Non-diyabetik böbrek hastalarında SGLT2 inhibitörlerinin renal sağkalım parametrelerine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of SGLT2 inhibitors on renal survival parameters in non-diabetic kidney disease patients
  1. Tez No: 1010756
  2. Yazar: ORKHAN JAFAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerülonefrit, kronik böbrek hastalığı, proteinüri, SGLT2 inhibitörleri, Glomerulonephritis, chronic kidney disease, proteinuria, SGLT2 Inhibitors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, non-diyabetik proteinürik kronik böbrek hastalığı bulunan ve çoğunluğu biyopsi ile doğrulanmış primer glomerüler hastalıklara (özellikle FSGS ve IgA nefropatisi) sahip hastalarda SGLT2 inhibitörlerinin kısa-orta vadeli renal fonksiyonlar, proteinüri ve seçilmiş biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Polikliniği'nde 01.01.2021–01.01.2024 tarihleri arasında dapagliflozin veya empagliflozin kullanan, diyabet tanısı olmayan ve en az 6 ay düzenli tedavi alan 52 kronik böbrek hastası incelenmiştir. Hastalar immünsüpresif tedavi durumu, histopatolojik alt tip ve glomerüler filtrasyon hızı (GFR) evrelerine göre alt gruplara ayrılmıştır. Bazal, 3. ay ve 6. ayda renal ve biyokimyasal parametreler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Tedavinin en belirgin etkisi, medyan 24 saatlik proteinüride başlangıca göre yaklaşık %43 oranında anlamlı azalma sağlamasıydı (p<0,001). Bu antiproteinürik etki ilk 3 ayda belirginleşmiş ve 6. ayda korunmuştur. Proteinüri azalmasına paralel olarak serum albümin düzeylerinde anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). GFR ve serum kreatinin düzeylerinde erken dönemde hemodinamik kökenli, sınırlı ve geri dönüşümlü değişiklikler dışında progresif bozulma izlenmemiştir. İmmünsüpresif tedavi durumu, histopatolojik alt tip, GFR evresi ve kullanılan SGLT2 inhibitörü tipi açısından antiproteinürik yanıt benzer bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde yaşın, proteinüride anlamlı azalma için bağımsız negatif prediktör olduğu saptanmıştır. Sonuç: SGLT2 inhibitörleri, non-diyabetik proteinürik glomerüler hastalıklarda, glisemik durumdan, histopatolojik alt tipten ve immünsüpresif tedavi kullanımından bağımsız olarak belirgin antiproteinürik etki göstermekte ve kısa-orta vadede renal fonksiyonlar açısından güvenli görünmektedir. Bu bulguların doğrulanması için daha geniş örneklemli, prospektif ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the short- to mid-term effects of sodium glucose cotransporter-2 (SGLT2) inhibitors on renal function, proteinuria, and selected biochemical parameters in patients with non-diabetic proteinuric chronic kidney disease, predominantly consisting of biopsy-proven primary glomerular diseases, particularly focal segmental glomerulosclerosis (FSGS) and IgA nephropathy. Material-Method: This retrospective, single-center study included 52 non-diabetic patients with chronic kidney disease who received dapagliflozin or empagliflozin for at least 6 months between January 1, 2021, and January 1, 2024, at the Nephrology Outpatient Clinic of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. Patients were stratified according to immunosuppressive treatment status, histopathological subtype, and glomerular filtration rate (GFR) stages. Renal and biochemical parameters at baseline, 3 months, and 6 months were analyzed comparatively. Results: The most prominent finding was a significant reduction of approximately 43% in median 24-hour proteinuria at 6 months compared with baseline (p<0,001). This antiproteinuric effect was evident within the first 3 months and was sustained at 6 months. A significant increase in serum albumin levels accompanied the reduction in proteinuria (p<0,001). No progressive deterioration in renal function was observed, apart from early, mild, and reversible hemodynamic changes in serum creatinine and GFR. The antiproteinuric response was independent of immunosuppressive therapy status, histopathological subtype, GFR stage, and the specific SGLT2 inhibitor used. Logistic regression analysis identified age as an independent negative predictor of significant proteinuria reduction. Conclusion: SGLT2 inhibitors provide a significant antiproteinuric effect and demonstrate a favorable renal safety profile in patients with proteinuric glomerular diseases, independent of glycemic status, histopathological subtype, and viii immunosuppressive treatment. These findings support the use of SGLT2 inhibitors as an effective adjunctive therapy in proteinuric chronic kidney disease. Larger, prospective, long-term randomized controlled studies are warranted to confirm these results and to evaluate long-term renal and cardiovascular outcomes.