Kur'an'ın aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin tavsiyeleri: Nisa Suresi 34. ayet özelinde bir inceleme
The Quran's advice on protecting family unity: A study on the 34th verse of Surah al-Nisa
- Tez No: 1010666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Aile, Nüşûz, Darb, Kavvâm, Commentary, Family, Nushūz, Darb, Qawwām
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Bilim Dalı
Özet
ÖZET KUR'AN'IN AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASINA İLİŞKİN TAVSİYELERİ: NİSÂ SÛRESİ 34. ÂYET ÖZELİNDE BİR İNCELEME Fatma KELEŞ Yüksek Lisans, Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Sabahattin GÜMÜŞ Ocak, 2026 - 145 + xi Sayfa Bu araştırmanın amacı, Nisâ sûresi 34. âyette yer alan tavsiyelerin eşler arasında yaşanan sorunların çözümü ve aile birliğinin korunmasına yönelik etkilerini ortaya koymak ve bu konuda farkındalık oluşturmaktır. İslam inancına göre aile, ilk insanın yaratılışıyla birlikte kurulmuş; belirli bir düzen, rol paylaşımı ve sorumluluk anlayışıyla şekillenen bu yapı hukuki ilkelerle güvence altına alınmıştır. Ancak tarihsel süreçte yaşanan aydınlanma, sanayileşme ve modernleşme gibi sosyo-ekonomik dönüşümler, aile yapısında önemli değişimlere yol açmış; geleneksel hiyerarşinin zayıflamasıyla birlikte aile değerlerinde çözülmeler ve boşanma oranlarında artış gözlemlenmiştir. Bu bağlamda araştırmada, Kur'an-ı Kerim'in aile içi sorunlara yönelik sunduğu çözüm yolları analiz edilerek, ailenin kuruluşunda öngörülen düzenin korunmasının önemi vurgulanmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın temel çerçevesi çizilmiş ve aile kavramı ele alınmıştır. İkinci bölümde ailenin; bireyin fiziksel, duygusal, sosyal ve manevi ihtiyaçlarını karşılama işlevi ile Kur'an'ın inşa ettiği aile modelinin insanın huzur ve mutluluğundaki yeri âyet ve hadisler ışığında incelenmiştir. Üçüncü bölümde, sağlıklı bir aile yapısı için evlilik öncesi alınması gereken tedbirler ve eş seçiminde dindarlığın önemi, Hz. Peygamber'in tavsiyeleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Son bölümde ise aile içi geçimsizlik durumunda nâşize kadının ıslahına yönelik Kur'an'ın öngördüğü üç aşamalı yöntem, klasik ve çağdaş müfessirlerin görüşleri çerçevesinde karşılaştırmalı olarak ele alınmış; ayrıca bu yöntemlerin sonuç vermemesi hâlinde başvurulacak hukuki süreçler İslam hukuku açısından açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE QURAN'S ADVICE ON PROTECTING FAMILY UNITY: A STUDY ON THE 34TH VERSE OF SURAH AL-NISA Fatma KELEŞ Master, Communication and Outreach in Religious Services Supervisor: Asst. Dr. Öğretim Üyesi Sabahattin GÜMÜŞ January, 2026 - 145 + xi Pages The aim of this study is to examine the effects of the recommendations mentioned in Qurʾān, Sūrat al-Nisāʾ (4:34) on resolving marital conflicts and preserving family unity, and to raise awareness in this regard. According to Islamic belief, the family was established with the creation of the first human being and was shaped by a specific order, role distribution, and sense of responsibility, all of which were secured by legal principles. However, socio-economic transformations such as the Enlightenment, industrialization, and modernization throughout history have significantly affected the family structure. As a result, the weakening of traditional hierarchical structures has led to the erosion of family values and an increase in divorce rates. In this context, the study analyzes the measures offered by the Qurʾān for resolving family-related problems and emphasizes the importance of preserving the order envisaged at the foundation of the family. The study consists of four chapters. The first chapter outlines the basic framework of the research and discusses the conceptual meaning of the family. The second chapter examines the role of the family in meeting individuals' physical, emotional, social, and spiritual needs, and explains the significance of the Qurʾānic family model for human peace and well-being in light of relevant verses and hadiths. The third chapter focuses on the pre-marital measures necessary for establishing a sound family structure and evaluates the centrality of piety in spouse selection in accordance with the recommendations of the Prophet Muḥammad. The final chapter comparatively analyzes the views of classical and contemporary Qurʾānic exegetes on the three-stage method proposed by the Qurʾān for the reform of a disobedient (nāshiza) wife in cases of marital discord. It also clarifies, from the perspective of Islamic law, the legal procedures to be followed when these measures fail to produce the desired outcome.