Mitral kapak prolapsusu olan hastalarda kardiyak aritmi ve kapak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde ekokardiyografi, kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ve strain incelemesinin yeri
The place of echocardiography, cardiac magnetic resonance imaging, and strain analysis in the evaluation of cardiac arrhythmias and valve functions in patients with mitral valve prolapse
  1. Tez No: 1010795
  2. Yazar: MEHMET EMRE BAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokardiyal fibrozis, Mitral kapak prolapsusu, Mitral anuler disjuction, Aritmi, Kardiyak MRG, MR strain, Aritmi-kardiyak, Manyetik rezonans görüntüleme, Miyokardial iskemi, Myocardial fibrosis, Mitral valve prolapse, Mitral anuler disjuction, Arrhytmia, Cardiac MRI, MRI strain, Arrhythmia-cardiac, Magnetic resonance imaging, Myocardial ischemia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Mitral kapak prolapsusu (MKP) mitral kapak yaprakçıklarının birinin veya her ikisinin sistol sırasında, mitral anulus düzleminde sagital planda 2 mm veya daha fazla yer değiştirmesini tanımlayan yaygın bir kalp kapak hastalığıdır. Fibroelastik yetersizlik ve miksomatöz MKP (Barlow hastalığı) hastalığın temel patofizyolojisini oluşturmaktadır. Bu hastalarda zamanla mekanik stres, mitral yetmezliğe (MY) bağlı hacim yüklenmesi, genetik yatkınlık ve aritmojenik mekanizmalar sonucunda miyokardiyal fibrozis gelişebilir. Aritmiye zemin hazırlayan ikincil bir durumun yokluğunda sık veya kompleks ventriküler aritmi ile MKP'nin birlikte bulunması aritmojenik MKP olarak tanımlanır ve başka bir patoloji olmaksızın ani kardiyak ölüme neden olabilir. Özellikle mitral anuler disjunction (MAD) eşlik etmesi, belirgin redundan yaprakçık ile seyreden miksomatöz dejenerasyon, yaprakçık uzunluğu ve/veya kalınlığında artış ve çoğunlukla her iki yaprakçığın prolapsus olması, sol atriyumda genişleme ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF) değerinin ≤ %50 olması ani kardiyak ölüme yatkınlık yaratabilir. Bu çalışmada MKP'li hastalarda miyokardiyal fibrozisi ve fibrozisin kardiyak disfonksiyon üzerine etkisini haritalama teknikleri ve ECV (extracellular volume-ekstraselüler hacim) yöntemi ile tespit etmeyi, fibrozis zemininde ventriküler aritmi gelişim riskini strain ölçümü ve LGE (late gadolinium enhancement-geç gadolinyum kontrastlanma) ile değerlendirmeyi amaçladık. Otuz dört mitral kapak prolapsus hastası ve otuz sekiz sağlıklı gönüllü prospektif olarak değerlendirildi. Kontrol ve hasta grubunda kalp T1-T2 haritalamaları ile pulmoner arterden ve aortadan manyetik rezonans akım görüntüleri alındı. Her iki grupta da sine görüntülerde mitral kapağın ön ve arka yaprakçık kalınlıkları-uzunlukları, mitral prolapsus yüksekliği ve varsa mitral anuler disjunction uzunluğu ölçüldü. Her iki grupta da kalp fonksiyonları değerlendirildi. Ayrıca hasta grubunda kontrast sonrası kalp T1 haritalamaları oluşturuldu ve geç faz kontrast sonrası miyokardial kontrastlanmalar değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunda strain hesaplaması yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarında miyokardiyal T1 relaksasyon zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,04). Prolabe olan posterior yaprakçık uzunluğu ve kalınlığı ile MY ve MAD varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu gözlendi (sırasıyla; p=0,046 ve p=0,013). Hasta grubunda anterior yaprakçık uzunluğu ile MY arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (p=0,019). Hasta grubunda global radyal strain (RS) değerleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p=0,000). Gadolinyumlu kontrast madde enjeksiyonu sonrasında 17 segmentli kalp modeline göre bazal inferolateral segmentte LGE olan hastaların sirkumferensiyal strain (CS), RS ve longitudinal strain (LS) değerleri ile kontrol grubundaki değerler arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark izlendi (sırasıyla; p=0,032, p=0,000, p=0,011). Ayrıca bazal inferolateral segmentte LGE olmayan hastalar ile kontrol grubundaki RS ve LS değerleri arasında da istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı (p=0,029 p=0,000). Mitral yetmezliği olan bireylerin çoğunluğunda LGE (%72) izlendi. Geç gadolinyum kontrastlanma ile hasta grubundaki ventriküler aritmi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,143). Geç gadolinyum kontrastlanma ve MAD varlığında ventriküler aritmide artış izlenmiş ancak aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Bazal inferolateral segmentteki lokal LS değişikliğinin ventriküler aritmi ile ilşkisine bakıldığında; eşik değer olarak alınan <%(-23,2) değerine göre, lokal strain azalmasının ventriküler aritmi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Ek olarak LGE ve lokal strain değişikliğinin birlikteliği ile ventriküler aritmi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki izlendi (p<0,001). Elde edilen veriler ile, MKP hasta grubunda miyokardiyal T1 değerlerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmış, bu artış MKP'nin kalpte miyokardiyal fibrozise neden olabileceğini ortaya koymuştur. Mitral kapak posterior yaprakçıklarındaki uzunluk ve kalınlık artışının MAD ve MY ile anterior yaprakçıklardaki uzunluk artışının ise MY ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Geç gadolinyum kontrastlanma ve MAD birlikteliğinin ventriküler aritmi pozitifliği ile korele olduğu gözlenmiştir. Geç gadolinyum kontrastlanmanın lokal strain azalması ile beraber değerlendirildiğinde ventrikül aritmi riskini kuvvetle artırdığı gözlenmiştir. Ek olarak fibrozisin bazal inferolateral segmentte saptanmasının ventriküler aritmi riski ile korelasyonu gösterilmiştir. Aritmojenik MKP olgularında özellikle aritmi riskini ön görmek, ani kardiyak ölüm