Sakral stabilizasyonda reoperasyonu etkileyen faktörler
FACTORS AFFECTİNG REOPERATİON İN SACRAL STABİLİZATİON
  1. Tez No: 1010755
  2. Yazar: CAFER TAYYAR KIZIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ERTAN SEVİN, PROF. HASAN KAMİL SUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lumbosakral stabilizasyon, reoperasyon, psödoartroz, pedikül vidası, füzyon cerrahisi, Lumbosacral stabilization, reoperation, pseudarthrosis, pedicle screw, fusion surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SAKRAL STABİLİZASYONDA REOPERASYONU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Cafer Tayyar KIZIL İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2026 Amaç: Lumbosakral stabilizasyon cerrahileri sonrasında gelişen reoperasyon gereksinimi, cerrahi başarısızlığın en önemli göstergelerinden biri olup hasta morbiditesi, yaşam kalitesi ve sağlık maliyetleri üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, lumbosakral stabilizasyon cerrahisi uygulanan hastalarda operasyon başarısını etkileyen hasta ilişkili ve cerrahi teknik ilişkili faktörleri değerlendirmek, reoperasyon gelişimi ile ilişkili bağımsız risk faktörlerini belirlemek ve operasyon başarısını öngörebilecek değişkenleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde gerçekleştirilen retrospektif, tek merkezli bir kohort çalışmasıdır. Çalışmaya 2016–2022 yılları arasında lumbosakral stabilizasyon cerrahisi uygulanan ve en az bir yıllık klinik ve radyolojik takip verisi bulunan 214 hasta dahil edildi. Hastalara ait demografik özellikler, komorbiditeler, cerrahi değişkenler ve radyolojik parametreler değerlendirildi. Operasyon başarısı, takip süresince aynı seviyede yeniden cerrahi girişim gereksiniminin olmaması olarak tanımlandı. Operasyon başarısını etkileyen faktörler tek değişkenli analizler ve çoklu lojistik regresyon modeli ile araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 214 hastanın yaş ortalaması 56,64±12,07 yıl olup hastaların %74,8'i kadındı. Operasyon başarısı 133 hastada (%62,1) sağlanırken, 81 hastada (%37,9) başarısız sonuç saptandı. Etiyoloji ile operasyon başarısı arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,0026). Başarı oranı tümör grubunda %83, dejeneratif hastalık grubunda %68, revizyon grubunda %46 ve enfeksiyon grubunda %0 olarak belirlendi. Kategorik değişkenler arasında osteoporoz (p=0,00021) ve akciğer hastalığı varlığı (p=0,0269) operasyon başarısı ile anlamlı ilişki gösterdi. Nümerik değişkenlerin değerlendirilmesinde yaş (p=0,0309), dahil edilen vertebral segment sayısı (p=0,0012), YT-OT süresi (p=0,0451) ve TT-YT süresi (p=0,0280) açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptandı. Çoklu lojistik regresyon analizinde osteoporoz yokluğu (OR=12,91; %95 GA: 4,09–40,67; p<0,001) ve diabetes mellitus yokluğu (OR=3,50; %95 GA: 1,38–8,83; p=0,008) operasyon başarısını artıran bağımsız faktörler olarak belirlendi. Dahil edilen vertebral segment sayısındaki artışın operasyon başarısını azaltma eğiliminde olduğu görüldü (OR=0,76; %95 GA: 0,57–1,00; p=0,057). Nihai lojistik regresyon modelinin AUC değeri 0,799, doğruluk oranı 0,755, duyarlılığı 0,891 ve özgüllüğü 0,556 olarak hesaplandı. Hosmer-Lemeshow uyum testi sonucu p=0,789 bulundu. Sonuç: Lumbosakral stabilizasyon cerrahisinde osteoporoz ve diabetes mellitus operasyon başarısını etkileyen en önemli bağımsız faktörler olarak belirlenmiştir. Ayrıca uzun segment füzyon uygulamalarında operasyon başarısının azalma eğiliminde olduğu gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, preoperatif dönemde kemik kalitesinin ve eşlik eden sistemik hastalıkların dikkatli değerlendirilmesinin cerrahi sonuçların iyileştirilmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTİNG REOPERATİON İN SACRAL STABİLİZATİON Cafer Tayyar KIZIL Izmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery, Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2026 Objective: The need for reoperation following lumbosacral stabilization surgery is one of the most important indicators of surgical failure and has significant effects on patient morbidity, quality of life, and healthcare costs. The aim of this study was to evaluate patient-related and surgical technique-related factors affecting surgical success in patients undergoing lumbosacral stabilization surgery, to identify independent risk factors associated with reoperation, and to determine variables that may predict surgical success. Materials and Methods: This retrospective, single-center cohort study was conducted at the Department of Neurosurgery, İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. A total of 214 patients who underwent lumbosacral stabilization surgery between 2016 and 2022 and had at least one year of clinical and radiological follow-up were included in the study. Demographic characteristics, comorbidities, surgical variables, and radiological parameters were evaluated. Surgical success was defined as the absence of a need for reoperation at the same level during the follow-up period. Factors affecting surgical success were investigated using univariate analyses and multivariate logistic regression models. Results: The mean age of the 214 included patients was 56.64±12.07 years, and 74.8% were female. Surgical success was achieved in 133 patients (62.1%), whereas 81 patients (37.9%) had unsuccessful outcomes. A significant association was found between etiology and surgical success (p=0.0026). Success rates were 83% in the tumor group, 68% in the degenerative disease group, 46% in the revision group, and 0% in the infection group. Among the categorical variables, osteoporosis (p=0.00021) and the presence of pulmonary disease (p=0.0269) were significantly associated with surgical success. Analysis of numerical variables demonstrated significant differences between the groups in terms of age (p=0.0309), number of included vertebral segments (p=0.0012), admission-to-operation interval (YT-OT) (p=0.0451), and total treatment duration (TT-YT) (p=0.0280). In multivariate logistic regression analysis, absence of osteoporosis (OR=12.91; 95% CI: 4.09–40.67; p<0.001) and absence of diabetes mellitus (OR=3.50; 95% CI: 1.38–8.83; p=0.008) were identified as independent factors associated with increased surgical success. An increase in the number of included vertebral segments showed a tendency to decrease the likelihood of surgical success (OR=0.76; 95% CI: 0.57–1.00; p=0.057). The final logistic regression model demonstrated an AUC value of 0.799, an accuracy of 0.755, a sensitivity of 0.891, and a specificity of 0.556. The Hosmer–Lemeshow goodness-of-fit test yielded a p value of 0.789. Conclusion: Osteoporosis and diabetes mellitus were identified as the most important independent factors affecting surgical success following lumbosacral stabilization surgery. In addition, long-segment fusion procedures were associated with a tendency toward decreased surgical success. These findings suggest that careful preoperative evaluation of bone quality and accompanying systemic diseases may contribute to improved surgical outcomes.