Türkiye menşeili patates türlerinin antioksidan tayinleri ve kukoamin analizleri
Antioxidant assay and kukoamine analysis of potato varieties originated in Türkiye
  1. Tez No: 1010634
  2. Yazar: İREM ÇETECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Patates, Antioxidants, Potato
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Patates (Solanum tuberosum), dünya genelinde yaygın olarak tüketilen önemli bir gıda ürünü olup, son yıllarda içeriğinde bulunan biyoaktif bileşikler nedeniyle beslenme ve sağlık açısından artan bir araştırma ilgisine konu olmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen Niğşah, Nahita, Çağlı ve Leventbey adlı yerli patates varyetelerinin antioksidan kapasitelerini ve sağlık açısından terapötik potansiyele sahip kukoamin A ve kukoamin B içeriklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında yerli varyetelerin antioksidan aktiviteleri ve kukoamin analizleri iç ve kabuk doku olmak üzere iki ayrı kısımda incelenmiştir. Kukoamin miktarları ultra yüksek performanslı sıvı kromatografisi–tandem kütle spektrometrisi (UHPLC-MS/MS) ile belirlenmiş, örneklerin toplam antioksidan kapasiteleri ise FRAP (Demir(III) indirgeme antioksidan gücü) ve DPPH. (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikal süpürme aktivitesi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Tüm varyetelerde kabuk dokusunun iç dokuya oranla çok daha yüksek biyoaktif bileşen konsantrasyonuna sahip olduğu görülmüştür. Kukoamin A miktarı kabuk dokusunda ortalama 38.62 ± 0.69 µg/g kuru madde (KM) iken, iç dokuda 5.76 ± 0.25 µg/g KM seviyesinde kalmıştır. Benzer şekilde kukoamin B miktarları kabukta (81.59 ± 0.39 µg/g KM), iç kısma göre (8.07 ± 0.4 µg/g KM) yaklaşık 10 kat daha fazla saptanmıştır. Varyeteler arasında Niğşah, özellikle kukoamin B ve DPPH. radikal süpürme aktivitesi bakımından en zengin tür olarak öne çıkarken; Leventbey varyetesi kukoamin A ve FRAP değeri bakımından en yüksek sonuçları vermiştir. Kuru madde oranı ile biyoaktif bileşen miktarı arasında pozitif bir korelasyon olduğu, en yüksek kuru maddeye sahip Niğşah varyetesinin en güçlü antioksidan profili sunduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler, kukoaminlerin literatürdeki nöroprotektif ve anti-enflamatuar etkileriyle birleştiğinde, yerli patates varyetelerimizin farmasötik ve nutrasötik açıdan stratejik bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle kabuk dokusunda yoğunlaşan bu ikincil metabolitler, patatesin işlenmesi sırasında açığa çıkan kabuk atıklarının endüstriyel olarak geri kazanılması ve fonksiyonel ürün geliştirmede kullanılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu tez çalışması, Türkiye menşeli patates varyetelerinin kukoamin içeriklerini ve doku bazlı dağılımlarını inceleyen literatürdeki ilk araştırma olma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Potato (Solanum tuberosum) is a major food staple consumed worldwide and has recently become the subject of increasing research interest regarding nutrition and health due to the bioactive compounds it contains. This study was conducted to determine the antioxidant capacities and the contents of kukoamine A and kukoamine B which possess therapeutic potential in native Turkish potato varieties named Niğşah, Nahita, Çağlı, and Leventbey. Within the scope of the study, the antioxidant activities and kukoamine analyses of these native varieties were examined in two distinct parts: the flesh and the peel tissues. Kukoamine levels were determined using Ultra-High Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (UHPLC-MS/MS), while the total antioxidant capacities of the samples were analyzed using FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) and DPPH. (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity assays It was observed that the peel tissue in all varieties possessed a significantly higher concentration of bioactive components compared to the flesh tissue. While the average amount of kukoamine A in the peel tissue was 38.62 ± 0.69 µg/g dry matter (DM), it remained at a level of 5.76 ± 0.25 µg/g DM in the flesh tissue. Similarly, kukoamine B levels in the peel (81.59 ± 0.39 µg/g DM) were found to be approximately 10 times higher than in the flesh (8.07 ± 0.4 µg/g DM). Among the varieties, Niğşah stood out as the richest variety, particularly in terms of kukoamine B and DPPH. radical scavenging activity, whereas the Leventbey variety yielded the highest results for kukoamine A and FRAP values. A positive correlation was observed between the dry matter ratio and the amount of bioactive components; the Niğşah variety, which had the highest dry matter content, presented the strongest antioxidant profile. When combined with the neuroprotective and anti-inflammatory effects of kukoamines reported in the literature, these data indicate that native Turkish potato varieties hold strategic importance from pharmaceutical and nutraceutical perspectives. These secondary metabolites, which are particularly concentrated in the peel tissue, highlight the necessity of industrially recovering peel waste generated during potato processing and utilizing it in functional product development. This thesis study is the first research in the literature to examine the kukoamine content and tissue-based distribution of potato varieties originating from Türkiye.