Otomatize doku takibinde oluşabilecek hatalar sonrası hasar görmüş dokular için farklı kurtarma protokollerinin etkinliğinin sistematik olarak değerlendirilmesi
Systematical evaluation of the effectiveness of different recovery protocols for damaged tissues after errors in automatized tissue processing
  1. Tez No: 1010667
  2. Yazar: UFUK KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Artefaktlar, Doku Takibi, Histopatoloji, Kurtarma Protokolleri, Reprosesing, Artifacts, Histopathology, Reprocessing, Rescue Protocols, Tissue Processing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, otomatize doku takip cihazlarında meydana gelen hatalar (örn: kimyasalda aşırı bekleme, havada kuruma) sonucu morfolojik kalitesi bozulan dokuların kurtarılması için farklı reprosesing protokollerinin (Serum fizyolojik, geri takip, kombine) etkinliğini sistematik ve yarı-kantitatif olarak karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel hipotezi, geri takip ve rehidrasyonu birleştiren kombine protokollerin diğer yöntemlere üstün olacağı yönündedir. Gereç ve Yöntem: Deneysel çalışmada, 4 farklı organdan (akciğer, meme, kolon, uterus) alınan doku örneklerine 5 ana başlık, 10 alt başlık altında simüle edilmiş artefaktlar oluşturuldu. Hasarlı dokulara 8 farklı kurtarma protokolü uygulandı. Çift-kör yöntemle iki patolog tarafından değerlendirilen preparatların morfolojik kalitesi 0-12 arasında puanlandı ve gruplar Kruskal-Wallis H testi ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı (p<0,05). Bulgular: Bulgular, en etkili kurtarma protokolünün hasar mekanizmasına göre belirgin bir şekilde değiştiğini göstermiştir. Ağır kimyasal hasar (“Maksimum Süre Ksilende Kalma”, C2) senaryosunda, hipotezi doğrulayacak şekilde, geri takip içeren Kombine protokoller Toplam Skor'da en başarılı sonuçları vermiştir (p<0,05). Buna karşın, en ağır kuruma hasarı (“Ksilen Sonrası Maksimum Süre Kuruma”, E2) senaryosunda, hipotezin aksine, en basit yöntem olan Serum fizyolojik protokolleri, Kombine protokollere ezici bir üstünlük sağlamıştır (p<0,001). Sonuç: Çalışma, hasarlı dokuların kurtarılmasında“tek tip bir çözüm”olmadığını ve en doğru yaklaşımın, hasarın kimyasal veya fiziksel doğasına göre belirlenen kanıta dayalı bir karar algoritması olduğunu kanıtlamıştır. Serum fizyolojik rehidrasyonu, özellikle ağır kuruma hasarlarında güçlü, ucuz ve etkili bir seçenek olarak öne çıkmaktadır ve laboratuvar pratiğinde ilk müdahale olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to systematically and semi-quantitatively compare the efficacy of different reprocessing protocols (isotonic saline, reverse processing, combined) for the rescue of tissues with degraded morphological quality resulting from errors (e.g., prolonged immersion in chemicals, air drying) in automated tissue processors. The main hypothesis was that combined protocols involving reverse processing and rehydration would be superior to other methods. Materials and Methods: In this experimental study, simulated artifacts were created on tissue samples from 4 different organs (lung, breast, colon, uterus) under 5 main scenarios, 10 sub-scenarios. Eight different rescue protocols were applied to the damaged tissues. The morphological quality of the slides, evaluated by two pathologists using a double-blind method, was scored between 0-12, and groups were statistically compared with the Kruskal-Wallis H test (p<0,05). Results: The findings demonstrated that the most effective rescue protocol significantly varies depending on the damage mechanism. In the severe chemical damage scenario (“Maximum Time in Xylene”, C2), the Combined protocols including reverse processing yielded the most successful results in the Total Score (p<0,05), confirming the hypothesis. In contrast, in the most severe drying damage scenario (“Post-Xylene Air Drying”, E2), the simplest method, the Isotonic saline protocols, showed overwhelming superiority to the Combined protocols (p<0,001), contradicting the hypothesis. Conclusion: This study proves that there is no“one-size-fits-all solution”for rescuing damaged tissues and that the most appropriate approach is an evidence-based decision algorithm determined by the chemical or physical nature of the damage. Isotonic saline rehydration stands out as a powerful, inexpensive, and effective option, especially for severe drying artifacts, and should be considered as a first-line intervention in laboratory practice.