açısından yüksek risk taşıyan hastaların belirlenmesi açısından önemlidir. Parametrik haritalama yöntemlerinin yanısıra kardiyak MRG ile fibrozis ve miyokardiyal disfonksiyonun erken tespiti klinik karar verme süreçlerinde risk sınıflamasının yapılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Mitral valve prolapse (MVP) is a common valvular heart disease defined as the displacement of one or both mitral valve leaflets by 2 mm or more in the sagittal plane beyond the plane of the mitral annulus during systole. Fibroelastic deficiency and myxomatous MVP (Barlow disease) constitute the main pathophysiological basis of the disease. In these patients, myocardial fibrosis may develop over time as a result of mechanical stress, volume overload due to mitral regurgitation (MR), genetic predisposition, and arrhythmogenic mechanisms. In the absence of a secondary condition predisposing to arrhythmia, the coexistence of MVP with frequent or complex ventricular arrhythmias is defined as arrhythmogenic MVP and may lead to sudden cardiac death without any other underlying pathology. In particular, the presence of accompanying mitral annular disjunction (MAD), myxomatous degeneration characterized by markedly redundant leaflets, an increase in leaflet length and/or thickness, prolapse of both leaflets in most cases, left atrial enlargement, and a left ventricular ejection fraction (EF) value of ≤ 50% may confer a predisposition to sudden cardiac death. In this study, we aimed to identify myocardial fibrosis and to determine the effect of fibrosis on cardiac dysfunction in patients with MVP using mapping techniques and the extracellular volume (ECV) method, as well as to evaluate the risk of ventricular arrhythmia development on the background of fibrosis using strain measurements and late gadolinium enhancement (LGE). Thirty-four patients with mitral valve prolapse and thirty-eight healthy volunteers were prospectively evaluated. In both the patient and control groups, cardiac T1–T2 mapping and MR flow images from the pulmonary artery and the aorta were acquired. In cine images, anterior and posterior mitral leaflet thicknesses and lengths, mitral prolapse height, and, if present, the length of mitral annular disjunction were measured in both groups. Cardiac functions were assessed in both groups. In addition, post-contrast cardiac T1 mapping was performed in the patient group, and myocardial enhancement in the late post-contrast phase was evaluated. Strain analysis was performed in both the patient and control groups. A statistically significant difference was detected between myocardial T1 relaxation time in the patient and control groups (p=0.04). A statistically significant correlation was observed between prolapsing posterior leaflet length and thickness and the presence of MY and MAD (respectively; p=0.046 and p=0.013). In the patient group, a statistically significant correlation was detected between anterior leaflet length and MY (p=0.019). Global radial strain (RS) values in the patient group were found to be statistically significantly lower compared to the control group (p=0.000). After gadolinium contrast agent injection, according to the 17-segment heart model, a statistically significant difference was observed between circumferential strain (CS), RS and longitudinal strain (LS) values of patients with LGE in the basal inferolateral segment and the values in the control group (respectively; p=0.032, p=0.000, p=0.011). Additionally, a statistically significant difference was also detected between RS and LS values of patients without LGE in the basal inferolateral segment and those in the control group (p=0.029, p=0.000). LGE (72%) was observed in the majority of individuals with mitral regurgitation. No significant relationship was found between late gadolinium enhancement and ventricular arrhythmia in the patient group (p=0.143). An increase in ventricular arrhythmia was observed in the presence of late gadolinium enhancement and MAD; however, no statistically significant relationship was detected between them (p>0.05). When the relationship between local LS change in the basal inferolateral segment and ventricular arrhythmia was examined; according to the threshold value taken as <(-23.2), a statistically significant relationship was found between decreased local strain and ventricular arrhythmia (p<0.05). In addition, a statistically significant relationship was observed between the coexistence of LGE and local strain change and ventricular arrhythmia (p<0.001). The obtained data demonstrated that myocardial T1 values were significantly increased in the MVP patient group compared with the control group, indicating that MVP may be associated with myocardial fibrosis in the heart. It was determined that increased length and thickness of the posterior mitral valve leaflets were associated with MAD and MR, whereas increased length of the anterior leaflets was associated with MR. The coexistence of late gadolinium enhancement and MAD was observed to be correlated with ventricular arrhythmia positivity. When late gadolinium enhancement was evaluated in conjunction with reduced local strain, it was observed to markedly increase the risk of ventricular arrhythmia. Furthermore, the presence of fibrosis in the basal inferolateral segment was shown to correlate with the risk of ventricular arrhythmia. In arrhythmogenic MVP cases, prediction of arrhythmia risk is of particular importance for the identification of patients at high risk of sudden cardiac death. In addition to parametric mapping techniques, early detection of fibrosis and myocardial dysfunction by cardiac MRI may contribute to risk stratification in clinical decision-making processes