştiriciliği yapan işletmelerin sosyo-ekonomik durumu: diyarbakır ili kulp ilçesi örneği
The socio-economic status of silkworm farming operations: The case of kulp district, diyarbakir province
  1. Tez No: 1010616
  2. Yazar: SENEM CAN BİTKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL SEVİNÇ, DOÇ. DR. GONCA ÖZMEN ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İpek böcekçiliği, Sericulture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır İli Kulp ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliği yapan işletmelerin sosyoekonomik yapısını ve bu faaliyetin kırsal kalkınma açısından taşıdığı önemi kapsamlı biçimde incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, ipekböcekçiliğinin bölgede kırsal haneler üzerindeki ekonomik ve sosyal etkilerini ortaya koymak, üreticilerin mevcut durumlarını değerlendirmek ve sektörde karşılaşılan temel sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Tarımsal faaliyetler içerisinde geleneksel bir üretim kolu olan ipekböcekçiliğinin, kırsal kalkınma aracı olarak nasıl daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilebileceği sorusuna yanıt aranmıştır. Bu çerçevede elde edilen bulguların hem yerel yöneticilere hem de politika yapıcılara yol gösterici nitelikte olması amaçlanmaktadır. Araştırmanın ana materyalini, Kulp ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliği yapan üreticilerle yüz yüze gerçekleştirilen anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde üreticilerin demografik özellikleri, işletme yapıları, üretim kapasiteleri, gelir düzeyleri ve ipekböcekçiliğine yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik kapsamlı bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler ve çıkarımsal istatistiksel tekniklerden Mann-Whitney U testi ile Kruskal-Wallis varyans analizleri uygulanmıştır. Çalışma bulguları, ipekböcekçiliği faaliyetinin büyük ölçüde orta ve ileri yaş grubundaki üreticiler tarafından yürütüldüğünü ve genç nüfusun sektöre katılımının sınırlı olduğunu göstermektedir. İşletmelerin önemli bir bölümünün küçük ölçekli olduğu ve üretimin çoğunlukla aile işgücüne dayandığı belirlenmiştir. Üreticilerin sezonda ortalama 2,47 kutu ile üretim yaptığı, işletme başına ortalama yaş koza üretim miktarının 78,41 kg olduğu ve kutu başına ortalama verimin 33,08 kg olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, işletmelerin düşük kapasite ile faaliyet göstermesine rağmen birim başına verimlilik açısından yüksek bir performans sergilediğini ve bölgenin üretim verimliliği bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca yapılan analizler sonucunda, ipekböcekçiliğinden elde edilen net gelirin; hanede faaliyete katılan kişi sayısına ve besleme yerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği (p<0.05) belirlenmiştir. Ev dışında besleme yapan işletmelerin, ev içinde besleme yapan işletmelere kıyasla daha yüksek üretim kapasitesi ve verimliliğe sahip olması nedeniyle daha yüksek net gelir elde ettiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde, üreticilerin yatırımın geri dönüş süresi ve faaliyet kârlılığına ilişkin algılarının da deneyim süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı (p<0.05) belirlenmiştir. İpekböcekçiliğinin kırsal kalkınma ve istihdam üzerindeki etkileri incelendiğinde, bu faaliyetin kırsal alanlarda istihdam sağladığı, haneler için önemli bir ek gelir kaynağı oluşturduğu ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesine katkı sunduğu anlaşılmaktadır. Buna karşılık, temel geçim kaynağı olmaktan ziyade tamamlayıcı bir faaliyet niteliği taşımaktadır. Bununla birlikte, üretim altyapısının yetersizliği, teknik bilgi eksikliği, pazarlama olanaklarının sınırlı olması ve üreticilerin örgütlenme düzeyinin düşük kalması sektörün gelişimini sınırlandıran başlıca sorunlar olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda; üretim altyapısının güçlendirilmesi, teknik eğitim ve yayım hizmetlerinin artırılması, destekleme politikalarının etkinliğinin artırılması ve kooperatiflerin hizmet kalitesinin iyileştirilerek üreticilerin mevcut kooperatiflere üyeliklerinin teşvik edilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra, ipekböcekçiliğinde katma değerli ürünlerin (iplik, dokuma ve el sanatları) üretiminin yaygınlaştırılması, üreticilerin gelir düzeyinin artırılması ve sektörün sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the socio-economic structure of silkworm farming operations in the Kulp district of Diyarbakır Province and the importance of this activity for rural development. The primary objective of the research is to identify the economic and social impacts of silkworm farming on rural households in the region, assess the current status of producers, and develop solutions to address the fundamental challenges faced by the sector. The study seeks to answer the question of how silkworm farming—a traditional branch of agricultural production—can be made more effective and sustainable as a tool for rural development. Within this framework, the findings are intended to serve as a guide for both local administrators and policymakers. The primary data for the study consists of information gathered through face-to-face surveys conducted with producers engaged in silkworm farming in the Kulp district. During the data collection process, a comprehensive survey form was used to determine the producers' demographic characteristics, business structures, production capacities, income levels, and attitudes toward silkworm farming. In the analysis of the data obtained within the scope of the study, descriptive statistics and inferential statistical techniques, including the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis variance analyses, were applied. The findings of the study indicate that silkworm farming activities are largely carried out by producers in the middle and older age groups, and that the participation of the younger population in the sector is limited. It was determined that a significant portion of the operations are small-scale and that production relies primarily on family labor. It was found that producers produce an average of 2.47 boxes per season, the average annual cocoon production per operation is 78.41 kg, and the average yield per box is 33.08 kg. These findings reveal that, despite operating at low capacity, the businesses demonstrate high performance in terms of productivity per unit and that the region possesses significant potential in terms of production efficiency. Furthermore, the analyses revealed that the net income derived from silkworm farming showed statistically significant differences (p<0.05) depending on the number of household members involved in the activity and the feeding location. It was found that operations raising silkworms outside the home generate higher net income compared to those raising them inside the home, due to their higher production capacity and efficiency. Similarly, it was determined that producers' perceptions regarding the payback period of the investment and the profitability of the activity also differed significantly (p<0.05) depending on the duration of their experience. When examining the effects of silkworm farming on rural development and employment, it is understood that this activity provides employment in rural areas, constitutes an important supplementary income source for households, and contributes to the economic empowerment of women. However, it serves more as a supplementary activity rather than a primary source of livelihood. Nevertheless, inadequate production infrastructure, lack of technical knowledge, limited marketing opportunities, and low levels of producer organization were identified as the main issues limiting the sector's development. Based on the research findings, it is recommended to strengthen the production infrastructure, increase technical training and extension services, enhance the effectiveness of support policies, and improve the service quality of cooperatives to encourage producers to join existing cooperatives. Furthermore, expanding the production of value-added products (yarn, textiles, and handicrafts) in sericulture is of critical importance for increasing producers' income levels and ensuring the sector's sustainability.